facebook
instagram

9 hvězd pro Česko aneb Kde ochutnat michelinské menu

Mozaika fotografií zachycuje atmosféru restaurací, inovativní pokrmy a portrét šéfkuchaře.
15. prosince 2025
Česká gastronomie dospívá a konkuruje světu. Michelin Guide 2025 pro Českou republiku je toho jasným důkazem. Ve kterých restauracích ochutnáte, co znamená michelinská hvězda?

Vítejte v Ambiente

Elegantní večeře v restauraci s otevřenou kuchyní, soustředěná na detaily a atmosféru.
Už 30 let tvoříme místa, kde se dobře jí a ještě lépe tráví čas. V našich restauracích potkáte lidi, kteří věří, že skvělý gastronomický zážitek dělají nejen kvalitní suroviny, ale hlavně nadšení a radost.
Přijďte se podívat

Na mapě naší republiky nově září 10 červených hvězd a 4 zelené – za dovednosti, odhodlání a úsilí o dosažení kvality. Ocenění Bib Gourmand získalo 18 restaurací. Česká gastronomie tak právem nabývá sebevědomí, kterého je třeba na cestě k mistrovství a ke zlepšování. K tomu se totiž zavazují všechny podniky v průvodci, zvláště pak ty, které za svoji dennnodení snahu získaly hvězdu. Které to jsou? 

Casa de Carli 

Na seznam jednohvězd se zapsala pražská restaurace Casa de Carli, kterou vede šéfkuchař Matteo De Carli se svou ženou Lenkou Hermanovou od roku 2012. Nabídka odráží povahu italské kuchyně a řídí se při tom jak italskou, tak českou sezonou – velký podíl surovin pochází od lokálních zemědělců a většinu zeleniny si podnik nechává vypěstovat ve vlastní zahradě na Mělnicku. Hvězda je důkazem vytrvalé práce a dobrého jídla, které se podává formou à la carte, denního i degustačního menu.

📍Vězeňská 116/5, 110 00 Staré Město, Praha

View post on Instagram
 

Entrée

Olomoucká restaurace v čele s šéfkuchařem Přemkem Forejtem má za sebou deset let na scéně a vysloužila si hvězdu za menu, které nebojácně experimentuje s přírodou, moravskou tradicí a neohraničenou škálou chutí a surovin. Koncept Entrée vystihují čtyři degustační menu v různé délce, včetně obědové nabídky, a jeho spojení s regionem potvrzuje například hodolanská omáčka s tvarůžkem nebo vepřový bůček s Bystročickým zelím – odkazy v moderním znění.

📍Ostravská 975, 779 00 Olomouc 9

View post on Instagram
 

Essens 

„Vaříme, co nás baví. Důležité je, aby jídlo bylo čitelné, chutnalo skvěle a prezentovalo se bez nesmyslů okolo,“ říká šéfkuchař restaurace Otto Vašák, který se svým týmem tvoří menu z toho, co mu poskytuje spolupráce s farmáři a sběrači nebo vlastní zahrada, a do receptů vepisuje osobní zkušenost i příchuť české identity. V degustaci o šesti chodech se tak může objevit rybičková pomazánka, pajšl i hovězí tatarák s moravskými mandarinkami. Otto a jeho podnik se letos umístily také v žebříčcích La Liste a The Best Chef Awards a přičetly tím plusové body na konto celé české gastronomie.

📍K zámečku 16, 691 43 Hlohovec-Sedlec u Mikulova

View post on Instagram
 

La Degustation Bohême Bourgeoise 

Dáma české gastronomie obhájila michelinskou hvězdu, která v roce 2012 historicky poprvé vyznamenala českou kuchyni a její tradici. Ta se v La Degustation opečovává dodnes, stejně jako podnik dál vychovává generace kuchařů a číšníků a dokazuje, že koprovka je kultura. Patron chef Oldřich Sahajdák a šéfkuchař Marco Christov pokračují v tom, co se v Haštalské začalo před více než devatenácti lety – vaří česky z českých surovin a z úcty ke kulinárnímu dědictví. Několikachodové menu poukazuje na krásu v jednoduchosti a sezonnosti naší kuchyně a je podpisem restaurace, která se může právem nazývat institucí.

📍Haštalská 18, 110 00 Staré Město, Praha

View post on Instagram
 
Na stránkách knihy, vedle černobílých bot a skříňky s nápisem "OLDIK", se rozvíjí text o životním příběhu.

Kniha o La Degustation Bohême Bourgeoise

Na stránkách knihy, vedle černobílých bot a skříňky s nápisem "OLDIK", se rozvíjí text o životním příběhu.
Prozkoumejte příběh restaurace, jež se před téměř dvaceti lety rozhodla vrátit české kuchyni domácí i světové uznání – a uspěla. V roce 2012 získala michelinskou hvězdu a dokázala, že i tradiční jídla, jako jsou koprovka, svíčková či španělský ptáček, mohou obstát na světové scéně. Publikace přibližuje atmosféru podniku i příběhy lidí, kteří jej tvořili a tvoří dál.
Knihu si můžete pořídit zde.

La Villa 

Mezi kulinářskou elitu se probojovala i zlínská restaurace La Villa, která se zaměřuje na zážitkovou gastronomii s důrazem na francouzskou kuchyni. Šéfkuchař Július Löffler, který kuchyni vede od roku 2018, tvoří menu z lokálních a sezonních surovin. Během dne tu panuje atmosféra francouzského bistra, večer se místo proměňuje ve finediningovou restauraci. „Může to znít jako klišé, ale práce s kvalitní čerstvou surovinou je pro mě radost. Mohu s ní experimentovat, vymýšlet a tvořit souhru mezi jednotlivými elementy, které vytváří úžasný celek,“ říká šéfkuchař.

📍Stráže 3661, 760 01 Zlín 1

View post on Instagram
 

Levitate 

Tahle pražská restaurace se soustředí na zážitkovou a molekulární gastronomii, střídmý severský přístup a asijskou pestrost barev, vůní a chutí. Šéfkuchař Christian Chu klade důraz na vychutnávání pokrmů všemi smysly a v jeho degustačním dvanácti- nebo osmnáctichodovém menu můžete okusit japonská i vietnamská jídla a mořské plody. Menu je ovšem předem neznámé.

📍Vinohradská 1128/47, 120 00 Vinohrady, Praha

View post on Instagram
 

Field 

Restaurace šéfkuchaře Radka Kašpárka získala michelinskou hvězdu v roce 2016 a od té doby si ji drží. Jak napovídá název, menu vás vrátí ke kořenům – pole je základ. A jelikož je Radek Kašpárek příznivcem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin, bez zbytečných okolků tu servírují silné chutě v nečekaném pojetí. A buďte si jisti, že se tu o vás královsky postarají. Miroslav Nosek totiž získal cenu Michelin Service Award – tedy cenu za nejlepší obsluhu. 

📍U Milosrdných 12, 110 00 Staré Město, Praha

View post on Instagram
 

Papilio

Jediný podnik v Česku, který se může pyšnit dvěma michelinskými hvězdami, vítá hosty ve Vysokém Újezdě a podle průvodce „dokládá potenciál české kulinární scény“. Restaurace Papilio má v čele šéfkuchaře Jana Knedlu a ve znaku motýla, který naznačuje vývoj a moderní přístup k české kuchyni. Na menu o šesti, osmi nebo deseti chodech je znát preciznost, důraz na techniku a cílevědomost, která vynesla Papilio na špičku a upozornila svět, že to uprostřed Evropy gastronomicky žije!

📍Tyršova náves 1, 267 16 Vysoký Újezd u Berouna

View post on Instagram
 

Štangl 

V restauraci Štangl se vaří z české krajiny. Její šéfkuchař Martin Štangl navazuje na filozofii, kterou před lety vnesl do karlínské Esky, a uskutečňuje manifest za současnou českou kuchyni, která se ohlíží na tradici i dnešní dobu. Tří- nebo pětichodové menu v sobě kombinuje místní, typické i zapomenuté suroviny s cizími technikami, sbližuje hosty s přírodou prostřednictvím divokých plodů a bylinek – a stává se podiem pro kuchařské řemeslo a české producenty. Restaurace obdržela také zelenou hvězdu za udržitelný přístup k vaření a pohostinství.

📍Pernerova 49, 186 00 Karlín, Praha

View post on Instagram
 

Michelinské hvězdy v Česku 2025

Dvě michelinské hvězdy:


Jedna michelinská hvězda:


Ocenění Bib Gourmand:


Zelená hvězda:


Service Award – ocenění za perfektní servis:

  • Miroslav Nosek (Field)


Sommelier Award – ocenění pro nejlepšího sommeliera:

  • Zdeněk Oudes (Marie B)


Young Chef Award – ocenění pro mladého šéfkuchaře:

  • Khanh Ta (Taro)
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme