7 pozoruhodností o kopru: Víte, že se hodí k rybě i k čokoládě?

22. ledna 2024
Foto: Vojtěch Tesárek
Kopr má ambice vylepšit řadu jídel! Co způsobuje aroma výjimečné byliny a kdy se hodí opražit koprová semínka?

1. Za specifické aroma kopru zodpovídá sloučenina karvon, která se vyskytuje ve dvou variantách – jedna voní po kmínu, ta druhá po mátě. Bylina obsahuje také limonen s citrusovými tóny, které poskytnou jídlům svěžest.

2. Jemné špičky čerstvého kopru se zásadně nevaří, nýbrž se připojí až ke konci přípravy nebo jako voňavá obloha. Prchavá aromata se totiž vypaří hned poté, co se teplem naruší buněčné stěny rostliny. Naopak ze sušeného kopru se aroma uvolňuje postupně, a tak se hodí do dušených pokrmů nebo nakládaných okurek.

3. Kopr zná snad celý svět! Dokazují to speciality, jako je švédská omáčka hovmästarsås, německý krabí salát, ruský boršč nebo francouzská sauce a l’aneth. Bylinka se v nich páruje se smetanou a crème fraîche, s jogurtem nebo majonézou – tuky ochotně přejímají koprové aroma.

View post on Instagram
 

V Kuchyni na Hradě trhají kopr do kapřího salátu s kořenovou zeleninou a smetanou, ale také do salátu z okurek a zakysané smetany anebo do směsi grilované zeleniny k rybám. Stejně tak ho přikládají ke kapřímu tataráku se šalotkou a koprovou majonézou. V La Degustation se osvědčila marinovaná ryba s koprovou smetanou a křenem, zatímco v Čestru přidali kopr a koprový olej k amurovi s espumou z Pražské šunky, s nakládanými okurkami a hořčičnými semínky.

View post on Instagram
 

4. Kopr sluší jak rybám, tak i vejcím, čerstvým a plísňovým sýrům nebo vařenému hovězímu – tepelnou úpravou vznikají z aminokyselin v mase aromatické látky, které ladí se svěžestí kopru. Bylinu se hodí natrhat i do zelí, pickles nebo koprového másla, do slaných koláčů a luštěninových jídel, do (rybí) teriny i pesta.

5. Kuchaři zužitkují všechny části rostliny, včetně drcených semínek k (tučné) rybě a kvetoucích vrcholků – ty se nakládají s okurkami, květákem i jinou zeleninou. Listy kopru se vaří s bramborami místo libečku.

6. V receptech se kopr snoubí s pažitkou, cibulí, petrželí a estragonem, s koriandrem i mátou. Výtečně se kombinuje s mnoha druhy zeleniny – s kedlubnou, rajčetem a (pečenou) paprikou, s celerem, dýní a lilkem, s kapustou a mrkví, s červenou řepou a cuketou. Chutné je i spojení kopru a hrášku.

7. Kopr lahodí dokonce i ovoci, například (žlutému) melounu či jahodám, a zaujme v dezertech, třeba s tmavou čokoládou a pěnou z bílé čokolády anebo v jablečném koláči.

A ještě něco – ve středověku se kopr údajně louhoval ve víně a to pak dokázalo vyvolat vášeň.

Zdroj: kuchaři Ambiente, Aroma (Thomas Vilgis)

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.