facebook
instagram

Jak se vybírají piva pro Pult?

11. září 2024
Foto:Archiv Ambiente
Pult začátkem října oslaví třetí narozeniny a to znamená hned dvě věci. Jednak pořádnou oslavu a jednak se dozvíme, které čtyři nové ležáky doplní na čepu tradiční značky Pilsner Urquell a Budějovický Budvar. O tom, která piva si po následující rok budou moci hosté vychutnat, rozhodla již v červnu degustační rada. Jak probíhala?

Vítejte v Pultu!

Nejsme jen pivní bar. O pivu víme vše! Pult je jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na pípě.
Přijďte porovnat jejich chuť!

Na čepu Pultu jsou dnes kromě plzně a budvaru čtyři další ležáky: Místní od Dvou kohoutů, na které si můžete zajít i přímo do karlínského pivovaru, dále Dvanáctka od Matušky, Anežka z pivovaru Clock a H11 z vrchlabského Hendrychu. Pokud máte chuť letošní sestavu vyzkoušet, máte nyní poslední šanci. Už 3. října se dozvíme, která čtyři piva budou provázet další sezonu Pultu.

O jejich výběru rozhodla již v červnu degustační rada, kterou organizují Tereza Pospíšilová za Pult a Lucie Janečková z Institutu PIVO. „Celkem máme na čepu Pultu šest ležáků. Dva zůstávají ve stálé nabídce, a to Budějovický Budvar, což je národní pivovar, a Plzeňský Prazdroj, který je otcem ležáků v Česku. K nim každý rok vybíráme čtyři další, přičemž hledáme ten nejpitelnější ležák,“ vysvětluje Tereza Pospíšilová. Pivovary se přitom přihlašují samy. Letos se jich se svými ležáky (tedy spodně kvašenými pivy se stupňovitostí 11 a 12) zúčastnilo celkem třiadvacet.

Pivo jako z Pultu

A jak taková degustace probíhá? „Volíme styl malého piva do velké sklenice – takhle se v pivu zachová všechno, co v něm je, a díky velké sklenici můžeme dobře vnímat i aroma. Současně chceme vědět, jak se dané pivo chová v našich podmínkách. Proto vzorky degustujeme načepované z našeho výčepu, v naší teplotě a našich sklenicích,“ dodává Tereza Pospíšilová. Členové degustační rady tedy každé pivo ochutnají v takové kondici, v jaké se pak bude podávat hostům Pultu. 

Samotná degustace probíhá ve dvou dnech, kdy se degustační rada setkává ve stejném složení. Na nezasvěceného diváka může samotný proces působit nezáživně – během ochutnávky totiž panuje naprosté ticho, aby se jednotliví členové neovlivňovali ve svých názorech. Všichni si však pečlivě zapisují poznámky do připravených formulářů. 

Hodnotí se hned několik aspektů, mezi nimi samozřejmě i vůně, chuť, hořkost nebo již zmiňovaná pitelnost. Degustační rada každou z kategorií hodnotí v rámci bodové škály. Součet bodů pak ukáže, která čtyři piva se budou v Pultu čepovat následující rok.

A co když některá piva získají stejný počet bodů? „V takovém případě rozhoduje pitelnost. Vyhrává to pivo, které dostalo víc bodů v této kategorii. Pitelnost je pro výběr nových ležáků nejzásadnější,“ zdůrazňuje Tereza Pospíšilová.

Odhalení nových ležáků proběhne na začátku října během narozeninové oslavy Pultu. Té se zúčastní i zástupci všech vybraných pivovarů. Nenechte si tuto událost ujít!

Fotogalerie z degustační rady:

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.