Facebook

Sekaná 25. týden

263
21. června 2018 Autor: Martina Píšová

World’s 50 Best Restaurants oznámilo letošní vítěze a nevyhnulo se kontroverzím, které žebříček provázejí už od loňského roku. V gastru se teď ale ještě víc mluví o psychickém stavu kuchařů po tragickém odchodu Anthonyho Bourdaina se o depresích rozpovídali třeba David Chang a Daniel Patterson. Poslední dva týdny byly bohužel plné smutných zpráv, snad to příště bude lepší!

Restaurací roku je Osteria Francescana
Žebříček World’s 50 Best Restaurants tento týden předal ceny vítězům. Nikoho moc nepřekvapilo prvenství italského šéfkuchaře Massima Bottury ocenění za nejlepší restauraci na světě si odnesl již podruhé. Loňský vítěz, newyorská restaurace Eleven Madison Park, se propadla na čtvrté místo, během loňského roku ale na čtyři měsíce zavřela kvůli rekonstrukci.

Druhé místo obsadil podnik El Celler de Can Roca a třetí francouzský Mirazur. Letos se ale ani tolik nemluvilo o tom, kdo se na prestižní seznam dostal, jako spíš o těch, kteří z něj vypadli. Dánská Noma se letos soutěže neúčastnila, protože znovu otevřela až na začátku roku.

Vlnu kontroverze rozpoutala nepřítomnost šéfkuchařky Dominique Crenn jak na předávání, tak v žebříčku. Loni dostala cenu za „nejlepší šéfkuchařku na světě“, odmítla ji ale převzít a celou kategorii, která vyděluje ženy, označila za hloupou.

Anthony Bourdain viděl za horizont
Hana Michopulu z bistra Sisters vzpomínala na šéfkuchaře, literáta, cestovatele a televizní hvězdu Anthonyho Bourdaina, který minulý pátek dobrovolně odešel ze světa. „Tony byl introvert, který uspěl ve světě extrovertní zábavy, ale stálo ho to úplně všechno. Takže myslím taky na to, že hlídat, aby naše pracovní role byla v souladu s naším naturelem, je životní nutnost. Nejspíš není náhoda, že část z lidí z gastra zůstává nejraději schovaná vzadu v kuchyni. Śéfkuchař-celebrita je možná trochu protimluv,“ říká.

Takže Tonda, jak mu říkáme doma, dnes odešel. Tahle zpráva mě zastihla ve Francii, kde se to stalo. Celý den jsem zasvětila vzpomínkám na den, který jsme spolu mohli strávit v roce 2009 při natáčení jeho show v Praze. Tehdy jsem čerstvě rozjela farmářské trhy a ptala se ho co dál. “ Přesně tohle se dělo v New Yorku, přivést farmáře k lidem nestačí. Teď musíš spojit farmáře s restauracemi.” Bylo to těžší, než předpovídal. První, kdo mě nevyhodil, bylo Ambi. Díky tomu jsem poznala @ym_yn a hlavně @radek_chaloupka. Lidi, kterým nezáleželo jen na ceně, ale na dění a pohybu. A vlastně jsme tím položili základ ke spolupráci, která trvá dodnes. Nebyl to dneska lehký den. Moje vzpomínka na tohoto výjimečného a křehkého člověka vyjde příští týden v Reflexu a na Jídlo a radost. RIP @anthonybourdain PS: Je to samozřejmě weird, ale místní salám rosette, který měl tak rád, a já ho tady kupovala jen kvůli němu, jsem včera dojedla.

A post shared by Hana Michopulu (@hanamichopulu) on

Na Bourdaina vzpomínala i Maškrtnica. „Anthony Bourdain popisoval pracovní život v gastronomickém byznysu jako nekonečný sex, jídlo a rock’n’roll, současně se ale snažil nejen pojmenovávat všechno, o čem se obvykle nemluví, a stav věcí vysvětlovat i dávat najevo, že něco není v pořádku. Svým vystupováním většinu lidí, kteří dnes o jídle píší nebo se mu na profesionální úrovni věnují, výrazně ovlivnil. Jeho styl práce bude teď ve světě, kde se řeší hlavně krása naservírovaného pokrmu, a málokdy podmínky, v jakých vznikl, chybět,“ napsala.

Nebyl v tom sám
Po tragické smrti Anthonyho Bourdaina se o psychických problémech rozpovídal i šéfkuchař David Chang. „Nečekal jsem, že se dožiju víc než pětatřiceti let. Z toho důvodu jsem ani nepodepsal prodloužení nájemní smlouvy pro Momofuku,“ řekl ve svém podcastu. Chang se připojil k dalším kuchařům, kteří přiznali boj s depresí. O svém psychickém stavu otevřeně promluvili také Daniel Patterson, Sean Brock a Chris Cosentino.

Ano, šéfe! končí
Pořad televize Prima Ano, šéfe! končí. V těchto dnech se po Čechách natáčejí poslední díly. Populární šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vydržel se svou nejslavnější sérií devět let – na Primě se objevil v roce 2009. „V nejlepším se má přestat. Proto jsem rád, že mi Prima vyšla vstříc a na konci jsme se dohodli,“ řekl Zdeněk Pohlreich serveru Médiář.

Pohodicka u grilu😁 #necosechysta #pohlreich #rozpaltosefe #zdenekpohlreich

A post shared by Zdenek Pohlreich (@zdenek_pohlreich_official) on

#rip

A post shared by Vlasta Lacina Jiros (@vlasta_amaso) on

Chleba art
Mezi nové náčiní pekařů patří nůž a žiletka. Vykynuté bochníky se proměnily v malířské plátno, na kterém se objevují rozmanité obrazce a tvary. List, květina nebo kapradí – vytvořit na chlebu kousek křupavého umění vyžaduje čas a cvik. Jak na to?

Jíst, pít, cestovat

Načíst další článek...