Vánoční nákupy podle kuchařů

28. listopadu 2022
Foto: Jakub Dohnálek
Papiňák, japonský nůž a litinový hrnec na pečení chleba, fermentační workshop nebo zásilka z kodaňské Nomy. Tak jako každý rok nadělujeme tipy na dárky pro kuchaře – a všechny vyznavače dobrého jídla. Čtěte až do konce!

Nádobí nejen pro profíky
Omáčky jsou základ! Kuchaři mají v oblibě malý rendlík značky Fabini – hodí se na ohřívání a výdej omáčkových jídel, ale také třeba na rozpouštění másla. Snad každého kulináře rozradostní nerezová pánev, která od prvního rozpálení profesionalizuje přípravu steaků i palačinek – a navíc ji můžete dát bez obav i do trouby. Důvěřujte oceli!

View post on Instagram
 

Papiňák
Profíci opěvují vynález Denise Papina, ať už zrovna vaří vývar, nebo rizoto! Jídlo z tlakového hrnce získá intenzivnější chuť a doba vaření se zkrátí klidně i na polovinu – vyšší tlak totiž vyžene teplotu tekutiny nad 100 °C a tím šetří čas i energii. Papiňák je už zase v kurzu!

Ostré umění
Mezi kuchaři sílí vášeň pro japonské nože. Tip na dárek zní jasně: nůž typu Gyuto se západní rukojetí (western style) v délce 260 mm, s jádrem z uhlíkové oceli 1.2562. Na vaši poptávku dokáže odpovědět dvaadvacetiletý Dominik Filip alias @merion_forge, který ovládá nožířské řemeslo – a vyrábí mistrovské nástroje hodné Vánoc.

View post on Instagram
 

Do výbavy
K (japonskému) noži se vyplatí dokoupit rovnou i brusné kameny. Pokud se vám zdá, že je to pořád málo, pořiďte držák kamenů a kaméliový olej, který ochrání nástroje z uhlíkové oceli před korozí. Běžnou sadu nožů (třeba od firmy F. Dick) doplní diamantový brousek na rychlé přebroušení – kvalitní ostří si žádá kvalitní péči!

Do knihovny
Kuchaři sbírají nože, ale také kuchařské knihy! Čestné místo na poličce nechť patří klasice od uznávaných chefů a odborníků, například dílu Harolda McGee On Food and Cooking, který se zabývá původem, historií a podstatou surovin, a to z kuchařské i vědecké perspektivy. Dárek na celý kuchařský život představuje kulinářská bible Institut Paul Bocuse Gastronomique nebo průvodce francouzskou kuchyní Let’s Eat France a veledílo Modernist Pizza.

Tip: Nedávno vyšla hřejivá kuchařka Pasta Grannies: Comfort Cooking s QR kódy a odkazy na videa nebo Moje milovaná spíž od Ottolenghiho. Do prodeje míří také kniha kuchaře Petra Židka a jeho partnerky Kláry Waldhauserové – k předobjednání v In August Company, kde se váš seznam nápadů na dárky rázem prodlouží!

Pekařovy Vánoce
Dárek pro (domácí) pekaře se vybírá jedna báseň! Letos zabodujete třeba s elegantním nařezávátkem na chleba, speciálním prkénkem nebo s pytlíkem na pečivo od české firmy Wrap-up – vnitřní textilní membrána je prodyšná a zároveň zabraňuje tomu, aby z pečiva unikala vlhkost. Do sáčku se možná vejde i Bible domácího pečení nebo tematické tričko od šéfkuchaře Huga Hromase, o trochu víc balicího papíru spotřebujete na litinový hrnec na pečení chleba – aneb o čem sní pekaři!

Něco navíc: Principy laminovaného těsta vysvětlují knihy jako Signature Viennoiseries od Johana Martina nebo zbrusu nová Lune: Eating Croissants All Day, Every Day od Kate Reid.

Domácí pekaře potěší vánoční box na přípravu chleba z karlínské Esky – najdete v něm mouku, sušený kvas i sůl a kmín, ale také plátno na chleba a pytlík na uchování pečiva.

Na dochucování
Fermentace nepřestává hýbat gastronomií a dál rozšiřuje možnosti dochucování, stejně jako dárková sada z Goodloku, kde vymysleli (a vyrobili!) unikátní balíčky pro amatéry i profíky – obsahují houbový garum, černý česnek a koji med, hot sos, kimchi nebo pažitkový olej. P.S.: Na skladě mají i parádní mikiny.

Kuchaři mívají slabost pro kyselost – a jablečný ocet vyráběný pomalou orleánskou metodou v octařských sudech. Fajnšmekři docení balsamico od Václava Smolíka nebo macerované octy od Evy Laurinové aka Utopia – nepřehlédněte ocet s příchutí nakouřené švestky!

View post on Instagram
 

Dárek v lahvi
Vánoce rovná se krabice! Z Trikolonialu si v nich odnesete řemeslná piva, cidery a vína, v lihovaru Landcraft nachystali ochutnávkovou sadu drinků, které prezentují tvorbu a koncept palírny – stejně jako exkurze spojená s degustací. Vánoční Xmas Survival Pack (i s praktickou vývrtkou) seženete u Winegeeka, pro zážitek z emotivních vín, ale také z italského olivového oleje se stavte v e-shopu Flemminga Laugesena – když už lahev, tak výjimečnou!

Exkluzivní předplatné
Radost se dá předplatit! Vzdělávací portál Masterclass se rozrostl o další online kurzy, které seznamují se základy různých kuchyní a umožňuje zdokonalit kuchařský um pod vedením známých šéfkuchařů. Na výběr je i workshop Michaela Pollana, který zkoumá vztah člověka k jídlu, vegetariánské vaření se šéfkuchařkou Dominique Crenn nebo intuitivní vaření s Royem Choi.

View post on Instagram
 

Speciály
Pokud se řadíte mezi hledače originálních dárků, objednejte dárkový set z kodaňské restaurace Noma – s omáčkou garum, taškou a novou knihou Noma 2.0. Speciálním dárkem je i soukromý kurz fermentace s Vláďou Sojkou za Fermentárum nebo degustační večeře pro dva v podání šéfkuchaře Petra Bartoše. Tu správnou atmosféru u stolu navodí keramika od Karolíny Kučerové nebo doplňky z eshopu Lovecký deník, ale také lněný ubrus na míru či keramická nádoba na servírování olivového oleje.

View post on Instagram
 

Dobré skutky
I letos můžete spojit šťastné a veselé s prospěšným. Na platformě Cook2help postupně ubývají nejrůznější jedlé, pitelné i věcné dárky, jejichž nákupem podpoříte syrskou misi Lékařů bez hranic, v e-shopu kuchařky Kristiny Nemčkové zase visí mikiny od Pavla Berkyho – výtěžek jde na pomůcky pro hendikepované. Dobré skutky se podávají i v restauracích Ambiente, stačí si poručit Oběd pro dalšího a zakoupit teplé jídlo pro lidi bez domova. Nejen o Vánocích!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.