Facebook

Sekaná – 2. týden

246
11. ledna 2019 Autor: Martina Píšová

Jak začal gastronomický rok 2019? V New Yorku zakázali jednorázové gastro obaly a šéfkuchaře Alaina Passarda jsme zastihli na obědě v Esce.

Jaký byl rok 2018 v Ambiente?
Víc než 3 miliony obsloužených hostů, nové podniky Kuchyň a Dva kohouti a otevřený oheň v Brasileiru Slovanský dům. Obhájená michelinská hvězda, Bib a dva nové zápisy v michelinském průvodci. A to zdaleka není všechno! Na webu Jídlo a radost najdete výčet toho nejdůležitějšího, čím jsme v Ambiente uplynulý rok žili.

Nejdražší tuňák na světě
Tipnete si za kolik? Na tokijském rybím trhu se na Nový rok vydražil za rekordní 3 miliony dolarů. Kupcem byl Kiyoshi Kimura, nyní přezdívaný „král tuňáků“, který vlastní sushi řetězec Zanmai. „Je to dobrý tuňák, ale asi jsem za něj dal trochu moc,“ smál se na novináře. Na svém Twitteru se pak pochlubil obřím úlovkem.

 

Paul Day na webu Michelin Guide
Skandinávský redakční tým Michelin Guide udělal rozhovor s pražským řezníkem Paulem Dayem. Co plánuje, si můžete přečíst tady.

Zákaz jednorázových polystyrenových obalů
Město New York zakázalo používání jednorázových gastroobalů z pěnového polystyrenu. Nová vyhláška platí od 1. ledna a vztahuje se na boxy na jídlo, kelímky a talířky. V betonové džungli se jich ročně spotřebovaly miliony.

50 let v rondonu
Když vypráví o své profesi, opakuje slovo láska. Když mluví o vaření, zdůrazňuje zeleninu a sezonu. Kuchyni Alaina Passarda ovládá příroda, protože právě ona podle něj napsala tu nejlepší kuchařku. „Náš rozhovor se odehrál úplně jinak, než bylo v plánu – v karlínské Esce, kam nás na bleskový oběd zavezla neznámá slečna, která si s Alainem domlouvala stáž v jeho restauraci L’Arpège,“ začíná rozhovor s kuchařskou hvězdou redaktorka Blanka Datinská. A jak to bylo dál?

View this post on Instagram

Bonne semaine à tous !

A post shared by Alain Passard (@alain_passard) on

Kult perfekcionismu v nejlepší restauraci světa
Jak zůstat na vrcholu, když jste nejlepší restaurace světa? V Eleven Madison Park na to šli od lesa – na čtyři měsíce zavřeli. V newyorské restauraci proběhla velká rekonstrukce a šéfkuchař Daniel Humm se svým týmem intenzivně pracoval na novém menu. Výsledek zaznamenal dokument na Netflixu 7 Days Out, který mapuje poslední týden před otevřením.

Pokud si někdy říkáte, že příliš lpíte na detailech, a vaše okolí si stěžuje, že váš perfekcionismus už přechází únosnou věc, pusťte si scénu, v níž generální manažer Will Guidara otáčí všechny talíře o pár stupňů doleva nebo doprava tak, aby nápis na spodní straně, který nikdo nikdy neuvidí, byl natočený správným směrem.

Tip: Netflix v poslední době natočil i další zajímavé pořady o jídle, tady je pár tipů.

50 let v rondonu

Načíst další článek...