7 zdrojů inspirace pro kuchaře

24. června 2018
Foto: Honza Zima
Kousek inspirace si každý kuchař nosí sám v sobě, ten větší kus je potřeba načerpat jinde. Vzpomínky z dětství, maminka a praxe totiž časem nestačí. Stáže, sociální sítě, knihy, anebo restaurace ve vedlejší ulici – jak a kde hledají kuchaři inspiraci?

1. Na sítích
První zásada: nevyčerpávat se tím, že se neustále srovnáváte s okolím, a místo toho dohánět jen ty nejlepší. Díky sociálním sítím se otevřel přístup do top restaurací, které jsou vzorem a tahounem pro celý gastro svět. Instagram a Facebook se staly novodobou interaktivní učebnicí pro začínající i zkušené kuchaře.

2. Na kulinářském sympoziu
Jednou za rok se Slovanský dům v centru Prahy na několik hodin promění v místo sdílení a intenzivní vzájemné inspirace pro naše i zahraniční kuchaře. Termín Symposia si do diáře zapisují všichni, kteří chtějí vidět, vědět a pochopit víc. V hlavní roli nevystupuje surovina a recept, ale filosofie kuchařů, a na pódiu přednášejí jen ti, kteří sakra dobře vědí, o čem je v kuchyni řeč. Letos 26. listopadu!

3. U kolegů
Jíst, pozorovat a mluvit. Všichni a u jednoho stolu, protože právě tam vznikají ty nejcennější nápady. Nejkratší cestou k inspiraci jsou časté společné návštěvy nejrůznějších podniků. Všímejte si, jak to dělají ostatní, vyměňujte si názory i pohled na věc a sbírejte poznatky i zkušenosti v týmu! Většinu z toho, co vás napadne, už dávno použil někdo jiný, tudíž klidně pracujte s cizí myšlenkou. Ale pozor – nekopírujte! Ukládejte si do paměti nové chutě a ke všemu poctivě přidávejte něco ze sebe.

4. Mimo obor
Na některé kuchaře silně působí okolní svět a to, co se děje mimo kuchyň nebo s ní na první pohled nemá nic společného. Příroda a její koloběh čím dál častěji ovlivňují menu i koncept, rodina, a zvlášť děti jsou nejupřímnějšími kritiky, takže se občas nevědomky podílejí na tvorbě receptů. Velký přínos má pro kuchaře také kontakt s jinými obory. Tvořivost a odvážnost umělců, motivace sportovců, schopnost rychlého rozhodování v krizi, jaké vidíme u lékařů, nebo třeba práce architektů – možná vás to překvapí, jaké zdánlivě odlehlé zdroje inspirace vás můžou oslovit a posunout dál.

5. V knihách
Internet je úžasný pomocník, ale na všechno nestačí. Knihy vám poskytnou přece jen komplexnější informace, navíc se k nim můžete kdykoli v klidu vracet. Příklad? Do knihkupectví nedávno dorazila vlna starých kuchařek v novém vydání, a tak se techniky a recepty z (před)minulého století kombinují s moderní úpravou a místními produkty.

Každý kuchař by měl mít po ruce svoji gastro bibli, která mu odpoví na jednoduché i složité otázky. Art of Cooking, The Flavor Bible, Modernist Cuisine, ale i Ma Cuisine, Kuchařská škola Marie Svobodové, Sandtnerová nebo Rettigová – od základních receptů se pročtete až ke složitějším tématům, jako je párování surovin, technologické procesy a postupy anebo sestavování menu.

6. Ve filmu
Vyplatí se předplatit si neomezený zdroj tvůrčí energie jménem Netflix. Každá série dokumentu Chef‘s table vysílá mezi (ne)kuchaře poselství a pořádnou dávku motivace. Příběhy šéfkuchařů ukazují, že úspěch je většinou vykoupen tvrdou dřinou a trpělivostí.

Zajímavá videa objevíte i na Youtube. Svůj kanál mají portály jako Fine Dining Lovers, Eater, Sternefresser nebo Food Network a je dost dobře možné, že i některý z vašich oblíbených šéfkuchařů. Kromě Hestona Blumenthala nebo Gordona Ramsayho vás pobaví třeba Bon Appétit, ChefSteps nebo Chef’s Roll.

7. Na cestách
Dívat se, poslouchat, číst a diskutovat – to všechno chtějí kuchaři, kteří si pro extra porci inspirace jezdí o trochu dál. Stáže v restauracích rozšiřují obzory, rozvíjí kreativní myšlení a vnesou vám do života nové znalosti i přátele. Spousta kuchařů si přiveze domů nejen chuť zkusit to jinak, ale taky kontakty, potenciální fanoušky i hosty a příležitost zmenšit vzdálenost mezi lidmi, kteří si mají co předávat.

Překročte hranice, ochutnejte jiné koncepty a cizí kuchyně. Pouhý měsíc v zahraničí v tu pravou chvíli vám může přinést víc než několik let za jednou plotnou.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.