Netradiční kusy masa na gril

24. dubna 2018
Foto: Honza Zima
Hoďte na rošt třeba steak z oponky, veverky nebo loupanou plec, fajnšmekři můžou vyzkoušet i játra nebo ledviny. Naši řezníci a kuchaři vám poradí, jak na to.

Oponka
Masitá část bránice, která je upnutá přímo na žebrech. Má dlouhá vlákna, proto ji doporučujeme grilovat v celku a poté krájet přes vlákno na tenké plátky. Těšte se na výraznou masitou chuť.

Veverka
Podlouhlý sval přilepený k páteři, hodně prokrvený. Opět je dobré jej grilovat v celku a krájet až na talíři. V těle zvířete je tahle partie umístěná blízko jater, proto má výraznou až kořeněnou chuť.

Loupaná plec
Plec je vázaná přímo na lopatku, krájí se z ní plátek s kostí. Uprostřed masa je jemná kolagenní blána, která steak krásně prošťaví. Má výraznou chuť i vůni, a přitom vyniká jemnou texturou. Oblíbený kousek na steak Vlasty Laciny Jiroše, šéfa Amasa.

Pavučinka
Plátek pánevní neboli pavučinka je opravdová lahůdka. Je jí málo, a tak se špatně shání, ale vyplatí se po ní pídit. Tenhle kousek si rád dá šéfřezník Kantýny Jirka Michal: „Je to delikátní maso s jemným vláknem, které je mramorované tukem, proto se mu říká pavučinka. Hodně oblíbené je třeba ve Francii.“ Vepřovou pavučinku občas nabízí řeznictví Naše maso, ptejte se u pultu.

Steakové žebro
Maso je prorostlejší, ale chuťově velmi zajímavé. Griluje se bez kosti, rychle a snese úpravu medium rare (středně krvavé). Jelikož je maso poměrně prorostlé, nemusíte si hlídat, jakým směrem steak krájíte – dá se ukrojit jakkoli.

Vnitřnosti – játra nebo ledviny
Pokud jste opravdoví fajnšmekři a chcete ochutnat něco, co jen tak někdo negriluje, vyzkoušejte ledvinky nebo játra. Vyžaduje to trochu cviku, ale výsledek stojí za to. Jirka Michal z Kantýny přidává pár rad: „Dávejte pozor, abyste játra nepropekli příliš, pak tvrdnou. Měly by se připravovat na stupeň medium rare. Ničeho se nebojte, než přijdou na talíř, vždycky ještě malinko dojdou a vy si pochutnáte. Doporučuju grilovat vepřová játra – jiná mají výraznější chuť a ne všichni ji dobře snášejí.“

Kam jít na nákup?

Maso z Amasa koupíte v Kantýně nebo v eobchodu Našeho masa.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.