Šťastné a lahodné aneb Čím letos obdarovat požitkáře?

1. prosince 2021
Foto: Honza Zima
Opravdu povedené misky na ramen, ostrá břitva na chleba, lekce barového umění, moderní zelák nebo dárek na podporu Lékařů bez hranic. Co se letos naděluje mezi foodies, kteří rádi vaří, jedí a meditují u plotny?

1. Výbava do kuchyně

Každý kuchař bude rád za kvalitní hrnec české značky Fabini nebo za univerzální kuchařský nůž od firem, jako jsou F. Dick, KDS Sedlčany či Forged. Stejně tak vám poděkuje za brusný kámen a rolovací pouzdro anebo za ruční litinový mlýnek či mlýnek Microplane – čerstvě mleté koření nad zlato!

Co na sebe? Láska k jídlu a vaření se tiskne na zástěry a trička od COOK EAT LOVE, malým pomocníkům v kuchyni budou slušet zástěry ze Sidney Ross.

2. Propečené Vánoce

Práci s těstem povýší nový pracovní vál a váleček, lopata na chleba i pizzu nebo pár ošatek, ale také keramická nádoba k uchovávání kvasu a krásná břitva na nařezávání těsta před pečením. Upřímnou radost způsobí mlýnek na obilí, výsledné pečivo si pak zaslouží pořádnou krájecí desku, vedle které by neměl chybět nabroušený nůž a designová máslenka s nožem na máslo.

DIY: Masaři se vyřádí s dárkovým setem na výrobu klobásek, nejen bylinkáři pochopí kouzlo ručně vyrobeného síta na sušení ovoce.

3. Na kafe a čaj

Na seznam dárků pro kávomilce si dopište spolehlivé pomocníky při přípravě kávy v domácích podmínkách – Chemex - Funnex dripper, Tricolate Brewer i shaker na mléko zařídí nápoj skoro jako od baristy. Cestovatelé doporučují hrnek do kapsy, popruh na termosku nebo skládací Pourigami Dripper MiiR na filtrovanou kávu, u stromečku však zabodují i kávové ponožky a netypické mýdlo s kofeinem, poukaz na zážitkové pražení kávy nebo zábavný kurz senzoriky v brněnské Industra Coffee. Čajaře nadchne sada od Haria i něžná konvice na čaj Kobalt.

Káva pro zdraví: V pražírně Rebelbean prodávají jutové a plastikové pytle od kávových zrn. Hodí se na pěstování zeleniny i skladování surovin, případně poslouží jako dekorace, ale co víc – výtěžek se posílá na konto Masarykova Onkologického ústavu. Zachraň pytel!

4. Výjimečnosti na stůl

Kdo má rád pěkný servis, ten ocení keramické misky na ramen či polévku – nádobí inspirované Japonskem pořídíte v jednobarevném i malovaném provedení. Estéty potěší sada kuchyňského náčiní z ořešáku nebo stylové dřevěné podtácky na porcelán. K dokonalosti chybějí už jen okouzlující šálky firmy Bisqit nebo promáčklé hrnky Daniela Machilla.

Dárky z Paláce: Keramiku Bisqit, ale i vkusné lněné ubrousky české firmy Tululum, svíčky Noel a další vánoční nadělení objevíte v klubu Ambiente, který se přestěhoval do Burzovního paláce. Poličky tam zaplnila také výběrová káva a čokoláda, sladkosti od cukrářů Ambiente, kuchařky nebo unikátní kolekce oblečení a doplňků s ilustracemi pozoruhodných surovin – darujete tričko s klidnou kapustou, nebo spíš talíř se žhavou bramborou?

View post on Instagram
 

5. Gastronomické zážitky

Některé dárky se zkrátka nedají zabalit! Příkladem je KRUH – privátní večeře od zkušeného kuchaře Petra Bartoše, který vašim blízkým naservíruje několik chodů a jedinečnou atmosféru přímo u nich doma. Nezapomenutelné bývají i specializované kurzy, třeba lekce barového umění od Lidí z baru, Skandinávské pečení s Evou Simkovičovou z Kro Bakery nebo soukromý workshop Juliany Fischerové alias Maškrtnice.

Exkluzivity: Amatéři i profíci budou víc než vděční za roční předplatné na portálu MasterClass, kde se prostřednictvím online kurzů naučí vařit, péct a přemýšlet jako mistři v oboru! Dobrodruhy rozzáří degustační sada octů a ciderů ze ciderárny Utopia nebo zásilka z dánské Nomy, odkud ještě stihnete objednat světoznámé omáčky garum.

View post on Instagram
 

6. Na zimu

Teploty pod nulou inspirují k pořízení elegantní termonádoby, která se osvědčí po cestě do práce i na zimní túře v horách a přenese jak horkou polévku, tak ledovou zmrzlinu. Příznivci fermentace a kysané zeleniny uvítají klasický nebo moderní keramický zelák, zásobárnu vitaminů na celou zimu jim ale můžete věnovat i formou poukazu do podniku Goodlok, kde se dennodenně vyrábějí čerstvé šťávy, smoothies a další kvašené nápoje.

7. (Ne)vinnosti

Vinaři tělem i duší si rádi oblečou trička wine’n’fire nebo Rage Against the Machine (jako revoltu proti strojovému sběru hroznů) a vychutnají si zimní výběr naturálních vín od winegeeka SIX-PACK: Pod deku. Pro ještě lepší náladu přibalte vlněnou deku, svíčku z lahve od Champagne a degustační deník – aby bylo kam zapisovat chuťové vzpomínky.

8. Víc než dárek

Hledání nápadů vám usnadní platforma Cook2help. Každoročně nabízí řadu jedlých i nejedlých výrobků a poukazů od kuchařů, vinařů a restaurací, přičemž výnos z prodeje podpoří syrskou misi Lékařů bez hranic. Na webu si letos můžete ulovit voucher do podniků Ambiente, lahve z palírny Landcraft, fermentované speciality z Triko kafe & koloniál, celodenní workshop s kuchařem Hugem Hromasem nebo třeba online kurz výroby kimchi.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.