Chleba, pizza, fermentace! Kde se inspirovat na Instagramu?

21. června 2021
Foto: Callie Morgan
Na které instagramové profily se vyplatí zajít pro nápady, když se rozhodnete upéct kváskový chleba nebo pizzu a kvasit všechno, co se dá?

Ve virtuálním prostoru se o svoje know how dělí spousta řemeslníků – profesionálů i amatérů. Kde se inspirují a baví pekaři, pizzaři a fanoušci kvašených experimentů?

Chlebová mánie

Znovuobjevené pečení z kvasu pohltilo i sociální sítě. Tisíce pekařů sledují například bloggera Jacoba Rosendahla, znají účet i workshopy brazilského lektora Padoca do Alex a lajkují příspěvky The Sourdough Club.

Instagram válcuje autor povinné pekařské literatury Tartine Bread Chad Robertson, ale také spousta dalších zaoceánských „chlebových influencerů“ jako třeba Natalya Syanova, Kristen Dennis nebo Hanna P. Za návštěvu stojí profil Sophie Williams, Trevora J. Wilsona, Karla Evaristo i Jordana Millera.

Pekaři v Česku (i zahraničí) se učí díky Instagramu a blogu Juliany Fischerové alias Maškrtnice, která platí za guru kváskového pečení u nás a spolutvoří projekt Pečem pecen – i ten už má svůj účet!

View post on Instagram
 

Do vypečených trendů zasahuje asijská preciznost – pekaře zaujmou profily jako Autumn Kitchen a zoe.zhuhui, Instablog Číňanky Yang nebo známá tokijská pekárna Vaner. Nejen japonský chleba shokupan peče Quentin Berthonneau, který působí v centru Ecole Internationale Boulangerie.

View post on Instagram
 

Na web plný receptů vás dovede účet pekařky Nataši Djurič z michelinské restaurace Hiša Franko a vynechat byste neměli ani profil Itala GIGI, hobíka Garetha nebo šéfkuchaře jménem Beesham Soogrim. Nejen zdobení chleba (tzv. bread scoring) můžete odkoukat od Miy Nyberg, Daniela Larssona či na sourdough_nouveau.

View post on Instagram
 

Většina profíků touží upéct chleba jako z Kodaně a sleduje tamní pekárny Hart bageri, Mirabelle, lille, Collective Bakery, Juno the bakery nebo Andersen & Maillard a jejich šéfpekaře. Pozornost však přitahují i německé (většinou berlínské) podniky jako Julius Brantner Brothandwerk, Die Brotpuristen, bezlepková AERA bread, Domberger Brotwerk a Sironi.

View post on Instagram
 

Pečení chleba má přesah! Odrůdy a pěstování obilí prezentuje škola WSU Breadlab, umění pekařů z celého světa mapuje profil bread_masters_ a význam pečiva v různých kulturách ukazuje The Bread Project.

View post on Instagram
 

Od trouby k peci

Instagramovou slávu zažívá hashtag #pizza. Profesionální i domácí pizzaře láká především neapolský styl a obsah na profilech Napoli Centrale Newcastle, Peppe pizzeria napoletana a Franco Pepe, ale i menu v Pizzeria Mozza, lilfrankies nebo Slow Rise Pizza. Tipy a vášeň sdílí přes Instagram Vito Iacopelli, La pizza fatta a mano, Francesco, Peddling Pizza nebo světoví šampioni jako Massimiliano Saieva a Tony Gemignani.

View post on Instagram
 

Italské kořeny nezapřou šéfkuchaři jako Roberto Caporuscio s pizzerií uprostřed New Yorku nebo Daniele Uditi, který vede podnik Pizzana v L.A. Milovníci neapolské pizzy si mezi sledované účty přidávají i švédský podnik Lilla Napoli, nizozemskou nNea, londýnský Pizza East a dánskou restauraci BÆST, plzeňskou Pizzeria Da Pietro, pražskou Le Pizze di Frankie i brněnskou Doe Boy.

V posledních letech se pizzaři pouštějí do těsta z kvasu – recepty i krátká videa zveřejňuje pekařka Christy, k vyzkoušení motivují pizzerie jako berlínská Gazzo, kodaňská Mother nebo newyorská ASAP Pizza. Na sociálních sítích frčí i styl Detroit – pokud jde o pizzu, údajně velký trend roku 2021.

View post on Instagram
 

Slyšeli jste, že…? Přehled oceňovaných pizzerií najdete na Instagramu italského průvodce 50 Top Pizza. Mimochodem Pizza Nuova se už od loňska drží v padesátce nejlepších evropských podniků tohoto zaměření.

Kvasinky a plísně

Dlouhou řadu profilů na Instagramu spojuje téma fermentování. Mezi nejsledovanější propagátory této oprášené techniky patří The Noma Fermentation Lab, David Chaim Jacob Zilber a Jason White, Sandor Ellix Katz a Pascal Baudar, záhadný vesmír fermentace vám ale přiblíží také Zkvašeno.cz nebo Divoženka v kuchyni. U kuchařů boduje i berlínský podnik Otto s produkční kuchyní otto_fieldnotes nebo zahradník Olaf Schnelle a jeho Schnelles Grünzeug.

View post on Instagram
 

Spousta kulinářů a malovýrobců se zabývá japonskou plísní koji a čerpá informace od Malica ferments, kaji minami a kojiteria nebo ITO's Koji & Miso. Využití koji na talíři i v lahvi ukazují cooking with koji, fermentedfoodhk a Stephen Lyman, exotickou plíseň zdomácňuje Vašek Smolík z OCETERIE, uzenář a šéfkuchař Vojtech Kalášek i kuchař Erik Cehlár z karlínské Esky.

A kam se vracíte pro inspiraci vy?

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.