Inspirace pro uniformy? Sako i lacláče

26. července 2018
Foto: Honza Zima
Na kuchařské čepici netrváme, ovšem rondon vám neodpustíme. Proč je potřeba, aby uniformy vznikaly pod vedením odborníka?

„Musíš mít nějakého arbitra vkusu. Jinak se všichni jen dohadují, co se komu líbí,“ tvrdí Tomáš Karpíšek. Než se o uniformy v některých podnicích Ambiente (Eska, Bokovka, Myšák či Kantýna) začala starat Kristina Netíková, většinou o nich rozhodovali manažeři jednotlivých restaurací.

„Někomu se líbily dlouhé sukně, jiným zase krátké… a nebylo možné objektivně zhodnotit, co je, nebo není hezké. Takže jsem v jednu chvíli pochopil, že stejně jako si najímáme architekta, aby nám poradil s interiérem restaurace, potřebujeme i někoho, kdo bude rozumět oděvům,“ vypráví Tomáš Karpíšek a vzpomíná, jak ho ve Španělsku uchvátila uniforma číšnic v restauraci Arzac. „Vybavuju si ty elegantní, ale zároveň moderní dlouhé šedé zástěry. Vypadalo to prostě perfektně.“

Návrháři pro Ambiente
O design uniforem Ambiente se zhruba před pěti lety začalo starat studio Katarze a před třemi lety se k němu přidala Kristina Netíková, stojící za projektem Zástěrka. Poté, co vymyslela look obsluhy v Esce (zadání znělo: len, skandinávská či newyorská estetika a světlé barvy), se přesunula do Kantýny.

„Chtěla jsem, aby uniformy personálu připomínaly atmosféru slavných podniků na Václavském náměstí, které tam fungovaly na začátku minulého století. Aby z nich dýchala hrabalovská poetika jako vystřižená z knihy Obsluhoval jsem anglického krále. Proto jsem použila klasické bílé sakové rondony. Důležitý je pro mě detail, takže jsem navrhla rondonový knoflík z mědi. Inspirovalo mě použití mědi v interiéru Kantýny a měděné hrnce,“ odhaluje Kristina svůj tvůrčí přístup.

Mimochodem, kuchařská čepice v Ambiente povinná není, ale rondon ano. Svým způsobem je to i „ochranná pomůcka“ – šije se z pevné látky, takže chrání svého nositele. A to se při práci v kuchyni dost hodí.

Střiženo podle menu
A zajímavosti o jednotlivých „minikolekcích“? Až si příště vyrazíte do Myšáka, sledujte, jak jsou barvy zákusků a kávy (šlehačka, vanilka a čokoláda) sladěné s uniformami.
Džínové šatovky a zástěry v Grils jsou určené dívkám, které si hrají s ohněm, takže vycházejí z lacláčů. Barevné olejové skvrny na šátcích od Studia Najbrt jsou prostě k nepřehlédnutí. V La Degustation váš estetický cit zase ocení šedé sakové zástěry, které vznikly jako dekonstrukce klasického saka.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.