Facebook

Tučný čtvrtek se blíží! Čekají vás dvojité porce i škvarkové dobroty

25. ledna 2024 Autoři: Anna Basiková a Šárka Camrdová Foto: Archiv Ambiente

Až budete mít pocit, že jsou jídla a panáky větší, nedivte se. Slavíme totiž Tučný čtvrtek. Už 8. února se můžete těšit na bohatší porce i plnější sklenice. Co přesně vás v tento den čeká?

I když mnoho tradic a zvyklostí z české historie je už spíše raritou, některé se drží dodnes. Typickým příkladem je právě Tučný čtvrtek, který letos připadá na 8. února. Je součástí masopustního období, a i když se průvody masek mezi lidmi už příliš nedrží, chuť hodovat zůstává. 

A tak se mnoho podniků napříč republikou rozhodlo nabídnout svým hostům v tento den něco speciálního. Právě spolupráce restaurací, bister či kaváren je na tomto dni jedinečná. Na instagramu sledujte #tučnýčtvrtek2024 a nic vám neunikne!

K únorovým oslavám dobrého jídla se může zapojit každá restaurace, malá i velká – stačí vyplnit formulář a počkat na odpověď, která sdílí podrobnosti a zdarma nabídne tematické samolepky i plakáty od Studia Najbrt.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený U Kalendů (@ukalendu_)

Co vás čeká v Ambiente? 

Na menu restaurací se pravidelně objevují větší porce za standardní cenu, tučné předkrmy, abnormálně velké dezerty nebo bezedné nápoje. 

Těšit se můžete třeba na: 

  • prkénko s tučnými předkrmy v Brasileiru U Zelené žáby,
  • dvoupatrový holanďák v housce v Bufetu,
  • vepřový smash burger v Burger Servicu,
  • full English breakfast v Café Savoy,
  • tučný amuse bouche v Čestru i ve Štanglu,
  • v Lokálech na vás čekají kromě jiného také dvojité porce,
  • speciální sendviče v Našem mase,
  • dvojitá porce špaget aglio olio v Pasta Fresce,
  • větší buchtičky i větrník v Myšákovi,
  • amuse bouche z hovězího tataráku v Pastacaffé,
  • dvojité porce tataráku v Pizze Nuově.
Mohlo by vás zajímat
Dejte si nášup! Tučný čtvrtek se blíží.

Tučným čtvrtkem vrcholí masopustní hodování – a starým dobrým zvykem bylo nacpat si v tento den břicho dosyta. Odkud svátek pochází a jak ho letos pojme česká gastronomie?

Více zde

A nechybějí ani škvarkové dobroty! 

  • Škvarkový popcorn a amuse bouche dostanete v Esce,
  • škvarkovou pomazánku a chleba se sádlem zase v Kantýně
  • a škvarkovku od řezníka U Kalendů.

A co pití? 

  • V klubu Ambiente si připravili akci 1 + 1 zdarma na nápoje,
  • u Dvou kohoutů na vás čeká místní tučné pivo,
  • v Pultu kromě větších porcí taky velký panák zelené za cenu malého.

Spolu s Ambiente se letos zapojilo i mnoho dalších podniků. Jsou to například restaurace Alma, bistra Kro Kitchen, pekařství Kus koláče, vyhlášený hostinec U Jiskrů a Triko v Táboře i to na Nikolajce. Milovníky Asie potěší v bistru Nhà hai hành a Ramen Brno a pro příznivce americké kuchyně něco chystají Big Smokers, Sandwich Rodeo nebo Mr.HotDoG.

Mohlo by vás zajímat
Masopustní speciál: Smažené vdolky s povidly

Prsty od sádla, pusa od povidel, ale kobliha to není. Přislaďte si masopust kynutými vdolky!

Více zde

Trocha masopustní historie

Masopust je slavnostní období, které volně navazuje na Vánoce. Značilo konec zimy, plánování zemědělských prací i oslav příchodu jara a vůbec života. A k tomu samozřejmě patří spousta dobrého jídla a pití. 

Každoročně začíná masopust 6. ledna, tedy na Tři krále, a končí Popeleční středou. Ta zahajuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst a nemá pevné datum, odvíjí se vždy od termínu Velikonoc. Slovem „masopust“ se postupem času začaly označovat hlavně poslední tři dny tohoto období, kdy veselí vrcholí – tedy masopustní neděle, pondělí a úterý. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Pizza Nuova (@pizza_nuova)

Poslední masopustní čtvrtek (před Popeleční středou) se nazývá Tučný. Završoval přípravy na závěrečné masopustní oslavy. Stejně jako Popeleční středa je i tento svátek pohyblivý – v roce 2024 připadá na 8. února. 

Tradičně se konaly velkolepé hostiny a vepřové hody, u jednoho stolu se scházelo široké příbuzenstvo a leckdy i celá vesnice. Tradovalo se, že na Tučný čtvrtek se toho musí sníst a vypít co nejvíc, aby byl člověk celý rok při síle. V pátek a sobotu pak lidé v klidu trávili a nabírali energii na finální oslavy.

Sekaná: Nové sushi bistro, neapolská pizza z Plzně a populární keramika z Brna

Načíst další článek...