Slovník výčepní terminologie: Točí se porno, ne pivo!

27. července 2016
Foto: Honza Zima
Lukáš Svoboda jako bojovník s chybnou hospodskou terminologií ve svém článku boří mýtus o tom, že se pivo točí. Jak tohle spojení vzniklo a proč se pořád používá, i když už nedává smysl?

Slovo „čepovat“ krásně vystihuje práci člověka za barem nebo pípou, který dělá pivo – zkrátka proto, že ho čepuje. Toho, kdo se tomu věnuje na plný úvazek, nazýváme výčepním, a místo, na kterém pracuje, pak výčep. Té věci, přes kterou pivo dělá, říkáme čep. Možná byste mohli namítnout, že to tvoří jakousi výtoč, ale pozor – tou nazýváme spotřebu piva.

Zapoj se!

Dělá vám radost dobré jídlo, skvělá parta lidí a úsměv na tváři hosta? Zamiřte na web Zapoj se a začněte pracovat v některém z podniků Ambiente.

Co je to soutoč?

Mezi pivovarníky se ještě používá termín soutoč, když se potkají dvě různá piva na výčepu. Ale to je spíš takový interní vtípek, se kterým se člověk běžně nesetká, a proto nemám potřebu ho nijak měnit. Mezi štamgasty ale koluje jedno prokleté spojení, a sice to, že se pivo točí. Historicky to není tak úplně špatně, ale dnes už neplatí. Co tedy znamená točit pivo?

Jde o starý termín názvu tlačení vzduchu do sudu přes jednoduchý mechanismus, který se do hospod rozšířil na přelomu 19. a 20. století. Sloužil k usnadnění práce výčepního, neboť do té doby se pivo především nosilo ve velkých korbelech ze sklepa a rozlévalo či nalévalo samospádem přímo na výčepu.

Protože šlo o fyzicky náročnou práci, revoluční novinka s velkým nepřehlédnutelným kolem blízko výčepu byla mezi štamgasty ihned s radostí přijata. Ti pak svého hospodského u stolu často vítali slovy: „Tak nám tedy, milý Franto, jedno natoč.“ Tato slova rychle zlidověla a v hospodách zůstala dodnes.

Určitě tomu trochu dopomohlo i období socialismu se svou plánovanou ekonomikou a cenovými třídami v restauracích a jídelnách. Například pro všechny hospody 4. cenové se určilo, že pivo už bude jenom „točené pivo" a limča zase „točené limo". K tomu se pak přidala i „točená zmrzlina", a slovo točit už mezi lidmi zůstalo.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.