Vánoční dekorace podle Yvety Kroupové

13. prosince 2022
Foto: Yveta Kroupová
Sváteční atmosféru (nejen) u stolu vyladíte pomocí různých dekorací! O zábavné a překvapivě jednoduché tipy na vánoční výzdobu se s námi podělila ilustrátorka Yveta Kroupová, která mimo jiné zkrášluje interiér v restauracích Ambiente.

Trendy hoďte za hlavu

Při zdobení se řiďte především vlastním vkusem. Nejlíp uděláte, když si domov vyzdobíte podle toho, co se vám zrovna líbí, to vám totiž udělá největší radost. „Trendy ve vánočním dekoru moc nevnímám. Výzdobu dělám podle nálady,“ přiznává Yveta Kroupová. „Poslední dobou se odkláním od přírodních a minimalistických dekorací. Naopak se mi líbí barevné věci, eklekticismus i trocha kýče, což právě Vánoce velmi dobře snesou,“ dodává s úsměvem.

View post on Instagram
 

Do zdobení se pusťte až ve chvíli, kdy budete mít chuť a čas, nestresujte se. Hodila by se vám nějaká inspirace, abyste věděli, kde a jak začít? Společně s Yvetou jsme dali dohromady několik nápadů na veselé a efektní sváteční dekorace, které vás budou těšit.

1. Aranžmá do vázy

O letošních Vánocích vyzkoušejte aranžmá s asijským šmrncem – větvičky nedávejte do vázy, ale do misky. „Před pár týdny jsem dostala vázu Ikebana z kolekce Naše květena z galerie Křehký. Připadá mi to jako hezký protipól, mít doma vedle klasických váz mísu, do které si květiny poskládáte do jiné kompozice, než jste zvyklí. Vzájemně se hezky doplňují,“ vysvětluje Yveta.

„Tohle je moje první vánoční ikebana z větviček eukalyptu a jmelí, co mi zbyly po výrobě adventního věnce. Na aranžmá ale můžete využít jakoukoli pěknou mísu a nepotřebujete ani profesionální hřebínek na zapichování květin. Základní grid na dně mísy, do kterého zapichujete všechno, co se vám líbí nebo co vám zbylo, můžete vytvořit jen z větviček a stonků. Chce to jen trochu trpělivosti a vyhrát si s tím.“

2. Věnec z plechu

Pokud vás lákají kovové odlesky a chcete předejít usychání větví a padajícímu jehličí, pořiďte si plechový věnec! Ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, plechové ozdoby si zvládnete jednoduše vyrobit sami.

„Potřebujete jen měděný nebo mosazný plech, který je k dostání ve výtvarných potřebách. Je dostatečně tenký na stříhání. Ke zdobení vám pak stačí předmět s ostrým hrotem, například různě tlusté jehly (na šití i z kuchyně), dobře ořezaná tužka nebo nástroje z manikúry. Stejnou technikou si můžete vyrobit také ozdoby na stromeček nebo do okna.“

3. Svícen

Měkké světlo hořící svíčky navodí vánoční atmosféru samo o sobě. Čím víc svíček, tím slavnostnější pocit! „Poskládejte k sobě svícny různých tvarů i výšek a kombinujte staré a nové,“ radí Yveta. Nebojte se ani rozličných barev a tvarů samotných svíček.

Přemýšlíte nad originálním adventním svícnem? Vyberte si vintage ozdoby vhodného tvaru a vytvořte svíce z nich.

4. Osvětlení

Vánoční světýlka udělají opravdu hodně. Jsou hezká jen tak, sama o sobě, třeba ve skleněné váze anebo v láhvi. Můžete jimi také omotat kus větve nebo klacku, který pak zavěsíte do prostoru a dozdobíte dalšími dekoracemi.“

Při dekorování nezapomeňte ani na lustr nad stolem nebo uprostřed místnosti. Yveta nabízí tip na závěsnou dekoraci: „Z drátků vytvarujte jeden nebo dva kruhy, podle toho, jaká kompozice závěsného mobiliáře se vám líbí víc. Drátek obalte například stříbrnou, zlatou nebo přírodní girlandou. Pak na tři body kolem kruhu upevněte vlasec nebo provázek, spojte uprostřed v jeden bod a zavěste. Dál už jen přidejte ozdoby.“ Styl závěsné dekorace je na vás.

5. Prostírání

Vánoční stolování má být hlavně veselé. „Zkuste se nebát barev a vzorů. Živé květy klidně kombinujte s ryze vánočním dekorem,“ vybízí Yveta.

6. Stromeček a ozdoby

Podle Yvety je dobrou volbou stromeček v květináči. „Letos na něj pověsím jak ozdoby, které mám už léta, od mamky nebo ze starožitnictví, tak ty z obchodů. V Butlers jsem viděla hodně zábavné figurky, třeba ozdoby ve tvaru tygří hlavy nebo česneku. Taky si nějaké ušiju z potištěného japonského papíru nebo z filcu a korálků. Moje Vánoce budou tentokrát mix lehce kýčovitého dětství a ručně vyráběných ozdob,“ prozrazuje Yveta.

Tradice vánočního stolu

Nohy stolu – někdy šlo o několik stolů přitažených k sobě, aby spolu mohli jíst opravdu všichni členové domácnosti – se svazovaly řetězy. Řetěz symbolizoval soudržnost rodiny v novém roce. Ve větších hospodářstvích se řetěz zamykal okolo trnože stolu a tvořil symbolický magický kruh, který chránil před bídou – živelnými katastrofami, čarodějnicemi, zloději nebo divou zvěří.

Pod sváteční stůl se pokládala otep slámy. Její přítomnost u štědrovečerní večeře se vykládá různě. Měla buď připomínat Kristovo narození, anebo zajistit bohatou úrodu v nadcházejícím roce.

U nohou strávníků ležela i sekera. Kdo na ni během večeře stoupl, těšil se v novém roce dobrému zdraví – nebo ho aspoň nebolely nohy.

Nezastupitelné místo na vánočním stole měl věnec svázaný z obilí z posledních dožínek. Kladl se doprostřed stolu a jeho úkolem bylo zajistit hospodářskou prosperitu v příštím roce. Trochu jiná tradice pochází z Rožnovska – na stůl se rozprostře snopek obilí a doprostřed přijde rozmarýn nebo jiná zelená rostlina coby symbol biblického života.

Mezi nejstarší vánoční dekorace patří jmelí. To se k nám dostalo zhruba před sto lety z Anglie a pojí se s ním hned dvě tradice. Druidové, keltští kněží, ho údajně odsekávali zlatým srpem (proto se jmelí dodnes zlatí) a využívali jeho léčivých i magických účinků. Věřili, že jmelí přináší štěstí, plodnost a lásku. Druhá legenda má původ v křesťanství – traduje se, že jmelí kdysi bývalo stromem, ze kterého Josef vyrobil jesle pro Ježíška. Ze stejného dřeva potom Římané zhotovili kříž, na kterém Krista ukřižovali. Strom se pak studem rozpadl na drobné větvičky – a dodnes nosí lidem štěstí.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.