Disciplína a řád aneb Co mi dalo Ambiente

25. února 2020
Foto: Restaurace Essens
Přišli, viděli a odešli za svými sny. Do jiných i vlastních podniků, kde po svém rozvíjejí zkušenosti (nejen) z restaurací Ambiente. Jaké? Jako první jsme zpovídali „potomky“ La Degustation Bohême Bourgeoise Ottu Vašáka a Míru Gloze, kteří dnes vedou kuchyni v podniku Essens v Hraničním zámečku.

Otto Vašák a Miroslav Gloz

Kluci, co vás dovedlo do La Degustation Bohême Bourgeoise?
Otto: Když jsem se přestěhoval do Prahy, chodil jsem okolo, nakukoval do oken a přál si, abych tam v kuchyni jednou stál i já. Po různých zkušenostech jsem skončil v restauraci La Bottega na Dlouhé a pracoval s Tomášem Juříkem, šéfkuchařem, který vařil pod jmény jako Gilad Peled, v Bellevue i La Degustation. Potřeboval jsem změnu a on mi tenkrát řekl, že jestli neodjedu do ciziny, pustí mě jedině do La Degu.

Dozvěděl jsem se od něj, že tam právě hledají dva lidi, ale ani ve snu mě nenapadlo, že mám šanci se mezi ně dostat. Poslal jsem e-mail Oldovi Sahajdákovi a přišla mi odpověď, že stážisty berou, ale jsou na rok dopředu vybookovaní. Nakonec jsme si přece jen dali schůzku, Olda mě provedl po restauraci a slíbil, že se ozve. Za čtrnáct dní mi zavolal, k prvnímu jsem nastoupil na stáž a za pět dní jsem podepisoval pracovní smlouvu.

Mirek: Pocházím z Moravy a několikrát jsem se přesouval do Prahy a zpátky. Prošel jsem si různými podniky, ale nestačilo mi to, a tak jsem dál rozesílal životopisy, mimo jiné do Café Savoy nebo do Alcronu, kde mě přijali a poslali do hotelové kuchyně. Po práci jsem zadarmo pomáhal v jejich michelince a za tři měsíce už jsem stál po boku šéfkuchaře Pavla Býčka. Když nám kolega, který stážoval v La Degu, vyprávěl, co se tam děje, napsal jsem Oldovi, šel k němu na pohovor a po měsíční stáži zůstal natrvalo.

Jak na svoje období v téhle restauraci vzpomínáte?
Otto: Podle mě by si to měl prožít každý, kdo má rád gastronomii, aby si uvědomil to, co došlo mně i ostatním klukům – že kuchařina je krásné povolání, které se dá dělat v klidu a za pěkné peníze. Všude jinde to byl neskutečný byznys, masakr a chaos. V Degu jsme sice měli hromadu práce a přísná pravidla, ale zároveň pohodu.

Olda nám ukázal úplně jiný a mnohem lepší přístup – dal nám důvěru a my ji nechtěli zklamat.

Nikdy jsem Oldu neslyšel křičet. Ukázal nám úplně jiný a mnohem lepší přístup – dal nám důvěru a my ji nechtěli zklamat. Všichni to brali vážně a hlídali se navzájem, takže když někdo polevil, ostatní mu připomněli, kde je a jak se to dělá správně. Byl jsem neskutečně pyšný, že tam můžu být, a myslel jsem na to pokaždé, když jsem stál vepředu na výdeji a chodil mezi hosty.

Mirek: Práce v Degu jsme si vážili a vážíme dodnes. Byla to pro nás velká odměna, možná i proto, že nás předtím cepovaly velké kšefty v podnicích jako třeba Čestr. Dostali jsme tam drsnou lekci, ale na druhé straně nás to naučilo reagovat na nejrůznější situace, a když bylo potřeba zabrat nebo se něco pokazilo, nevyvedlo nás to z míry tak jako kluky, co začínali rovnou s pinzetou v ruce.

Co jste si odtamtud odnesli?
Otto: Řád a disciplínu. Stojím si za tím, že dobrý podnik potřebuje jasná pravidla, přes které nejede vlak, ať už jde o přesné receptury, nebo o morálku. Než jsem do Degu přišel, byl jsem rebel a pravidla ignoroval, a když jsem z Degu odešel, bojoval jsem s tím, že jinde pravidla chybějí. Teprve tam jsem pochopil, proč má smysl naslouchat autoritám, jako je Olda, a proč Ambiente tak dobře funguje. Je to díky řádu a organizovanosti – když to respektuješ, můžeš růst. Když ne, odejdi.

Disciplínu musíš ctít v každé kuchyni a nikdy bez ní nedosáhneš úspěchu.

Mirek: Disciplína je základ. Suroviny, techniky a recepty jsou pro tebe důležité v době, kdy pracuješ v dané restauraci, ale ne každý je pak chce nebo dokáže přenést na jiný koncept. Disciplínu musíš ctít v každé kuchyni a nikdy bez ní nedosáhneš úspěchu.

Otto: Díky La Degu jsem si v práci i v životě nastavil standardy, pod které už bych nešel. Tím nemyslím jenom kvalitu surovin, ale taky pořádek. Kuchyň se tam uklízí dvakrát denně, kompletně, i se šuplíky, a je vypulírovaná od podlahy po strop. Všechno je popsané a má svoje místo. Když mi to Olda poprvé ukazoval, smál jsem se, protože mi to připomínalo pečlivě vyskládané komínky v obchodě s oblečením.

Po první směně v Essens jsem byl v šoku. Nechápal jsem, kam všichni jdou, když se ještě neuklidilo, a musel jsem jim vysvětlovat, že když to budeme dělat pravidelně, ušetří nám to spoustu času. Stejně jako úklid pro nás byly svaté rituály. Ve čtyři jsme se najedli, v pět jsme se převlékli do čistého a vyčistili si zuby. Možná jsou to drobnosti, ale právě ty přinášejí největší výsledky.

Míra: Mě asi nejvíc ovlivnily ranní meetingy, bez těch bych už nechtěl, ani nedovedl pracovat. Do restaurace jsme přišli v jedenáct, nasnídali se, společně si prošli menu a dostali svůj checklist – papír, kde byly rozepsané úkoly pro jednotlivé pozice i konkrétní jídla. Každý věděl, co má dělat.

Byli jsme kolektiv a chápali jsme, že chyba jednoho je chybou všech. Stejně tak úspěch nebyl můj nebo tvůj, ale náš.

Otto: A každý dělal víc, než musel. Jakmile někdo dokončil svoji práci, okamžitě se ptal ostatních, s čím může pomoct. Když se třeba na studené kuchyni objevila nějaká drbačka, pustili se do toho další tři lidi a za dvacet minut bylo hotovo. Naučil jsem se, co znamená týmová práce. Byli jsme kolektiv a chápali jsme, že chyba jednoho je chybou všech. Stejně tak úspěch nebyl můj nebo tvůj, ale náš.

Jak byste popsali to, co teď společně tvoříte v restauraci Essens?
Otto: Od otevření přede dvěma lety se toho dost změnilo. Nastoupil jsem dřív než Míra, jako zástupce šéfkuchaře, ale nelíbilo se mi nastavení. Porovnával jsem ho s tím, co jsem zažil v La Degu, a nedávalo mi to smysl ekonomicky ani ekologicky. Upozornil jsem na to a dostal volné ruce, abych vyzkoušel to, co jsem měl v hlavě.

View post on Instagram
 

Od začátku bylo jasné, že musíme pracovat s lokálními surovinami od českých dodavatelů a farmářů. Nejen proto, že chceme, ale taky díky naší adrese. Okolo restaurace jsou lesy, rybníky, obory a louky s bylinami. Každé pondělí máme zavřeno, abychom sbírali, zavařovali a fermentovali hojnost, která je nám tak blízko. Díky nejrůznějším technikám kopírujeme a uchováváme sezonu, jsme kreativnější a víc nezávislí.

Máme svoji zahradu a zahradnici, která je nadšená z naší práce a spolupracuje se zahradnickou fakultou v Lednici, odkud nám vozí zajímavé čerstvé suroviny. Většinu ovoce a zeleniny seženeme v dosahu čtyř kilometrů, pro ryby si jezdíme do Pohořelic, to je asi patnáct kilometrů. Často vzpomínáme na La Degu, kde byla nákladovost vyšší a dostupnost surovin daleko složitější.

View post on Instagram
 

Mirek: Ve většině podniků se o lokálnosti jen mluví, a proto někteří hosté nechápou, proč je v létě na menu převážně zelenina a ovoce a jenom jeden masový chod. Snažíme se jim vysvětlit, že servírujeme to, co právě roste okolo restaurace a co nám ráno přinesla zahradnice. Proto si taky museli nejen hosté, ale i zaměstnanci zvyknout na to, že se lístek neustále mění. Třeba i několikrát denně.

Otto: Soustředíme se na maximální zpracování surovin, což byla v La Degu každodenní samozřejmost. Jednou Olda přinesl smrkové výhonky a já se divil, že se to dá sníst. Řekl mi, že co není jedovaté, je jedlé, jen musíme přijít na vhodnou úpravu. Připomenu si to vždycky, když objevíme novou plodinu, když nám zbudou třeba slupky od zeleniny nebo si místo jehněčí kýty objednáme plíce, játra a srdce. Baví mě vymýšlet skvělá jídla z opomíjených surovin a mazat předsudky hostů, kteří se pak nevěřícně ptají, jestli to, co před chvílí ochutnali, byl vážně celer.

View post on Instagram
 

Mirek: V kuchyni s námi pracují i zkušení borci Jirka Nedorostek a David Viktorin. Možná je to s námi mlaďochy někdy náročné, protože se nedržíme toho, co je osvědčené, ale rozhlížíme se okolo sebe a chceme vytvářet něco unikátního. I když vlastně „jenom“ vaříme z toho, co je v přírodě a v nás.

Otto Vašák

Pro rodáka z Valašského Meziříčí byla kuchařina spíš nutná než jasná volba. Teprve ve třetím ročníku ho pozitivně ovlivnil důrazný mistr a brigáda v hotelu Horal ve Velkých Karlovicích, kde poprvé uslyšel o podnicích jako Aromi a začal přemýšlet o práci v Praze.

Tam nakonec odstartoval svoji dráhu v Čestru. „Dostal jsem pořádnou lekci. Takový provoz jsem nečekal, byl to masakr. Zhubnul jsem asi sedm kilo a v noci se mi zdávalo, že nestíhám přípravu. Ale i za tuhle zkušenost jsem rád,“ vypráví Otta.

Poté se zdokonaloval v podnicích jako Dish, Pastař nebo La Bottega. Po třech letech v La Degustation odešel zpátky na Moravu a stal se šéfkuchařem v restauraci Essens, která sídlí v Hraničním zámečku v Lednicko-valtickém areálu.

Miroslav Gloz

Narodil se v Hodoníně, v šesti letech chtěl být hráčem NHL, potom kadeřníkem nebo rybářem. Rodinná tradice, osud a tatínek tomu však chtěli jinak. „Až do třeťáku jsem byl přesvědčený, že kuchařinu dělat nechci. Jednou jsem se mistrové zeptal, jak se stanu dobrým kuchařem. Odpověděla, že se musím naučit nazpaměť všechny receptury teplých pokrmů. Neměl jsem žádnou motivaci, udusily ji normy,“ vzpomíná Mirek.

Z rodinného podniku utekl do Prahy, kde zažil úplně jinou kuchařskou realitu. Prošel si Čestrem, čtyři roky strávil v Alcronu a pak nastoupil do La Degustation. Zkušenosti, které nabral i ve Francii a Dánsku, teď zúročuje v restauraci Essens.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.