Czechfoodie: Gastro víkend v srdci Evropy aneb Jak se projí(s)t Prahou

19. září 2022
Tenhle prodloužený víkend v Praze si zaručeně vychutnáte, ať už jste turisté, nebo místní. Vybrala jsem pro vás svá oblíbená místa, která vás zabaví od pátku do neděle, od soumraku do úsvitu, nebo obráceně. Vyzkoušíte široké spektrum kuchyní, a když budete mít dost sil, po setmění dojde i na drinky v centru Prahy. To nejdůležitější hned na úvod: rezervace předem to jistí!

Pátek

Snídaně v Café Savoy 

Jedna z mých nejoblíbenějších kaváren, stálice mezi snídaňovými spoty, která si kvalitou menu i služeb drží už mnoho let top pozici, navzdory invazi hipsterských snídaňových konceptů. V pátek nebude ještě zdaleka tak „busy“ jako během víkendu. Není lepší místo, kde gastro víkend začít – ať už si vyberete snídani Savoy, vejce Benedikt, nebo dokonalý croissant plněný míchanými vejci a posypaný lanýžem. Atmosféru podtrhne překrásný interiér a servis na jedničku s hvězdičkou.

A protože rozhodně budete mít co vychodit, dejte si procházku přes Kampu, nasyťte se pro změnu kulturou v Kunsthalle nebo Muzeu Kampa a přes Letnou sklouzněte až do Holešovic.

 Na oběd do Marine Mare 

Tohle je schovaný poklad! Že čerstvé ryby, mořské plody a Holešovice nejdou moc dohromady? V tomhle rodinném bistru, zaměřeném na středomořskou kuchyni, vám dokážou opak! Je pátek, takže stíháte polední nabídku. Otevírací doba je totiž jen od pondělí do pátku, a to od 11 do 16 hodin. Podnik nabízí i delivery, ale kouzlo má hlavně místo samotné: svérázná paní majitelka u kasy a její manžel v maličké kuchyni. Co doporučuji? Jejich rybí vývar a poté domácí těstoviny nebo grilované kalamáry s přílohou půlka rýže / půlka salát. Věřte mi. Dokonalost.

View post on Instagram
 

Pokud byste měli chuť na něco víc fancy, kousek od Marine Mare se nachází The Eatery. Otevřená kuchyň šéfkuchaře Pavla Býčka, moderní interiér, skvělý výběr vín, sezonní suroviny a také jejich vyhlášená koprovka.

Večeře v El Camino Tapas

Na večeři se přesuneme do Španělska, tedy na Vinohrady. El Camino Tapas v Jagellonské ulici kousek od náměstí Jiřího z Poděbrad je momentálně jednou z mých nejoblíbenějších restaurací. Nabízí totiž všechno, co mám v životě ráda: sdílení, tapas, cavu, vášeň pro kuchařské řemeslo, radost. Útulný interiér a majitel, který se vás během večera přijde zeptat na zpětnou vazbu, jsou už jen bonus. To prostě musíte zažít! 

A je pátek, noc je ještě mladá, takže vzhůru do centra!

Na pivo do Lokálu, na sklenku vína do Bokovky

Pro milovníky piva je tu Lokál v Dlouhé. Dejte si čepovanou plzeň na stojáka venku, nebo v legendárním interiéru pražské pivnice. Koho potěší spíš sklenka vína, zamíří hned vedle do Bokovky – super výběr vín, profi sommelieři a posezení pod arkádami romantického vnitrobloku. 

View post on Instagram
 

Drink v Public Interestu

K absolutnímu blahu vám chybí už jen drink v Public Interestu. Malý old fashion bar, který nabízí prémiové destiláty, koktejly, Champagne, víno a trochu té dekadentní atmosféry, najdete U Milosrdných.

Sobota

Brunch v Café Hrnek, Kro Coffee nebo Pastacaffé

Možná s lehkou kocovinou můžete sobotu nastartovat pozdním brunchem v Café Hrnek na Letné, s jejich výtečnými míchanými vajíčky na máslovém toustu. V Kro Coffee na Vinohradech neuděláte chybu s vejci do skla ani se zapečeným sendvičem, zatímco v Pastacaffé v centru města vás resuscituje pečený chleba s avokádem.

View post on Instagram
 

A co v sobotu v Praze? Procházkou až na Hrad! 

Oběd v Kuchyni na Hradě 

Troufám si tvrdit, že lepší výhled k obědu v hlavním městě nenajdete. Když k tomu přidáte českou klasiku a čepované pivo, je Kuchyň bezkonkurenční místo na sobotní chill. Moje osobní doporučení: koprovka a hladinka! 

View post on Instagram
 

Zákusek a káva U Kalendů

Na zákusek a kávu vás ale vezmu jinam – do Podskalí ke Kalendům. Zastávka je to voňavá a křupavá. Dejte si v jejich pekárně skvělý meruňkový danish, kafe do ruky a užijte si odpoledne na náplavce. A přihoďte i čerstvý chleba na doma. 

Večeře ve vietnamské restauraci Dian

Na večeři zamíříme ještě o kus dál proti proudu Vltavy, až na Brumlovku. Vietnamská restaurace Dian je trochu schovaná v bloku office budov, ale jakmile vkročíte, bude vám úplně jedno, co se děje venku. Moderní interiér, komfortní přítmí, a hlavně vietnamská kuchyně v high-end provedení. A co mě tu nikdy neomrzí? Letní rolky s hovězím, ceviche z mušlí sv. Jakuba, bao, chobotnice nebo khoai – batátové krokety, padrones a černý česnek. Originální drinky a velmi dobrý výběr vín jsou samozřejmostí.

View post on Instagram
 

Neděle

Snídaně v Osadě

Ještě máte sílu? Tak vyrážíme na snídani do Osady! Vnitroblok v Holešovicích nabízí přesně ten správný mix mezi hipsteřinou a klasikou. Většinou skončím u míchaných vajíček se svým nejoblíbenějším chlebem, který sem dodává karlínská Eska. K tomu skvělý filtr – pokud opravdu platí, že ráno dělá den, čeká vás neděle jedna báseň!

Cestou do centra si ještě dejte trochu moderního umění v galerii DOX.

Oběd v La Gare

Dnes si dopřejeme oběd ve francouzském stylu. Na nádraží. Restaurace La Gare poblíž Masaryčky nedávno prošla nákladnou rekonstrukcí a menu doplnily speciality na grilu. Moje návštěva se každopádně nikdy neobejde bez klasiky – šneků a skleničky Crémantu, ústřic a francouzské cibulačky. Místo dezertu volím steak ze stařeného masa a perfektní hranolky. 

View post on Instagram
 

Večeře v Mr. HotDog

Víkend plný obžerství zakončíme mým guilty pleasure: Mr. HotDog. No co, zdravě už jsme jedli! Slidery, hotdogy a cheese bacon fries. Tohle místo vás nadopuje nejen pořádnou dávkou kalorií, ale hlavně energie. A obsluha je i přes neustálý frmol vždycky neuvěřitelně milá. 

Je to za námi, teď už zbývá jen dojít domů a odpadnout. Pokud jste se projedli a pročetli až sem, můžu vám garantovat, že další týden budete mít ve firemní kantýně rozhodně na co vzpomínat.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.