10 zajímavostí z Bokovky

20. ledna 2016
Už jste si stihli zajít do Dlouhé 37 na skleničku? Sommelier Roman Novotný, který má novou (a úplně jinou!) Bokovku na starost, vám osobně představí desítku věcí & faktů, která považuje za nejpozoruhodnější.

1. Trezor na víno. Vína máme pod zámkem! Trezor byl navržen tak, aby pojal hodně lahví, byl praktický pro obsluhu a zároveň aby si hosté mohli vybrat víno i přímo v něm. Je zachlazený na 10 stupňů, s optimální vlhkostí kolem 70 %, takže není ani vysušující, ani se v něm netvoří plíseň. Deset stupňů je ideální teplota pro vína, která delší dobu leží, a je dobrá i pro servis. Když vytáhneme lahev bílého, chvilku se dochladí v kýblu s ledem a může jít na stůl. Červené máme trochu podchlazené; večer je tu tepleji a červené ze sklepa se krásně dotemperuje. V trezoru při odchodu zhasínáme, protože víno potřebuje nižší teplotu, vlhkost a tmu. Trezorové dveře na noc zamykáme. Možná je to bezpečnější než alarm!

2. V trezoru zatím máme vína v hodnotě do půl milionu. Ale každým měsícem a rokem se bude zvyšovat. Bokovkáři budou přinášet stará vzácná vína, některé lahve se můžou pohybovat v hodnotě až padesáti tisíc korun. Určitě se dostaneme nad dva miliony.

3. Největší úspěch slaví „mrtvá opice“, víno The Dead Monkey. Má vtipný název, etiketu i styl. Je to německý Pinot Noir, ročník 2011, lehký typ pinotu s vyšší kyselinou a světlou barvou, dobře pitelný. Tipuju, že to bude jedno z vín, za kterými sem budou lidé chodit. Zatím ho prodává jen Bokovka. Jsem hrdý, že jsem ho objevil.

4. V rohu vzadu na stěně visí audio značky Bang & Olufsen na kazety a cédéčka. Přinesl nám ho Tomáš Karpíšek. Koupil si ho za první peníze vydělané v legendární „Mánesce“, prý ho tehdy stálo kolem 120 tisíc. I dnes působí luxusně – před dvaceti lety to musel být Rolls Royce mezi přehrávači!

5. K Bokovce patří i kino v prvním patře, klubové kino pro maximálně třicet lidí. Jsou v něm sedačky z první řady kina Světozor. Pár pamětníků je poznalo… Promítat se bude několikrát v týdnu, o výběr filmů se postará David Ondříček. Primárně bude sloužit klubařům Bokovky, ale i hosté, kteří se staví jen tak na skleničku, si můžou koupit vstupenku a jít si s lahví sednout nahoru.

6. Obraz Medvídka namaloval Standa Diviš, jeden z bokovkářů. Ve filmu Medvídek s Jirkou Macháčkem si kamarád koupil tenhle obraz od kamaráda, který spravoval galerii. Ve skutečnosti to bylo tak, že si Honza Bejšovec koupil obraz od Standy Diviše. Visel i v původní Bokovce v Pštrossově ulici. Hodně lidí se něj ptá a překresluje si ho.

7. Kromě vína nabízíme i produkty spojené s vinnou révou, třeba za studena lisovaný stoprocentní panenský olej ze semínek révy. Vyrábějí ho ve vinařství Provin a je krásně jemný, skvělý k salátu, sýru, pečivu. Pak máme Verjus, „limetku severu“. Lisuje se z nezralých hroznů, které jsou kyselé, takže opravdu chutná jako vymačkaná limetka. Skvěle dochutí saláty i zálivky. To Defrutum je něco jako balsamico. Je to redukovaná hroznová šťáva, vařená asi tři dny v měděném kotlíku. Z deseti litrů vznikne půl litru krémového Defruta. Má sladko-hořko-slano-kyselou chuť, která se perfektně hodí k masu i salátům. Kromě toho nabízíme také klasický vinný ocet, želé z hroznů nebo moravské omáčky.

8. Vnější prostor speciální místnosti na sýry je vychlazen na 14 stupňů, vnitřní na šest; tam jsou vzácnější sýry. Za nejzajímavější považuju Tomme aux Truffes obalený v lanýži. Lanýž je i uvnitř sýru, a když ho začneme krájet, provoní celou místnost. Jelikož jeho aroma připomíná propanbutan, pokaždé všichni zbystří… To modrozelený sýr Tomme aux Lavande voní po Provence. Obsahuje totiž levandulovou esenci a kousky levandule. Kromě těchto specialit tu máme sýrovou klasiku jako rokfór, brie nebo gouda. Kozí, kravské i ovčí sýry, a dokonce i jeden ze všech druhů mléka.

9. Vzácností je také kozí mozzarella od Standy Diviše z Pardubicka, autora Medvídka. S manželkou chovají kozy a občas si pro radost udělají mozzarellu. Je krásně jemná, čistá, bez štiplavé vůně koziny. Vyrábějí ji podomácku, v malém množství. Jednou za měsíc nám budou vozit tak deset kousků.

10. Sousedy nerušíme. Oficiálně máme otevřeno do jedné ráno, ale někdy hosté zůstávají i déle. Máme tu výhodu, že nikoho nerušíme, protože v domě nikdo nebydlí. Sídlí tu klub Druhé patro, který funguje čtvrtka do neděle, a to mají otevřeno ještě o tři hodiny déle než my. Nad námi je klub neslyšících, pod námi zkouší dvě hudební uskupení: Pohřební kapela a Šípkový orchestr. Troufám si říct, že ty taky nerušíme – naopak díky nim občas máme hudbu zvenčí. Na jaře bychom jim rádi nabídli, aby hráli na dvorku.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.