Jak grilovat japonské wagyu: na vysoké steaky zapomeňte

6. března 2024
Na japonské wagyu se musí trochu něžněji než na klasické steaky. Už od řezníka ho dostanete nakrájené na tenčí plátky. Pojďte se s námi naučit, jak na něj!

Tenkým plátkům stačí 3 sekundy

Partiím, které jsou nakrájené na tenké plátky, podobně jako například šunka, stačí na rozpáleném tálu zhruba 3 sekundy z každé strany. Maso je třeba jen zatáhnout, aby pustilo tuk, který zmáslovatí. Takhle wagyu připravují v Našem mase. Pozor, doma raději vezměte mašlovačku a pánev lehce potřete hovězím lojem. Tenký plátek by se totiž mohl při rychlém obracení snadno potrhat.  

Silnější plátky se na pánvi chovají podobně jako klasické steaky

S wagyu, které je naporcované na plátky vysoké zhruba 0,5 cm, zacházejte jako s klasickým steakem. Nechte ho zhruba 10 min natemperovat (odležet při pokojové teplotě) a grilujte maximálně půl minuty z každé strany, aby byl propečený na stupeň medium rare. Tady už se nemusíte bát a můžete steak položit na rozpálenou pánev bez tuku. Wagyu ho pustí dostatek, takže nehrozí, že by se vám plátek potrhal. Steak nechte nanejvýš minutu odpočinout na teplém místě a servírujte na ohřátém talíři.

Čím steak dochutit? Wagyu toho moc nepotřebuje

Wagyu chutná skvěle jen posolený, volte ovšem kvalitní maldonskou sůl nebo fluor de sal. Pokud chcete masu dodat exotický šmrnc, můžete ho dochutit japonskou omáčkou, tak jak ji připravují v Našem mase – smíchejte 4 díly sladké sójové omáčky, 1 díl slané sójovky a 1 díl octa mirin. Jemnou chuť podtrhne také čerstvý syrový žloutek, do kterého můžete jednotlivá sousta namáčet.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.