facebook
instagram

Café Savoy zdobí designové lustry vytvořené z plastových lahví

6. října 2023
Foto:Marek Bartoš
Sochařka Veronika Richterová vytvořila pro Café Savoy tři šestnáctiramenné lustry. Osvětlení působí jako křišťál, místo skla se však použily plastové lahve.

Co dům dal

Nasaďte si sluchátka a zaposlouchejte se do podcastu Co dům dal. Spisovatel Lukáš Berný, historici, urbanisté, hospodští, lidé z Ambiente a informace, které v učebnicích nenajdete. Vydejte se s námi na místa, kde se píše hospodská historie. Najdete ho na Spotify, Soundcloudu i na Apple podcastech.

Café Savoy nově zdobí designové lustry z plastových lahví od umělkyně Veroniky Richterové. Originálním způsobem podtrhují neorenesanční strop vyhlášené kavárny. Nápad na spolupráci vznikl koncem loňského roku díky shodě náhod.

Veronika Richterová je výtvarnice, malířka, sochařka, zakladatelka uměleckého stylu nazývaného PET-art a také žena výtvarníka Michala Cihláře, který pro Ambiente loni na podzim připravil linoryt s motivem kapra. Když oba umělce navštívil zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek v ateliéru, její plastové lustry se mu zalíbily natolik, že se rozhodl věnovat jim prostor právě v Café Savoy.

Sochařka na zakázce pracovala několik měsíců. „Nejprve jsem řešila velikost – bylo mi jasné, že vzhledem k prostoru a vysokému stropu kavárny musí být lustry o něco rozložitější než ty stávající. Od začátku jsem měla jasnou vizi: bude to český křišťál, který se trochu zbláznil,“ vysvětluje Veronika Richterová svůj tvůrčí záměr.

Každý ze tří lustrů je jedinečný – vznikl z PET lahví nejrůznějších typů i provenience. Na každý jich výtvarnice spotřebovala kolem pěti set. Lustry jsou vytvořeny z matovaných transparentních lahví s lehkými barevnými akcenty: jeden je laděn do růžova, druhý do modra a třetí v odstínech zelené. I při dvoumetrové velikosti váží pouhých 15 kg.

Plastové lahve různých tvarů i barev sbírá sochařka nejen po naší republice, ale i všude, kam cestuje. Části svítidel tak pocházejí z Tenerife, Itálie, Taiwanu či z Ukrajiny. Z Washingtonu si přivezla například dekorativní dna z amerických, v Evropě zřídka vídaných lahví. Na lustry pro Café Savoy je využila jako ozdobné prvky.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.