Hranolky, ravioly, knedlíčky... Zapojte kapra do menu!

20. prosince 2022
Foto: Honza Zima
Kapr má přirozený talent vyniknout ve spoustě (ne)tradičních kombinací. Ulovili jsme recept z kuchyně U Kalendů – a další tipy na kapří jídla, která vás budou inspirovat. Nejen o Vánocích!

Na hranolky i knedlíčky

Kapr boduje ve formě hranolek z masa, které se běžně marinuje v kefíru s česnekem a mletou paprikou. V Lokále Hamburk se nakrájené filety (i s kůží) pouze obalí v hladké mouce s paprikou a trochou soli, rychle prosmaží ve vyšší vrstvě oleje – a servírují po boku chilli majonézy.

Kapr se upravuje i na způsob ceviche (z partie od břicha dolů, kde ryba nemá žádné kosti) nebo se zapojí do náplně japonských knedlíčků gyoza – syrové filety se pomelou a smíchají například s miso pastou, orestovanou cibulí a česnekem.

S koprem a houbami

Kapr výborně spolupracuje s omáčkami – v táborském Thiru mívali na lístku filety s ančovičkovou, koprovou nebo máslovou beurre blanc s jablečným octem. K rybě se páruje také omáčka à la kuře na paprice nebo houbová omáčka se základem v silném žampionovém vývaru, který se doladí vínem, smetanou, máslem a kořením. A špecle!

S vepřovým

Kapřímu masu vyhovuje pošírování v rozehřátém vepřovém sádle, ve kterém se filet asi 7 minut táhne na slabém plameni. Do karbanátků a burgerů se vyplatí namlít kapra společně s vepřovým – pro chuť a lepší konzistenci. Šéfkuchař Jirka Horák naplnil masovou směs křepelčím vejcem a osmažil ji ve stylu skotského vejce. Podával k němu variaci staročeské černé omáčky – z kapřího demi glace, švestek a perníkového koření.

Na pepřenky

Kapří pepřenky jsou stálý hit! Tady je recept od šéfkuchaře Bufetu Petra Bendy.

3 kg kapřích filetů nakrájených na proužky se:

  1. na 3 dny naloží do solného roztoku z 250 g soli a 3 litrů vody,
  2. na dalších 7 dní vloží do octového roztoku v poměru 1:2, tedy 1 díl octa na 2 díly vody
  3. a nakonec nechají aspoň 10 dní ležet v oleji s cibulí a pepřem. Na 1 díl rybích kousků se použije půl dílu oleje a půl dílu cibule. Na 1 kg ryby si připravte 10 g pepře, který se předem opraží a namele.

Z udírny

Do (rybí) polévky, salátů, těstovin i pomazánek se obírá maso z uzeného kapra. Báječně chutná třeba s majonézou z kmínového oleje. V karlínské Esce ho udí do brambor v popelu: filety se naloží do soli a cukru v poměru 1:2 a nechají 24 hodin odležet, poté se opláchnou a při 120 °C se vyudí v konvektomatu na bukových pilinách. Za 25 minut je kapr propečený doměkka – stačí ho rozebrat na kousky a zbavit kostí, které se na konci procesu snadno vytahují.

Vyuzené kůže a kosti jsou přímo nabité umami, a proto se hodí na vývar, který se v dalším kroku zredukuje na lahodnou omáčku.

Tip: Kapra vyudíte i v hrnci. Dovnitř položte zapálené doutnající piliny, potom mřížku a nakonec rybí filety. Přiklopte a dejte rybě čas, aby nasála kouřové aroma.

Na ravioly a ragú

Starší kuchařky dokumentují recept na ravioly s kapřím mlíčím. To se naseká, opeče na másle s cibulkou a spojí bylinkami a strouhankou. Jelikož je chuťově méně výrazné, dá se osmažit v trojobalu na přepuštěném másle – a přiostřit kimchi majonézou. Na jednom z pop-upů v Thiru se mlíčí dvě hodiny vařilo v mléce s máslem, potom se oloupalo, zatížilo a pokrájelo na kousky, které se opekly na másle. Součástí chodu byla i holandská omáčka dochucená ciderem.

Příležitost v kuchyni dostávají kapří srdíčka (nejčastěji v ragú) nebo líčka – uvařená třeba v octu, který se předtím zahřál a zlegíroval studeným máslem.

View post on Instagram
 

Na sto způsobů

Při porcování kapra se odkládají stranou ploutve, které se vyříznou i s kostí a trochou masa a osmaží dokřupava – na talíři zůstane jen kůstka. Inspirace pochází od kuchaře Huga Hromase, který s kaprem pracuje v nejrůznějších receptech, ať už jsou to kapří párky či maďarská polévka s raviolou, nebo uzený bůček z kapra se zelím a plněné smažené čebureky.

View post on Instagram
 

Na dezert

Kapr může provádět celé menu až po dezert! Šéfkuchař Jirka Horák mu dal slovo v karamelové omáčce ze smetany, ve které se dva dny macerovaly vyuzené kapří kosti a sušené houby – výsledek osladil panna cottu z kefíru a máku.

Zdroj: kuchaři Ambiente, táborský Thir a kuchařka Anička Vejvodová (Eat kapral)

Pozoruhodný kapr

Kapr se stal hvězdou 5. dílu podcastu Fanklub pozoruhodných surovin. Reportérka Anna Grosmanová se rozjela do sádek a potkala se s kuchaři, kteří drží kaprovi čestné místo na jídelních lístcích. Kapří speciál si poslechnete na platformách Spotify, Soundcloud nebo Apple podcast.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.