Čepovaný Prazdroj doma? Proč ne! V Lokálech dobře vědí, jak hostům domů „zabalit“ pečlivě ošetřené pivo, které jim připomene nenahraditelnou atmosféru u výčepu. Postup, jakým se pivo čepuje do PET lahve a přelévá do skla v domácích podmínkách, jsme otestovali s hlavní výčepní Ambiente Luckou Janečkovou.
1. Mistr výčepní si potrpí na dokonalou čistotu, ať už se pivo čepuje do skla, nebo do plastu. Každá PET lahev se proto důkladně vyplachuje a stejně jako půllitr musí uvnitř zůstat mokrá.
2. PET lahve se plní na objednání, nikdy ne do zásoby! Hosté si tak užijí čerstvě načepované pivo v té nejvyšší kvalitě.
3. Pod pípou se lahev nejprve zlomí a plní se pod úhlem 45 ° až po víčko – výčepní tím zamezí kontaktu piva se vzduchem.
4. Do PET lahve se pivo dostává rychle a silným proudem, aby cestou k hostům nepřišlo o říznost. Výčepní preferují styl čepování na čochtana, tedy bez pěny. Pivo si tak zachová maximum přírodního oxidu uhličitého, a tudíž i dostatečný říz.
5. Dočepovaná PET lahev se okamžitě uzavře a vloží do thermo tubusu – izolace, která udrží pivo déle studené a nedovolí, aby zteplalo dřív, než si ho hosté nalijí do půllitru.
6. Zapomenout se nesmí na nálepku s datem plnění a jménem výčepního, který ten den zodpovídá za pečlivě ošetřené pivo.

Jak se žije výčepním v zavřených Lokálech bez štamgastů? A jak si jejich pivo z PET lahví užít doma?
Doma v obýváku
Práce výčepních končí zašroubováním uzávěru na PET lahvi, přesto se snaží ovlivnit kvalitu piva v domácnostech hostů a šíří jednoduchý návod na rozlévání do skla:
1. V lednici se chladí nejen pivo, ale také půllitr. Pořádně vychlazené sklo zaručí úplně jiný pivní zážitek!
2. O výsledku rozhoduje čistota! Pivo ze špinavého půllitru nikdy nebude tak dobré jako ze sklenice, která se před vychlazením i po něm důkladně umyla a zbavila nečistot, případně i vůně klobásek z lednice.
Přípravek na mytí skla i houbička jsou k dostání v Lokálech U Bílé kuželky a Pod Divadlem nebo v pivovaru u Dvou kohoutů.
3. Přelévání z PET lahve do skla začíná tím, že se pivo rozpění o dno půllitru. Díky tomu se vytvoří pěnový základ, který brání rychlému zvětrávání. Potom se sklenice mírně nakloní a naplní pod úhlem 45 ° – po stěně půllitru až po okraj.
Na zdraví!