Vítejte zpátky v restauracích!

7. května 2020
Foto: Emerging Europe
Na zahrádky podniků si sedneme už 11. května, vnitřní prostory restaurací by se měly otevřít o 14 dní později. Jaká pravidla ovlivní novou realitu v české i zahraniční gastronomii?

Lidé z gastronomie u nás i v zahraničí se postupně dozvídají informace ke znovuotevření venkovních a vnitřních prostorů, stále však není zcela jasné, jak budou provozy dále fungovat. Na jaká opatření se můžou restaurace připravit už dnes?

Nejdřív zahrádka, potom se uvidí

Prvního většího uvolnění krizových opatření se české podniky dočkají 11. května, kdy k výdejním okénkům přibudou letní zahrádky. Má to však spoustu pravidel. Ve vnějším prostoru restaurací by nemělo docházet ke shlukování hostů a provozovatel musí kontrolovat povinné rozestupy jak ve frontách před prodejním okénkem, tak i na toaletách, ať už jsou umístěny přímo v podniku, nebo mimo něj.

Bezpečnou vzdálenost stanovila vláda na (minimálně) 1,5 metru a bude se dodržovat nejen mezi jednotlivými stoly, ale taky mezi návštěvníky zahrádky a kolemjdoucími, a to v případě, že venkovní prostor a ulici neodděluje bariéra, která by obě strany chránila před nákazou kapénkami z dýchacích cest. Pro hosty u jednoho stolu však nebudou platit žádná omezení a během konzumace jídla a pití si můžou i sundat roušky.

Zásadním bodem vládního nařízení je pečlivá dezinfekce stolů a židlí. Zatímco na zahrádce s obsluhou se bude čištění provádět před příchodem nové skupiny hostů, u výdejového okénka proběhne každé dvě hodiny. Zvýšená hygiena platí i pro hosty – restaurace jim při příchodu musí nabídnout dezinfekční gel na ruce.

Dobrovolná zodpovědnost

S otevíráním vnitřních prostor můžeme v České republice počítat nejdříve 25. května. Přestože vláda zatím nezveřejnila bližší instrukce, bude to pro podniky znamenat další výzvu, stejně jako pro celou společnost. Rozvolňování vládních opatření by totiž mohlo vést k podobné situaci jako ve Švédsku, kde vláda od vypuknutí koronakrize vyhlásila dobrovolný lockdown a přenesla tak zodpovědnost na občany.

Po uzavření středních škol, univerzit a domovů důchodců dostali Švédi pouze doporučení vycházet co nejméně, pracovat pokud možno z domu, nenavštěvovat starší příbuzné a pečlivě dodržovat hygienu. Společenský život se omezil, ale převážná většina podniků se nezavřela. Přesto to tamní gastronomie nemá zase o tolik snazší než v jiných zemích. Turisté chybějí a spousta obyvatel dává přednost jídlu s sebou nebo na zahrádkách. Podniky navíc musely vypracovat bezpečnostní plán, jak předejít shromažďování lidí, a kromě dodržování vzdálenosti alespoň 1,5 metru mají nařízeno obsluhovat pouze u stolu a omezit počet hostů.

Kdo nehraje fér, ten jde ze hry ven, a tak vláda na konci dubna uzavřela několik podniků, které braly sociální distancování na lehkou váhu, a zavedla úřední kontroly, které mají zabránit srocování na restauračních zahrádkách a terasách, u výdejních okének a v parcích. Přes zvýšenou opatrnost ale švédská vláda zdůrazňuje význam důvěry, individuální zodpovědnosti a svobody občanů.

Podle státního epidemiologa Anderse Tegnella je právě takový postoj udržitelnou cestou k dosažení kolektivní imunity a zpomalení nákazy: „Zavedli jsme opatření, ve kterých můžeme pokračovat dlouhodobě, protože velká část naší společnosti nepřestala pracovat. Jestli máme dál potlačovat koronavirus, zmírňovat jeho následky a případně zvládnout druhou vlnu, potřebujeme udržitelný systém,“ řekl pro magazín Independent.

Znovuotevírání v zahraničí

V Rakousku se podniky otevřou 15. května a specifická bezpečnostní nařízení se příliš neliší od povinností českých restauratérů. Servis musí nepřetržitě nosit roušku a ke stolu může posadit maximálně 4 dospělé a jejich nezletilé děti, kteří se během jídla a pití nemusí chránit rouškou a dodržovat mezi sebou stanovenou vzdálenost. Odstup není povinný ani pro zaměstnance při servírování nebo při práci v kuchyni a skladu, kde se nesetkávají s hosty. Metrové rozestupy však musí podniky zajistit mezi stoly a na toaletách.

Ze stolů zmizí slánky, pepřenky a další dochucovadla. Místo běžných jídelních lístků doporučuje vláda menu v omyvatelné fólii, jednorázové lístky, cedule nebo papírové prostírání, ideálně pak nabídky v digitální podobě. Podniky musí omezit volný výběr místa k sezení a vyzývat hosty k rezervacím, aby byl provoz plynulý a nevznikaly fronty. Zakázané jsou prozatím rezervace pro větší skupiny a pořádání větších rodinných oslav.

V Norimberku vznikl Start-Up Menury, který umožňuje restauracím rychle vytvořit digitální verzi jídelního lístku pomocí QR kódu.

Přísná jsou také hygienická pravidla. Vyžadují dezinfekci stolů i židlí po každém hostu a všech ploch, kterých se návštěvníci často dotýkají, třeba i vypínačů světel na toaletách. Mezi další podmínky patří čerstvý vzduch a časté větrání uvnitř restaurací a také informování hostů o bezpečnostních opatřeních při vstupu i v dalších prostorách podniku na cedulích, plakátech a stojanech nebo pomocí značení na podlaze či na chodníku.

Pokud splní všechna pravidla, vrátí se do provozu i noční podniky, stále však platí zákaz prodeje na baru a plošná zavírací doba ve 23:00. V samoobslužných bufetech smějí zaměstnanci servírovat jídla dle přání hostů, kteří si mohou sami nabírat předem naporcované pokrmy nebo občerstvení ze salátového baru – v jednorázových rukavicích, jednorázovým příborem a poté, co si důkladně omyli a vydezinfikovali ruce gelem umístěným přímo u bufetu. Tác se musí po každém použití důkladně dezinfikovat.

Další příklady ze zahraničí

V Paříži se hosté do restaurací a kaváren vrátí pravděpodobně 2. června, konečné rozhodnutí však padne až na konci května. Francouzská vláda je opatrná a omezení se chystá rušit velmi pomalu a s ohledem na aktuální křivku nákazy.

V Německu jednotné datum znovuotevírání podniků nestanovili. 15. května se rozjede provoz restaurací v Berlíně, další spolkové země plánují květnové otevírání podle vlastních pravidel. Od 1. července chce německá vláda gastronomii snížit DPH z 19 % na 7 %, a pokud brzy nedojde k úplné obnově provozů, uvažuje ministr hospodářství Peter Altmaier o „záchranném fondu pro gastronomii“.

Starosta Madridu oznámil, že se na radnici diskutuje o snížení kapacity restaurací, rozšíření venkovních prostor a instalaci zástěn, které by oddělovaly jídelní prostory pro hosty. Cílem je nastavit parametry sociálního distancování tak, aby podniky mohly co nejdřív znovu fungovat.

Jedno z nejvíce zasažených italských měst Miláno se pomalu vrací k ekonomické aktivitě, omezení pro restaurace a bary však začnou mizet nejdříve v červnu. Během léta by se mělo 35 kilometrů ulic po celém městě proměnit v cyklistické a pěší zóny. Díky tomu by se mohla zvětšit venkovní posezení u restaurací, podpořila by se tím možnost jídla s sebou a stravování na terasách nebo v městských parcích.

Přesný termín znovuotevření londýnských restaurací ještě není znám, už teď se ale diskutuje o radikálních změnách v podnikání a o úpravách restauračních provozů, které zahrnují měření teploty zaměstnanců i hostů před vstupem nebo snížení kapacity na 55 %. V některých podnicích by si měli hosté předem zajistit místo u stolu a objednat jídlo na virtuální platformě a například skupina M Restaurants uvažuje o dopravních pásech nebo částečném využití robotů, které ovládají zaměstnanci.

V litevském Vilniusu respektují hygienická nařízení a bezpečnou vzdálenost, z centra města se však rozhodli udělat pěší zónu a jednu velkou restauraci. Podniky jsou za to vděčné, přestože stoly musí stát dva metry od sebe, a po městě už se rozjíždějí i první food trucky.

Zdroj: Independent.co.uk, Kurrier.at, Rollingpin.at, Fine Dining Lovers

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.