Špekáček „na hranolky“

1. července 2022
Foto: Honza Zima
Opékání špekáčků, toť prázdninový rituál! A tím pádem i (doslova) horké téma plné emocí. Nebudeme to zastírat… každý chce „uši“, zatímco neopečený růžový vnitřek se nenápadně zahazuje do stylově nepokosené trávy. My ale máme bezezbytkové řešení!

„Je to strašně jednoduché!“ ujišťuje František Kšána z Našeho masa. „Špekáček rozříznete ne klasicky ,na ježka‘, ale podélně, a to víc, než je zvykem.“ Začněte jako vždycky, tedy na špičce špekáčku, ovšem místo abyste skončili u „uší“, směle veďte řez dál, až k druhému konci. Tímto způsobem špekáček nařízněte po všech stranách, tedy de facto na čtvrtiny.

Výhody? „Lépe a rovnoměrněji se opéká a hezky se propeče uvnitř, přitom má krásné nožičky,“ pochvaluje si František a poznamenává, že tento styl přinesl do Ambiente Tomáš Karpíšek. „A hlavně – hotový špekáček je krásně otevřený, takže když ho pak servírujete dětem, snadno se vám prořízne do čtyř ,hranolek‘, které se jim tak dobře jedí.“

Odpadá tak intuitivní pižlání „buřtu“ v přítmí u táborového, případně rodinného ohně – neodolatelně vypečenou čtvrtinku špekáčku si junior vezme zkušeně do ruky, a může nonšalantně pokračovat v debatě o Gormitech či Winx.

Na instruktážní video s Frantou Kšánou, který tímhle způsobem krájí „náš špekáček“ z přeštického vepře, se můžete pro kontrolu podívat tady.

Článek vyšel v letním čísle časopisu A*, které si můžete zdarma brát v restauracích Ambiente. Užijte si ho!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.