Na rautu bez faux pas

20. srpna 2015
Ilustrace: Eva Maceková
Raut pochází z anglického slova rout – zmatek čili hemžení. Navzdory slibnému názvu, i na rautech je třeba dodržovat pravidla. V malíku je má Jirka Novák z cateringu White Circus.

Vyčkejte na signál

I když hlady sotva vidíte a rautové stoly se prohýbají, vždy vyčkejte, až vás hostitel vyzve k jídlu. „Nedočkavé hosty posílá obsluha pryč a to není příjemné ani pro jednu stranu," říká Jirka Novák. Jednoznačné stop znamená raut přikrytý fólií.

Čím si nandat jídlo?

Nabodnout řízek na vidličku a pak ho na talířek sundávat rukou je faux pas. „K nabírání jídla slouží překládací příbor – lžíce a vidlička. V každém talíři nebo míse je jiný, aby se nemísily chutě," popisuje Jirka Novák. U degustačních stolů White Circusu navíc stojí kuchaři, kteří vám rádi pomohou. Vidlička, se kterou budete jíst, je určena jen pro vás, a i když je čistá, k nabírání pokrmů by se používat neměla.

Ptejte se!

Cílem většiny hostitelů je překvapit. Na rautech se tak často objevují jídla, která jste v životě neochutnali ani o nich neslyšeli. Pokud nevíte, co se podává a jak to jíst, klidně se kuchaře u degustačního stolu zeptejte. „Rozhodně je to míň trapné, než si třeba dát do pusy velký kus wasabi," dodává Jirka Novák.

Choďte častěji, nabírejte si málo

Je lepší, když si vezmete míň jídla a přijdete častěji. „Naše degustační stoly jsou k tomu jako stvořené. Naberete si třeba na italském, sníte to a pak můžete pokračovat například k brazilskému," doporučuje zástupce cateringu White Circus. Vždy si přitom vezměte čistý talíř. Ten použitý nechte na stolku, obsluha ho uklidí.

Nepořádek ať uklidí jiní

Upadlo vám něco? Pokud je nablízku stůl, zakopněte sousto pod něj. Doma by vás asi nepochválili, ale na rautech se to tak dělá. Jestliže se vám nehoda přihodila na místě, kde toto řešení není možné, přivolejte obsluhu, aby nepořádek uklidila. Platí to pro jídlo, příbor i ubrousky.

Lahev na cestu a výslužka

Pokud vám dárek v podobě lahve a zabalené výslužky nepředá při odchodu hostitel, rozhodně si o ni neříkejte kuchařům a obsluze u degustačních stolů. Utrhli byste si ostudu.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.