facebook
instagram

Dort Míša podle cukrárny Myšák

Tvarohový dort Míša podle receptu cukrárny Myšák
7. května 2025
Foto: Jakub Zeman
Legendární Míša dort, jak ho připravují mistři cukráři u Myšáka. Nadýchaný kakaový korpus, jemný tvarohový krém s kapkou rumu a lesklá čokoládová ganáž – tuhle klasiku s noblesním původem zvládne i domácí cukrář. Přinášíme podrobný recept krok za krokem.

Myšák: Cukrárna v srdci Prahy

Vítejte v cukrářské dílně Lukáše Pohla a jeho týmu, kde zákusky připravujeme na dvě sousta, abyste si mohli vychutnat více druhů. Najdete u nás tradiční české pochoutky jako indiánky, kremrole nebo věnečky. Baristé vám k nim připraví výběrovou kávu a pekaři přidají čerstvé pečivo. Podívejte se na menu.
Myšák až domů

Na korpus:

  • 4 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 70 g marcipánu (pořídíte například na Rohlík.cz
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  1. Ve vodní lázní nahřívejte vejce, cukr a marcipán. Počkejte, až se marcipán rozpustí. 
  2. Směs vyšlehejte do světlé krémové hmoty.
  3. Ručně vmíchejte mouku smíchanou s kakaem.
  4. Těsto rozetřete na pečicí papír – potřebujete 4 kulaté pláty o průměru 24 cm. 
  5. V troubě předehřáté na 190 °C pečte 8 minut. 

Na krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 6 plátků želatiny (9 g běžné želatiny)
  • 1 kg tučného tvarohu
  • 140 g moučkového cukru
  • 20 ml citronové šťávy nebo yuzu
  • 10 ml rumu (Božkov) 
  1. Smetanu vyšlehejte do šlehačky.
  2. Želatinové plátky namočte do dostatečného množství studené vody (na 3 plátky stačí cca 200 ml vody) a nechte je v ní asi 10 minut. Nabobtnalou želatinu vyjměte (vodu můžete vylít), dejte ji do malého rendlíku a na mírném plameni ji za míchání metličkou velmi opatrně zahřejte – rozpustí se. Pozor, želatina se nesmí přehřát a projít varem, znehodnotila by se!
  3. V míse promíchejte tvaroh s cukrem, citronovou šťávou a rumem. Zlehka vmíchejte šlehačku a za stálého míchání i rozpuštěnou želatinu. 

Tip: ​​Pokud chcete želatinou zahušťovat studený krém, po rozpuštění ji nejdřív smíchejte s trochou krému. Želatinu v něm důkladně rozmíchejte, aby zchladla, teprve pak ji vmíchejte do zbytku krému a nechte ztuhnout. Předejdete tak vzniku hrudek.

Skládání dortu:

  1. Dort skládejte do ráfku o průměru 24 cm. 
  2. Dno vyložte korpusem a postupně vrstvěte krém a další pláty. Čtyři pláty spojí tři vrstvy krému. 
  3. Uložte do lednice a nechte ztuhnout, ideálně přes noc. 

Na čokoládovou ganáž: 

  • 100 g tmavé čokolády (63%)
  • 150 ml smetany ke šlehání (min. 35%)
  1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. 
  2. Ohřejte smetanu na teplotu, abyste v ní udrželi prst a přilijte ji k rozpuštěné čokoládě. Ponorným mixérem vytvořte hladkou emulzi.
  3. Nanášejte na dobře vychlazený dort, rozetřete po celém povrchu a vložte do lednice alespoň na 2 hodiny. 
  4. Vykrojte dort z ráfku a podávejte.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme