facebook
instagram

Rukama mu za výčepem protekl milion litrů piva. Co dělá Tomáš Krčmář dnes?

10. července 2024
Foto:Archiv Ambiente
Když začínal na place roce 2015 v Lokálu Dlouhááá, pivo mu nechutnalo. Trvalo to ale jen pár měsíců roznášení hladinek a klábosení s kolegy výčepáky a Tomáš se po pár měsících objevil za výčepem. Dnes je z něj hlavní výčepní Lokálu, který školí nové kolegy a kolegyně, pomáhá Lucii Janečkové s organizací soutěže Zlatá pípa a je také školitelem kurzu Maximum o pivu. Za šest let za výčepem mu rukama proteklo skoro milion litrů piva. Jak na to vzpomíná?

Vypalte z tanku pivo jako křen!

Trénink dělá mistry, proto vás naši mistři výčepní postaví za výčep a naučí čepovat hladinku, šnyt i mlíko. Vysvětlí rozdíl mezi míchaným a řezaným a také se dozvíte všechno o spletitých cestách piva do půllitru. Na konci kurzu si odnesete diplom a dárek.
Přihlašujte se zde.

Jednou jsi řekl, že výčepního dělají hektolitry vyčepovaného piva a prořízlá pusa. Co jsi tím myslel? 

Hektolitry piva jsem myslel to, že jedině tréninkem se člověk naučí správné technice čepování. A prořízlou pusou zase fakt, že výčepní má umět komunikovat s lidmi, má vědět, kdy si může dovolit na hosta u výčepu mluvit a jakým způsobem, jestli může vtipkovat nebo se to nehodí. 

Patří politika za výčep? 

Rozhodně ne, o politice se v hospodě nemluví, tedy aspoň ne na výčepu. Výčepní má být nestranný. Třeba kdybych byl Slávista a přišel si ke mně pro pivo Sparťan, neměl bych dávat najevo, co si myslím nebo ho nedejbože neobsloužit.

Když jsme u těch hektolitrů, spočítal bys kolik jsi jich za život vyčepoval ty?

Přesně to asi nedám, ale když vezmu v potaz průměrnou denní výtoč a fakt, že jsem byl denně za výčepem 6 let, tak něco okolo 900 tisíc litrů. Za výčepem jsem nastoupil v únoru 2016, rok po tom, co jsem začal pracovat  v Dlouhééé. Další kroky, po roční pauze, vedly do Hamburku, kde jsem zůstal až do roku 2022.  

Na co za ty leta úplně nejraději vzpomínáš?

Těch vzpomínek je spousta, ale stala se mi taková jedna hezká věc, nebo se opakovala. Do Dlouhééé pravidelně chodíval pan  Michal Pavlata – on byl herec a dabér – a hrával s námi takovou hádanku – chtěl, abychom zavřeli oči a začal dabovat různé postavy z filmů a seriálů. Chodíval si do svého půllitru pro Birell. Na něj rád vzpománám. Už mezi námi bohužel není.

Kdybys měl dát dohromady svůj výčepácký životopis, co by v něm stálo? A nebuď skromný…

Začal bych průkazem “pan výčepní Lokálu”, to je průkaz, který musí mít každý výčepní Lokálu. Splnil jsem ho a dostal jsem jako každý výčepáckou, na míru šitou vestičku, která je tak trochu vstupenkou do soutěže Zlatá pípa. V roce 2018 jsem se stal vicemistrem ČR v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender a v roce 2020 – respektive 2021, protože covid si zahrál s ročníky – jsem se pak stal i mistrem. A ten samý rok jsem vyhrál Zlatou pípu.

Vystavuje si výčepní svoje trofeje doma nebo za výčepem?

Já tu svoji mám stále v Hamburku, kde jsem naposledy dělal výčepního. Žena trofej nechce doma (smích). Dělám si legraci, je běžné, že výčepní si trofeje nechávají ve svých hospodách, kde se jimi může kochat více lidí.

Jaká je momentálně tvoje úloha v Lokálech? 

V podpisu v emailu mám “hlavní výčepní Lokálu”. V praxi to znamená, že se starám o blaho našich kolegů, chodím na interní kontroly, sleduju čistotu zázemí, ale hlavně pomáhám s rozvojem našich lidí a funguju jako podpora. Společně vyrážíme do pivovarů na exkurze, teď taky připravuju dva naše výčepní na regionální kolo Master Bartender. Snažíme se s Luckou Janečkovou a Martinem Novopackým zpestřit výčepákům tu každodenní rutinu.

Mohou tě někdy hosté potkat u pípy? 

Někdy ano, ale bývá to zřídka. Většinou je to nárazově, když jdu právě do některého z Lokálu s něčím pomoct nebo jdu na kontrolní čepování, to si pár hladinek vyčepuju. A taky v Pultu si zvou pravidelně hosty za výčep, a tak jsem se tam párkrát taky objevil.

Text vyšel v novinách Štamgast, které si můžete zdarma brát v restauracích Lokál. Online si je prolistujte zde. Přejeme zábavné čtení!

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.