Nealko piva jsou v kurzu! Tyhle musíte zkusit.

20. července 2023
Foto: Kateřina Antoš
Sládci dovedou bez alkoholu uvařit kterýkoli druh piva – ležáky, svrchně kvašená piva typu ALE nebo IPA, a dokonce i kyseláče. Magda Hoppová z Pultu pro vás vytipovala několik velmi pitelných příkladů, které vás v létě osvěží a rozhodně vás budou bavit!

Proovan z Proudu

Hazy IPA od plzeňského pivovaru Proud zachutná i těm, kdo holdují spíš ležákům. Sládci do piva ve studené fázi přidávají velké množství chmele, které zintenzivňuje výslednou chuť, a Proovan tak opravdu připomíná alkoholické pivo. Díky chmelům Citra a Sabro má lehce citrusovou chuť. Na čepu ho najdete u Dvou kohoutů, z lahví se rozlévá v Pultu – ideální na piknik nebo párty!

View post on Instagram
 

Brewdog Punk IPA alcohol free

V Punk Indian Pale Ale ze skotského pivovaru Brewdog ucítíte tropické tóny ananasu a liči, ale také grep a vůni jehličí. Ve Velké Británii patří Brewdog mezi nejoblíbenější craftové pivovary. Nealkoholickou Punk IPA tam mnohdy najdete i v bezlepkové verzi.

Jak vzniká nealko pivo?

Na výrobu jsou nealkoholická piva kapku náročnější – neobsahují zásadní konzervant, a sice alkohol, a tak se během procesu snáz kazí. I proto se do jejich výroby častěji pouštějí spíš větší pivovary. Ty mají k dispozici pastery, pomocí kterých nápoj zbaví patogenů a bakterií.

Do piva, které má být nealkoholické, se při vaření přidávají speciální kvasnice. Tyto specifické organismy dokážou přetvořit nejjednodušší cukry na oxid uhličitý a maximálně 0,5 % alkoholu, takže je pivo považováno za nealkoholické.

Nilio Yuzu Samuray

Do Pultu se objednává také svrchně kvašené nealko ze slovenského pivovaru Nilio v Liptovském Mikuláši. Jejich Samuray získal výraznou citrusovou chuť díky šťávě z ovoce yuzu, kterou sládci zamíchají do piva při vaření. Výsledek, ač chuťově intenzivní, je krásně pitelný a skvěle se hodí do parných dnů!

View post on Instagram
 

Clock Krystus IPA

S nealkem na trh vyrazil i potštejnský pivovar Clock – uvařili jemný ovocný nealkoholický ALE Krystus. Chutná po pomerančích, mandarinkách, trochu i po meruňkách a voní bylinkami. Na čepu ho najdete v Automatu Matuška, v plechu například v holešovické Osadě.

View post on Instagram
 

Grepový tip navíc

Na poctivé nealkoholické pivo si můžete zajít i do kteréhokoli Lokálu. Kromě čepovaného Birellu vyzkoušejte i jejich grepovou pivní limonádou, kterou vám rádi připraví i v nealko verzi. Nebo si ji namícháte doma?

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.