10 vánočních dárků pro kafaře

11. prosince 2022
Foto: Vojtěch Tesárek
Od ponožek a knížek přes šálky a termohrnky až po clever dripper, kurzy nebo předplatné. Připravili jsme kurátorský výběr dárků, které touží najít pod stromečkem každý kávový nadšenec.

1. Kurzy o kávě

Každý, kdo propadl pití kávy, jistě rád oblékne baristickou zástěru a pustí se do její přípravy – v Umu navíc pod odborným vedením našich šéfbaristů Ondřeje Štokla nebo Dušana Pavelky. Na začátek je ideální kávová degustace v podobě cuppingu, kde účastníci zjistí, jak poznat a ocenit dokonalý šálek kávy, a potom třeba latte art. Černá káva je zážitek sám o sobě, ale kdo by se ráno po vydařeném rande nechtěl blýsknout srdíčkem nebo labutí v dokonalé mléčné pěně?

View post on Instagram
 

2. Šikovní pomocníci

Sháníte dárek pro kávového labužníka, který ráno věčně nestíhá, a přitom miluje filtrovanou kávu? S clever dripperem si bude pískat. Raději byste vsadili na klasiku? Za french press bychom dali ruku do ohně. Kinto coffee server pomůže s přípravou většiny typů filtrované kávy a parádu udělá i na snídaňové tabuli. A závislákům, kterým v žilách koluje černá krev prosycená kofeinem, případně početným rodinám, doporučujeme moccamaster.

3. Do práce i na cesty

Chystáte se obdarovat někoho, kdo nad kancelářským kafem ohrnuje nos a o víkendu při výšlapech nehledá v mapách kóty, ale nejbližší kavárny? Dozajista ocení kapsle naplněné výběrovou kávou nebo praktickou porcovanou kávu rovnou připravenou ve filtru.

View post on Instagram
 

4. Dárkové kávosety

Chcete to letos pojmout komplexněji? Podívejte se na dárkové sety od pražíren doubleshot nebo Coffee Source. Na výběr máte různé metody přípravy – od klasické překapávané kávy V60 přes aeropress až po moka konvičku. Sety navíc obsahují i ruční mlýnek, hrnek a samozřejmě i balení kávy. Širokou nabídku vánočních dárků s kávovou tematikou letos připravila také pražírna Dos Mundos nebo Kofio.cz – mrkněte na jejich katalog dárků.

5. Dárek na celý rok

Nemůžete se rozhodnout? Možná bude ideální kávové předplatné. Můžete si zvolit libovolnou délku předplatného, intenzitu spotřeby kávy i preferovaný styl přípravy. Nad příslibem vždy čerstvé várky kávových zrn zaplesá srdce každého zaníceného kafaře. Abonmá nabízejí například pražírny doubleshot nebo Father’s. Nemusíte ale předplácet jen zrna! Zkuste magazín Standart – bibli všech, kteří propadli kvalitní kávě a kávové kultuře.

View post on Instagram
 

6. Stylové popíjení

Dobře připravená voňavá káva plná chuti vynikne ještě víc v krásném nádobí. Nabídka hrnků, hrnečků, šálků, kelímků a skleniček je nepřeberná. Tady je crème de la crème servírování kávy: ručně točený keramický dvoubarevný hrnek z brněnské Industry, kameninový hrnek s typickým obličejem od Karolíny Strykové z In August Company, porcelánové hrnky a pohárky s holografickou glazurou od Martina Poše, kameninové pohárky různých velikostí s různobarevnými nestydatými malůvkami od Mindsetu, vesmírně harmonicky působící kolekce hrnků Jupiter značky Bisqit, originálně tvarovaná sklenka na kávu ze studia EN TEN TY KY a nakonec roztomilá vánoční kolekce porcelánových šálků z Karlových Varů.

View post on Instagram
 

7. Na dlouhou a tuhou zimu

Pořiďte svému kávomilci parádní cestovní hrnek, aby mu nikdy nedošel přísun čerstvé, teplé kávy, a to ani v terénu. Na procházky městem se hodí termohrnek s praktickým víčkem, ze kterého se snadno upíjí. Na pracovní stůl zase přijde vhod velká termoska, která pojme celodenní zásobu, a pro ty, kdo to mají rádi horké, jsou jako stvořené designové interiérové termohrnky.

8. Kavárenský a pražírenský merch

Vršovický Café Jen pro vás má dnes už téměř legendární kolekci kafíčkových mikin, které chce nosit jednoduše každý. Na Kofio.cz zase seženete parádní ponožky – protože co by byly Vánoce bez ponožek, a také bezvadný merch pražírny The naughty dog.

View post on Instagram
 

9. Malé drobnosti, velké radosti

Chybí vám jen nějaká drobnost? Co třeba cuppingová lžíce, kapesní degustační deník kávy, kávové mýdlo nebo peeling! A rozhodně čokoláda, která kávu tak ráda doprovází – čokoládovna Ajala vypustila do prodeje ultimátní Vánoční balíček a speciální balíček s řízenou degustací, limitovaná čokoláda s kávovými zrny z manufaktury Herůfek má chutnat jako káva s croissantem.

10. Radši knihu!

Povedené knížky pro kávové labužníky jsou například Velká kniha o kávě od Petry Davies Veselé, Filtrovaná káva od Petry Střelecké, Coffeeland: A History od Augustina Sedgewicka nebo The World Atlas of Coffee od Jamese Hoffmanna.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.