Dva kohouti a Budějovický Budvar společně uvařili letní speciál Na Pool

10. června 2024
Foto: Archiv Ambiente
Lehký, zastudena chmelený ležák vás osvěží u bazénu i v rozpáleném městě. Společně ho uvařili sládci Lukáš Tomsa z pivovaru Dva kohouti a Petr Košin z Budějovického Budvaru. Kromě limitované edice piva, která zpestří nabídku obou pivovarů, přinesla oběma sládkům cenné zkušenosti.

Do společného vaření s minipivovary se Budějovický Budvar pouští pravidelně. „Nejdůležitější kritérium při výběru je kvalita piva. Vybraný pivovar prostě musí vařit skvělé pivo a mít něco, co se od něj můžu jako sládek velkého pivovaru naučit,“ vysvětluje Petr Košin. S Lukášem Tomsou se znají dlouho, a proto byla domluva spolupráce snadná a brzy se začalo vařit. Pivovary využily spolupráce Budvaru s Jihočeskou univerzitou, kde se vařily pokusné várky s různými surovinami.

View post on Instagram
 

Konečné, velké várce předcházelo až šest zkušebních, při kterých sládci ladili výslednou chuť. „Základní receptura většinou pochází z daného minipivovaru. Důvod je jednoduchý, volíme takový přístup, abychom se od každého naučili něco nového. Lukáš mě naučil vařit IPL piva. Doposud nepatřila k mým oblíbeným, a tak to pro mě byla ještě větší výzva. Nikdy jsem se toho o našich kvasinkách nedozvěděl tolik jako při vaření Na Pool. Na studeně chmeleném pivu jsme naše budvarské kvasinky použili poprvé,“ vypráví Petr.

Lukáš dodává, že základní receptura, tedy její „kostra“, byla předem daná a v průběhu se ladily chuťové detaily, tak aby byly spokojené obě strany. Při spolupráci s Budějovickým Budvarem ho zaujalo především to, kolik úsilí věnují výzkumům, z jejichž výsledků pak čerpají.

A jak Na Pool charakterizují oba sládci? „Je to lehké pivo, ale plné chuti. Tahle desítka má 4 % alkoholu a velmi dobře se pije. Zkrátka to do tebe hezky padá, ale neopiješ se.“

Na Pool bude na čepu u Dvou kohoutů skoro celé léto. Tak dlouho, dokud ho nevypijete! Tak si pospěšte, protože jak říkají Lukáš s Petrem – pije se opravdu dobře!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.