Facebook

Co mít v lednici, abyste si v momentě uvařili skvělé jídlo?

1. února 2024 Autor: Klára Kvitová Foto: Jakub Dohnálek

S šéfkuchařkou Janou Jelič jsme připravili seznam sezonních i trvanlivých surovin a dochucovadel, které jsou univerzální a uvaříte z nich výživné, a přitom jednoduché jídlo. Přidali jsme rovnou tři recepty – najdete je na konci článku.

Zelenina

V dolních šuplících lednice skladujte dostatek zeleniny. Pravidelně doplňujte hlavně tu kořenovou, ta je základ. Hodí se taky brokolice, květák, červená řepa nebo pak choi. K tomu pak dokupujte zeleninu podle sezony, včetně druhů, které můžete jíst zasyrova, jako jsou kedlubny nebo ředkvičky. Jana má po celý rok v lednici taky nějaký druh salátu a čerstvé bylinky.

Mohlo by vás zajímat
Nevyhazujte to, skladujte to!

Skladujete správně? Podívali jsme se našim kuchařům až do lednice.

Více zde

Mléčné výrobky

Stálé místo v lednici si zaslouží vejce a sýry – zejména feta a parmazán. Zvláštní kategorií je máslo. U Jany najdete hned tři druhy: přepuštěné, klasické a solené. Přepuštěné je ideální na tepelnou úpravu, protože má vyšší kouřový bod. Jana taky pravidelně dokupuje bílý jogurt s minimálně 10 % tuku a crème fraîche s 40 % tuku. Ten se vám bude hodit, když dojde jogurt, nebo ho využijete při vaření.

Dochucovadla

Překvapivou přísadou, která u Jany doma nesmí chybět, jsou povidla. Zužitkuje je při pečení i do omáček. Široké využití mají taky kysané zelí a kimchi. Šťáva ze zelí jídlům dodá kysele fermentovanou chuť. Velmi praktické je mít vždy dostatečnou zásobu silného vývaru v zavařovacích sklenicích.

Na dochucení je dobré mít v chladničce různé druhy miso pasty, tahini nebo ořechových másel. Do lednice patří také hořčice – chlad jí prodlouží trvanlivost. Po ruce vždy mějte klasickou i dijonskou. 

K tekutým dochucovadlům patří i javorový sirup – uplatnění najde mimo jiné v zálivkách. Oleje (kromě olivového, ten v lednici tuhne) mají tendenci rychle žluknout, proto je záhodno taktéž je skladovat v chladničce. Kromě olivového v Janině domácnosti nikdy nechybí ani zastudena lisovaný makový, dýňový, sezamový nebo chilli olej.

Kvůli riziku žluknutí do lednice patří i veškeré ořechy a semínka. Z těch si Jana vyrábí i univerzální dukkah koření: prostě rozmixuje směs sezamu, koriandrových semínek, římského kmínu, cukru, soli, pepře a lískových oříšků.

Mohlo by vás zajímat
Olivový olej – jak si ho vybrat a jak s ním pracovat?

Žádný olej na světě na sebe nestrhává tolik pozornosti jako ten olivový. Proč?

Více zde

Jana se s námi podělila o tři jednoduché recepty, které z uvedených ingrediencí připravíte raz dva:

  • Miso polévka

Na másle opečte nakrájenou zeleninu, kterou zrovna máte v lednici. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a po chvíli plotýnku vypněte. Přidejte miso pastu – dejte jí do polévky tolik, aby byla slaná tak, jak vám vyhovuje. Na závěr můžete polévku dokyselit šťávou z kimchi nebo kysaného zelí.

Mohlo by vás zajímat
Food trendy roku 2024 aneb Co nás čeká na talíři

Jak se rýsuje budoucnost gastronomie a čím si letos dochutíme jídelníček?

Více zde

  • Zálivka na salát z čerstvé nebo pečené zeleniny

Zálivku namíchejte v poměru 1 díl ořechového másla, 2 díly sójové omáčky, 2 díly jablečného octa a 4 díly oleje (můžete kombinovat různé druhy octa, oleje i másla). Sůl není potřeba, stačí sójová omáčka.

  • Rychlá shakshuka

V pánvi orestujte šalotku, přidejte nakrájená konzervovaná nebo čerstvá rajčata a přisypte dukkah koření. Provařte a pak do směsi vyklepněte vajíčka, navrch nadrobte fetu a dejte dopéct do trouby. Pečte, dokud nejsou vejce hotová. Pokud nemáte pánev do trouby, přiklopte shakshuku pokličkou a nechte dovařit na plotně. Na závěr posypte nasekanou petrželí a koriandrem.

Chcete doma lépe hospodařit se zásobami surovin a využít je na maximum? Jana vás to naučí ve svém kurzu, ve kterém se navíc dozvíte jak jídlo správně dochutit tak, jak to dělají v profesionálních kuchyních. Přihlaste se tady!

Vypečená záležitost! Recept na ořechovou bábovku z Café Savoy

Načíst další článek...