Na stopě zvěřině. Ve kterých pražských restauracích ulovit nejlepší jelení, dančí i kančí?

Podzimní nabídka v Ambiente
Brasileiro Slovanský dům, jinými slovy ráj pro všechny milovníky masa, sází na českou klasiku a do Vánoc tu připravují jelení kýtu se šípkovou omáčkou. Do konce roku můžete ochutnat ale i dančí kýtu pečenou na ohni – tu servírují v Brasileiru U Zelené žáby.
Na zvěřinovou vlnu se letos vydala i Pasta Fresca. Na menu se objevují speciality z daňka, jelena, kance a srny, každé maso v jiné úpravě, ale vždy s italským šarmem.
Na svou tradiční zvěřinovou hostinu zve také restaurace Kuchyň. Letos kuchaři sáhli s přicházejícím podzimem po dančím a kančím mase. Pokrmy doplňují houby, rakytník, ostružiny i lanýže. Hosty čekají dva studené a dva teplé předkrmy a také dva hlavní chody, z nichž si vyberou přesně podle nálady.
V Čestru se zvěřina objevuje v noblesní i hravé podobě. V hlavní roli je daněk evropský – jednou pečený se šípkovou omáčkou, nakládaným ovocem, pepřem a nadýchanou bramborovou kaší, podruhé jako součást originálního langoše z kváskového těsta. Ten doplňuje lovečák, smetana, rybíz a kapka Staré myslivecké.
A pokud daňka stále nemáte dost, občas se objeví na menu U Kalendů. Takže se na zvěřinu můžete vydat i tam, třeba se na vás zrovna usměje štěstí.
Speciality v pražských podnicích
Od 17. do 31. října připravuje síť restaurací Kolkovna speciální zvěřinové menu, které zahřeje i potěší chuťové buňky. Nabídku otevírá krémová dýňová polévka. Mezi hlavními chody dominuje konfitovaná kančí plec na rozmarýnu se zeleninovým ragú s chorizem a bramborovým pyré s koprem, a také dančí hřbet na grilu s dýní, pekanovými ořechy, tymiánovou omáčkou a opečenými ricottovými škubánky. Sladkou tečkou je rakytníková profiterolka s čokoládovým crumblem a kompotem z lesních plodů.
V Červeném Jelenovi vsadili na divočáka. Nabízí třeba hacksteak z divočáka se slaninou, omáčkou s černým lanýžem, celerovým fondánem a pak choi, nebo klasiku v podobě jelení kýty se svíčkovou omáčkou.
Máte chuť na něco noblesního? V tom případě se vydejte do restaurace V Zátiší, kde si můžete vychutnat delikatesu v podobě srnčího hřbetu servírovaného s pirohy, křenem a nakládanou okurkou.
Se zvěřinovým menu si vyhráli i ve Výčepu Korunní. Na ohni tu grilují špíz z divokého kačera a dančího hřbetu, doplněný o konopný krambl. Nabízejí i tatarák z jelena sika servírovaný na francouzském toustu pečeném na másle, s cibulovou marmeládou a čerstvými zimními lanýži. A kdybyste se chtěli pustit do něčeho vydatnějšího, zkuste jejich řízek z divočáka ve valašském panku, ke kterému dávají černou křenovou omáčku a svěží waldorfský salát.
Café Imperial v režii Zdeňka Pohlreicha sází na kulinářské zážitky s méně obvyklou zvěřinou. Menu nabízí pečenou křepelku plněnou lanýžovou fáší s houbovým ragú a estragonem, a také dušeného králíka s hříbkovou omáčkou a lanýžovým knedlíkem.
Restaurace U Matěje, kterou vede přední český šéfkuchař Jan Punčochář, propojuje moderní kuchyni s tradiční českou. V rámci zvěřinové sezony je v nabídce chutná kančí kroketa s Chipotle majonézou a červeným zelím, a pro milovníky klasiky řízek z kančího hřbetu podávaný s bramborovou kaší a okurkovým salátem. Návštěvu restaurace U Matěje navíc můžete spojit i s podzimní procházkou ke zřícenině Baba nebo si prohlédnout funkcionalistické domy ve stejnojmenné osadě.
A pokud vám nevadí zajet si kousek za Prahu, navštivte Penzion V polích v Malých Číčovicích, kde si pochutnáte na dančím na řepě a hroznech se škubánky nebo srnčích biftečkách se šípkovou omáčkou.

Kuchyň: české jídlo, pivo a Praha jako na dlani

Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.





