Umění, pizza a rumový obláček s mámou

23. dubna 2023
Každá máma si zaslouží velké díky. Poděkovat můžeme slovem, kytkou – anebo gastronomickým zážitkem! Připravili jsme pro vás procházku plnou chutných a zábavných zastávek, na kterou budete chtít příště vzít i babičku. Kde začneme?

Káva v Supertramp coffee

Kávou! Odstartujte společný den dávkou kofeinu v kavárně Supertramp nedaleko Národní třídy. Doporučujeme si ke kávě objednat ikonický perníkový obláček plněný rumovými povidly nebo slanou citronádu. Posaďte se na dvorku a užijte si chvilku ranního klidu.

Galerie Zdeňka Sklenáře 

Hned po kávě můžete zamířit do nedaleké Galerie Zdeňka Sklenáře. Pan Sklenář, synovec stejnojmenného malíře, je známý galerista a dlouholetý sběratel moderního umění, zná příběhy všech vystavovaných umělců i děl a rád je vypráví. Když budete mít štěstí, třeba na něj v galerii narazíte a on se s vámi o některé z příběhů podělí.

Galerie sídlí mezi dvěma domy – historickým Schönkirchovským palácem a moderní budovou od architekta Stanislava Fialy Drn, jejíž terasa nabízí skvostný výhled na Prahu. I tam se můžete podívat, stačí se zeptat.

Goodlok

Pokračujte procházkou přes Národní třídu na Jungmannovo náměstí, kde si můžete udělat malou pauzu v bistru Goodlok. Nabídnou vám osvěžující ovocné i zeleninové šťávy, tibi limonádu nebo kombuchu – nápoje vznikají přímo před vámi v malé fermentační laboratoři.

View post on Instagram
 

Pizza Nuova

Touhle dobou už vám možná vyhládne. Zamiřte přes Příkopy a náměstí Republiky do Pizzy Nuovy a dopřejte si degustační menu v podobě salátů a dalších předkrmů, po kterých následuje ochutnávka nejrůznějších druhů pasty i pizzy. Už nastal ten správný čas na drink? Zkuste jejich Negroni sbagliato nebo Martini napoli.

Bokovka 

Po italském zážitku se nabízejí dvě možnosti – zakončit odpoledne v nedalekém útulném vinném baru Bokovka, nebo oběd vychodit a odměnit se až pak. Tip: V Bokovce si k vínu určitě objednejte sýrové prkénko či sardinky.

Lokál Hamburk a Eska v Karlíně 

Druhá možnost je vydat se přes Dlouhou třídu a následně proti proudu Vltavy do Karlína. Jestli máte chuť projet se na kole, půjčte si někde poblíž růžové Rekolo a vyrazte! V Karlíně se vám otevírá celá škála možností. Dostali jste žízeň? Zažeňte ji v Lokále Hamburk rychlou hladinkou na parapetu. Chce to dávku kofeinu? Jistí to filtr (a loupák!) v Esce.

View post on Instagram
 

Veltlín 

Takový krásný, kulturně i gastronomicky nabitý den si na závěr zaslouží sklenku naturálního vína. Ve vinném baru Veltlin mají zásobu lahví od autentických naturálních vinařů z celého světa. Doporučujeme oranžový pét-nat Vulcanica od sousedů ze Slovenska nebo velmi pitelnou červenou Barvířku od vinaře Milana Nestarce z Velkých Bílovic. Tak na mámy!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.