Podle pravidel a přitom prakticky. Jak prostřít vánoční stůl?

20. prosince 2023
Foto: Jakub Zeman / Aneta Zimová
Sváteční tabule si žádá o něco víc péče. Jak na to, abyste měli stůl prostřený podle pravidel a nic na něm nechybělo, ale ani nepřebývalo?

1. fáze: Pár dní předem

Menu

Dopředu si promyslete skladbu menu – co budete servírovat, kdy a v jaké podobě. Spočítejte si také, kolik hostů má přijít, aby vám nic nechybělo.

Servis

Sváteční večeře si žádá sváteční prostírání i servis, který se samozřejmě odvíjí od skladby menu. Podívejte se s předstihem, jestli máte celou sadu talířů, skleniček i příborů – působí lépe, když jsou stejné. Polévku je hezké servírovat v terině, krutony do polévky v mističce. Pokud vám něco chybí, ještě máte čas to dokoupit. Tip: Hodit se může i odkládací či servírovací stolek.

Prostírání a dekorace

Předem zkontrolujte taky ubrusy a ubrousky, běhouny na stůl a další ozdoby, kterými sváteční tabuli vyšperkujete podle svých představ. Může se stát, že na ubruse zůstala od minule skvrna, která se nevyprala, nebo jste zapomněli, že se rozbila sklenička, která by vám teď chyběla.

2. fáze: Štědrý den

Zasedací pořádek

Abyste svým hostům usnadnili usazování, můžete dopředu připravit zasedací pořádek a na každé místo u stolu položit kartičku se jménem. Podle etikety by měli v čele sedět nejstarší hosté nebo hostitelé. Žena pak sedí vždy po pravici muže. Menší děti by měly být u rodičů. Možná budete chtít dodržet tradici a prostřít jedno místo navíc pro neohlášeného hosta.

Prostírání

Mělo by odrážet váš styl a/nebo ladit k servisu. S výzdobou to není třeba přehánět, hlavní je, aby se u stolu dalo pohodlně jíst a konverzovat. Ozdoby by neměly překážet. Například vysoké svíčky jsou sice efektní, ale ne zrovna praktické – je přes ně špatně vidět na spolustolovníky.

Tradičně bývá na vánočním stole velký ubrus, uprostřed běhoun a na každém místě prostírání. Vše ideálně látkové, slavnostní. Na stole nesmějí chybět ubrousky – buď látkové (ty se pokládají na talíře, třeba v kroužku), nebo papírové (můžete je hezky složit a například postavit doprostřed talíře). Pod příbory je nedávejte, není to zrovna praktické.

U příborů záleží na skladbě menu – například nůž na rybu použijte podle toho, zda servírujete rybu vykostěnou, nebo ne. Na vykoštěnou rybu není nezbytně nutný. A kam příbory dát? Vidličku položte vlevo vedle talíře, lžíci a nůž vpravo (ostří by mělo směřovat k talíři), lžička na předkrm či dezert patří nahoru. Hezky vypadá, když příbor spočívá na speciální podložce, určené právě k tomuto účelu.

Sklo

Slavnostní tabule vyžaduje dostatek skla. Pro každého mějte připravenou sklenici na nelkoholický nápoj a na alkohol. Myslete na přípitek (většinou sekt nebo cinzano) a taky na to, co budou hosté pít po zbytek večera – víno, pivo, vodu, džus... Sklenice patří na pravou stranu nahoru – ty na vodu postavte blíže k příborům, ty na alkohol o trochu výše, směrem ke středu talíře.

Talíře

Opět mějte připravenou celou sadu, a pokud čekáte i malé hosty, přichystejte pro ně menší či vyloženě dětské nádobí. Polévkový a velký mělký talíř můžete položit na sebe – a pod ně kapří šupinu pro štěstí. Pokud máte v plánu podávat předkrm, mističku na něj dejte buď úplně nahoru, na oba talíře, nebo stranou, nalevo od nich. Na stůl patří také mistička na kapří kosti.

3. fáze: Štědrý večer

Před příchodem hostů všechno ještě jednou zkontrolujte a přepočítejte. Vyleštěte příbory a sklo – na sklenice je dobré použít speciální utěrku, která nepouští vlánka. Nachystejte karafu s vodou a případně s citronem nebo dalším ovocem – na Vánoce se hodí pomeranče. Zapalte svíčky, a můžete přivítat hosty.

Až se všichni usadíte a připijete si, můžete odložit část výzdoby stranou. Vznikne tak dostatek místa pro terinu s polévkou, mísu bramborového salátu i karafu s vodou.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.