Facebook

Sekaná 43. týden

237
25. října 2018 Autor: Martina Píšová

Kariéru v gastronomii většina lidí začala u myčky. Vysoké skleničky, karafy, cedníky a mandolína jsou ale přesně ten důvod, proč se každý raději časem posune někam dál. Pokud je to váš případ, rovnou vám poradíme, jak vyřešit rivalitu mezi placem a kuchyní nebo jaké vzdělání potřebujete, abyste se stali šéfkuchařem v restauraci oceněné michelinským Bibem. Nápověda: Jde to i bez učňáku.

12 věcí, které na myčku raději nenoste
Pokud jste v kuchyni strávili aspoň chvilku jako myč nádobí, asi už víte, o čem bude řeč. Vysoké skleničky, karafy, cedník, sítko nebo mandolína. Věcí, které jsou na black listu u dřezu každého podniku na světě, je podle Fine Dining Lovers celkem 12. Souhlasíte?

Nosítka versus pánvičky
Vztahy mezi kuchyní a placem jsou velmi křehké a snadno se zvrhnou v boj. Jak spojit dva odlišné světy do jednoho fungujícího týmu? Ověřené tipy a rady najdete v článku na Jídlo a radost.

Kam se poděl můj sýr?
Pokud nepatříte k milleniálům, tenhle problém jste minulý týden asi nezaznamenali. Bagel bez krémového sýra totiž nemůže existovat, a už vůbec ne jako emoji v nové verzi iOS od Applu. Původně suchý kousek pečiva už ale má i sýr, chybí jen uzený losos. Pokud ho ještě nemáte, stačí aktualizace na verzi 12.1 beta 4 nebo vyšší.

Skromná kuchyně podle Cuketky
Jídlo a skromnost. Jde to v dnešní době ještě vůbec dohromady? Jak vařit levně, ale ne lacině? Tímto tématem se na svém blogu zabývá Cuketka. Věnoval mu celou sekci plnou receptů, u kterých vždy uvádí surovinový náklad. Zatím nejvýš se pohybují plněné paprikové lusky s cenou 23 Kč za porci.

Podvodní fine dining
V Norsku se chystá otevření první podvodní restaurace v Evropě, která bude zároveň největší na světě.  Už teď si v ní můžete zarezervovat místo. Under, jak se podnik jmenuje, totiž právě spustil online rezervaci s termíny od dubna. „Jen si představte, jaké to bude, až budete moci zespoda sledovat, jak hladinu moře protínají velké vlny a déšť,“ řekl časopisu Forbes Rune Grasdal, architekt celého projektu.

Šéfkuchařem bez učňáku
Baví ho adrenalin za plotnou a vaření personálek, v kuchyni pracuje s emocemi a respektem ke svému týmu. Tomáš Valkovič se kuchařem nenarodil – do špičkové gastronomie se dostal díky pevné vůli, odvaze jít kupředu a podpoře své ženy. Co všechno si během té cesty uvědomil?

Absintové dozvuky u Žufánků

Načíst další článek...