Facebook

Výčepní Lokálu radí: Jak se čepuje pivo do PET lahve a jak si ho užít doma

21. dubna 2021 Autor: Blanka Datinská Foto: Oldřich Hrb

Zlomená PET lahev, správný úhel a rychlost, ale také čistota a teplota. Při čepování do PET lahve se v Lokálech dodržují striktní pravidla, díky kterým si hosté domů odnášejí pivo, co má říz. Na co si dává pozor výčepní a jak by se mělo pivo nalévat do sklenice?  

Čepovaný Prazdroj doma? Proč ne! V Lokálech dobře vědí, jak hostům domů „zabalit“ pečlivě ošetřené pivo, které jim připomene nenahraditelnou atmosféru u výčepu. Postup, jakým se pivo čepuje do PET lahve a přelévá do skla v domácích podmínkách, jsme otestovali s hlavní výčepní Ambiente Luckou Janečkovou. 

1. Mistr výčepní si potrpí na dokonalou čistotu, ať už se pivo čepuje do skla, nebo do plastu. Každá PET lahev se proto důkladně vyplachuje a stejně jako půllitr musí uvnitř zůstat mokrá. 

2. PET lahve se plní na objednání, nikdy ne do zásoby! Hosté si tak užijí čerstvě načepované pivo v té nejvyšší kvalitě.

3. Pod pípou se lahev nejprve zlomí a plní se pod úhlem 45 ° až po víčko – výčepní tím zamezí kontaktu piva se vzduchem.

4. Do PET lahve se pivo dostává rychle a silným proudem, aby cestou k hostům nepřišlo o říznost. Výčepní preferují styl čepování na čochtana, tedy bez pěny. Pivo si tak zachová maximum přírodního oxidu uhličitého, a tudíž i dostatečný říz.

Říznost piva odráží podíl přírodního oxidu uhličitého, který se tvoří už během kvašení a mění se v závislosti na stylu čepování. 

5. Dočepovaná PET lahev se okamžitě uzavře a vloží do thermo tubusu – izolace, která udrží pivo déle studené a nedovolí, aby zteplalo dřív, než si ho hosté nalijí do půllitru. 

6. Zapomenout se nesmí na nálepku s datem plnění a jménem výčepního, který ten den zodpovídá za pečlivě ošetřené pivo.  

Mohlo by vás zajímat
Pivo z Lokálů si hosté vychutnají i doma!

Jak se žije výčepním v zavřených Lokálech bez štamgastů? A jak si jejich pivo z PET lahví užít doma?

Více zde

Doma v obýváku 

Práce výčepních končí zašroubováním uzávěru na PET lahvi, přesto se snaží ovlivnit kvalitu piva v domácnostech hostů a šíří jednoduchý návod na rozlévání do skla: 

1. V lednici se chladí nejen pivo, ale také půllitr. Pořádně vychlazené sklo zaručí úplně jiný pivní zážitek!

2. O výsledku rozhoduje čistota! Pivo ze špinavého půllitru nikdy nebude tak dobré jako ze sklenice, která se před vychlazením i po něm důkladně umyla a zbavila nečistot, případně i vůně klobásek z lednice. 

Mycí praxe: Pořiďte si vhodný saponát na pivní sklo a čistou houbu, napěňte ji a krouživým pohybem vymyjte hrdlo a vnější i vnitřní stranu půllitru, včetně ouška a dna. Na závěr ho vypláchněte studenou (!) vodou, aby sklo zůstalo chladné, obraťte dnem vzhůru a nechte vykapat. 

Přípravek na mytí skla i houbička jsou k dostání v Lokálech U Bílé kuželky a Pod Divadlem nebo v pivovaru u Dvou kohoutů.

3. Přelévání z PET lahve do skla začíná tím, že se pivo rozpění o dno půllitru. Díky tomu se vytvoří pěnový základ, který brání rychlému zvětrávání. Potom se sklenice mírně nakloní a naplní pod úhlem 45 ° po stěně půllitru až po okraj. 

Na zdraví!

Nic netrvá věčně! V temnu a chladu můžete PET lahev skladovat až několik dní. Jakmile ji však otevřete, dopijte pivo ještě ten den a netrapte ho v lednici příliš dlouho. Do načaté lahve totiž už pronikl vzduch a pivo ztrácí na kvalitě.

Ambiente doma

Ambiente doma

Na e-shopu AmbienteDoma.cz objednáte nejen jídla s sebou a chlazené hotovky, ale také celý nákup. V jednotlivých podnicích pořídíte i suroviny od farmářů a polotovary k domácímu vaření a pečení.

Česnek medvědí – tentokrát jinak!

Načíst další článek...