Psychické potíže v gastronomii? Mluvte o nich nahlas!

17. listopadu 2022
Foto: Unsplash
Každodenní stres v kuchyni a dlouhodobý nedostatek odpočinku se jednoho dne můžou zvrtnout v závislost na návykových látkách, anebo v těžkou depresi. Smrt Antonyho Bourdaina vedla ke spoustě veřejných přiznání i ke vzniku hnutí za lepší život v gastronomii. Co bude dál?

Stres, napětí, zběsilé tempo, stereotyp a koncentrace na perfektní výsledek – (šéf)kuchaři čelí tlaku ze všech stran, ať už jsou to nároky hostů, médií, nebo sociálních sítí, v některých případech i michelinských komisařů. Gastronomie se stala rizikovou sférou, ve které hrozí psychické vyčerpání a syndrom vyhoření, a to neplatí jen pro kuchaře a obsluhu, ale i pro majitele a manažery podniků. Přibývání sebevražd a častá závislost na alkoholu nebo drogách přiměly některé šéfkuchaře k tomu, aby konečně promluvili nahlas – a hledali řešení, které by zajistilo lepší pracovní podmínky a vyrovnaný život jejich lidí.

Jedním z propagátorů prevence je kalifornský šéfkuchař Patrick Mulvaney, který ve spolupráci se zdravotníky založil program I Got Your Back. Tato dlouhodobá iniciativa má chránit psychické zdraví zaměstnanců a naučit je, aby nepotlačovali svoje pocity. „Chci, aby lidi dokázali mluvit o svých problémech. Když se zbavíme pocitu hanby, který je spojený s výrokem ,Nejsem v pořádku‘ a se žádostí o pomoc, můžeme zabránit vážným zdravotním následkům,“ řekl Patrick.

V Patrickově kuchyni si při příchodu do práce každý vybere lístek s barvou podle své nálady a hodí ho do krabičky, jejíž obsah tak odráží celkové rozpoložení v podniku. Na každé směně funguje jeden proškolený člen týmu – poradce, který sleduje sebemenší náznaky úzkostí nebo depresí a nabízí pomoc.

Akce vede zaměstnance i zaměstnavatele ke sdílení a k tomu, aby se navzájem podporovali. „Nejde jen o pozorování svých vlastních myšlenek, důležité je všímat si i chování kolegů a nebát se narovinu říct: Hele, kámo, myslím, že nejsi úplně OK,“ dodává Patrick.

Patrick doufá, že by tento projekt mohl zredukovat množství nešťastných příběhů nejen v jeho komunitě, ale v restauracích po celé zemi. V gastronomii se v posledních letech prosazuje řada návrhů, které mají zaměstnancům zlepšit život, mezi nimi kratší pracovní doba, delší dovolená a uvolněná atmosféra – ne všichni majitelé a šéfkuchaři však dokážou (anebo chtějí) ze dne na den změnit nastavení svého podniku.

Spolehlivý návod, jak zabránit syndromu vyhoření a snížit počet sebevražd (ideálně na nulu), zatím nemáme. Otevřená debata, kterou Patrick inicioval, je však podstatným krokem kupředu. Třeba bude inspirovat i lidi z jiných oborů.

Odemykání 13. komnaty

Další otevřenou zpověď vyslal do gastro světa šéfkuchař Chris Cosentino. V krátkém videu popsal svůj boj s bipolární poruchou, která se projevuje prudkým střídáním nadšení s hlubokou depresí. Běžné starosti jako nedostatek zaměstnanců, výpadek na myčce nebo nedodané zboží ho vysilovaly natolik, že už nebyl schopný se soustředit a ztrácel kontrolu nad sebou i svojí prací. Teprve ve chvíli, kdy své potíže přiznal sobě i okolí, se jeho život začal vracet do normálu, a jak zdůrazňuje, dnes se cítí mnohem líp.

Neztratit sám sebe

Newyorská spisovatelka a publicistka Kat Kinsman si na symposiu Mad vysloužila bouřlivý potlesk za prezentaci o práci a poslání šéfkuchařů, kteří přemýšlejí o kvalitě, udržitelnosti a zdraví druhých, ale zapomínají se starat sami o sebe a stydí se požádat o pomoc. I proto se Kat rozhodla vytvořit webovou stránku Chefs with Issues – místo pro výměnu informací a zkušeností s psychickým tlakem a duševními onemocněními mezi lidmi z gastronomie.

Zápřah 16 hodin denně 6 dní v týdnu vás může časem proměnit v automat, který postupně, nenápadně ztrácí vlastní život, přestává zvládat roli partnera i rodiče a začne si připadat prázdný. Kuchaři chtějí dělat lidi šťastnými, o vlastní štěstí však můžou snadno přijít; ptají se všech okolo, jestli jsou spokojení, ale sami sobě raději žádné otázky nepokládají. Ano, práce v kuchyni je náročná, ale neměla by být psychicky vyčerpávající!

Kuchaři prostřednictvím jídla rozdávají životní energii – nedovolme, aby tu svoji nechali vyhasnout.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.