Doma jako v restauraci aneb Jak se stát dobrým hostitelem?

4. srpna 2023
Foto: Vojtěch Tesárek
Plánovat, aranžovat – a hlavně si to užít! Nejlépe se skleničkou v ruce. Spolu s bývalou kreativní šéfkuchařkou Ambiente Janou Jelič jsme pro vás sepsali pár užitečných tipů, které vás v hostitelství posunou zase o kus dál.

Plánovat, plánovat, plánovat!

Nejdřív si všechno sepište, pěkně krok po kroku – od nákupního seznamu až po jednotlivé úkony. Rozdělte si je do tří skupin: 1. ty, které můžete zvládnout den nebo dva předem, 2. ty, které zvládnete v den D třeba už ráno, 3. ty, které je třeba udělat až po příchodu hostů. Do první skupiny spadá třeba mytí zeleniny, nakládání masa nebo přípravu zálivek. S předstihem si můžete také navážit suroviny na koláč nebo dezert, které pak už jen smícháte a upečete. Přichystejte si dostatek krabiček i sklenic a také prostor v lednici.

Fázování

Přípravu večeře či oběda si rozfázujte. Potřebujete-li do různých jídel různé druhy zeleniny, oloupejte a nakrájejte ji všechnu najednou a průběžně ji odkládejte stranou nebo do lednice. Některé pečené chody zase můžete dát do trouby naráz.

Zeptejte se přátel, co jim chutná

Je taktické vyptat se hostů, co mají rádi, a co jim naopak nechutná, případně jestli nemají nějaké alergie. Dost možná vám z odpovědí přirozeně vykrystalizují konkrétní nápady. Myslete taky na to, aby se veškeré jídlo snadno konzumovalo – vyloupávání korýšů, kapající tacos nebo souboj s hůlkami může leckoho uvést do rozpaků. Pokud někdo z přátel přijede autem, mějte v zásobě i dobré nealkoholické pití – třeba kombuchu nebo domácí limonádu.

1 chod, mnoho variant

Jste v pokušení uspořádat několikachodovou večeři? Jasně, je to efektní, ale přátelé se přece přišli hlavně bavit (s vámi!), a takhle byste se pro samé vaření moc neužili. Vsaďte spíš na ústřední velký chod, třeba řeckou moussaku nebo pečené maso, a nabídněte k němu rozličné přílohy, které si každý nakombinuje podle chuti. Studené a vlažné přílohy jako listové i obilninové saláty nebo dipy mají navíc tu výhodu, že můžou být na stole už před příchodem hostů.

Dezertní self service

Dezert mějte připravený předem a pak už ho jen dejte na stůl, ať se každý obslouží sám. Hezky vypadají dezerty podávané ve skleničkách, které v pravou chvíli jen vyndáte z lednice.

Využijte zbytkové teplo

Pečete-li v troubě maso, rybu nebo zeleninu, využijte zbytkového tepla k temperování bramborové kaše, omáček a spol.

Mějte časovou rezervu

A také se snažte nechat si na úplný závěr co nejméně položek. Nějaký čas vám zabere přemývání hrnců a pánví nebo úpravy toho, co se úplně nepovedlo. Taky není od věci prostřít stůl předem. Vyžehlit ubrus, naaranžovat řezané květiny a vyleštit příbory – i to zabere pár desítek minut. Dejte včas chladit bílé nebo šumivé víno a případně dekantujte červené.

Chci pomoct a vím s čím!

Jestliže hostíte kamarády společně s partnerem či dětmi, nechte si pomoct. Vysvětlete, s čím konkrétně chcete pomoct, a zapojte všechny ochotné členy domácnosti. Nabízejí hosté pomoc nebo se ptají, co mají přinést? Nechte na jejich výběru dezert, předkrm nebo jim řekněte, že rádi ochutnáte jich oblíbené víno.

Playlist a květiny

Přípravu i celou večeři či oběd zpříjemní vhodně zvolený playlist. Zatímco vy si k vaření můžete pustit energičtější hudbu, ke společné tabuli se hodí spíš ambientní, klidnější skladby. Atmosféru u stolu dokreslí svíčky a jednoduchá váza s květinami, ovšem umístěná tak, aby na sebe hosté viděli.

Stres je nejhorší kuchař

Ingrediencí, kterou v kuchyni rozhodně potřebovat nebudete, je stres. Nepouštějte se do zbytečně složitého menu ani do jídel, která jste ještě nikdy nezkoušeli. Pročtěte si svůj plán a pusťte se do práce. Pokud někdo z hostů dorazí dřív, než jste čekali, nalijte jim sklenku vína a zabavte je malým amuse bouche – bohatě stačí oříšky, olivy nebo kousek chleba s vyšlehaným máslem či tvarohem.

Desetiminutovka pro sebe

Na seznam úkolů připište „já” – rezervujte si minimálně deset minut na to, abyste si před příchodem hostů stihli sundat zástěru, proběhnout sprchou a převléknout se do něčeho slavnostního a zároveň pohodlného. I tohle patří k roli hostitele!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.