Jak vznikají restaurace v Ambiente

12. června 2023
Foto: Adam Mráček/ Aleš Král
Je úterý, což v kanceláři Ambiente znamená jednu jistotu – společnou snídani. Tohle úterý je ale speciální tím, že si Tomáš Karpíšek připravil prezentaci. Vzniká totiž další restaurace Ambiente! Jak se nápad zrodil a o jaký podnik půjde? Nahlédněte pod pokličku.

Už na úvodním školení se každý nový zaměstnanec Ambiente dozvídá, že restaurace se rodí dvěma způsoby – buď se objeví volný prostor, který by bylo škoda nevyužít, anebo vznikl nápad a je třeba najít mu prostor. A právě tak tomu bylo v případě chystaného konceptu. „Každý rodič ví, jaké je to trápení, když děti škemrají, že chtějí k obědu fastfood. Všichni přitom chceme, aby jedly dobré jídlo. Proto jsem si vždycky přál otevřít podnik, který by nabízel fastfood z kvalitních surovin,“ vysvětluje Tomáš hned u prvního slidu prezentace.

Přání se mu splnilo! Vedle Pizzy Nuovy na náměstí Republiky se uvolnil malý prostor, kam Tomášův vysněný nápad perfektně zapadá. A tak se Tomáš, architekti, kuchaři z UMu a další kreativci pustili do realizace Burger Service.

View post on Instagram
 

Cesta k cíli

„Na začátku každého konceptu je menu,“ postupuje Tomáš k dalšímu kroku. Stejně jako umělci, i zakladatelé restaurací potřebují inspiraci. Proto má Tomáš ve zvyku vyrazit spolu s kreativními šéfkuchaři a manažery plánovaného podniku na exkurz do světa. Na hamburgerové koncepty se zaměřoval už několik let – procházel si je v Paříži, Kodani i New Yorku. Z každého místa si vzal kousek toho, co se mu líbilo, od designu až po nabídku, a další nápady pak zaznívaly při přípravě budoucího podniku.

Architekti a kuchaři

V další fázi přicházejí na scénu architekti. A kuchaři! Ti nejlépe vědí, co kam v kuchyni patří a jak i malý prostor komponovat co nejpraktičtěji. A proto mohou mluvit do nákresů architektů a designérů.

V posledních měsících měli i další klíčový úkol: vymyslet housku na hamburger, která bude jiná než všechny ostatní. A k čemu dospěli? „Zamícháme těsto, bulky budeme péct čerstvé a burger do nich budeme hned balit, takže se chuť právě upečené housky spojí s čerstvě upečeným masem, a to je přesně ono,“ pochvaluje si Radek Pecko, šéfkuchař a generální manažer Burger Service.

„Housky nebudou prořezávané a každá půlka se upeče zvlášť, aby tolik nenasákly vlhkostí z masa, a zároveň se nevysušily,“ dodává Petr Benda, generální manažer karlínského Bufetu, který má na budování Burger Service velký podíl.

U hamburgeru hraje podstatnou roli i obal – tenhle bude zároveň designový i funkční. Obal z materiálu Ideabrill dokáže nahradit misky i alobal, zároveň má jeho výroba a použití daleko nižší dopad na životní prostředí než běžné papírové nebo plastové obaly. Burger zabalený v Ideabrillu navíc zůstává v top kondici delší dobu. „I po hodině a půl zůstane šťavnatý a bude chutnat skvěle. Na tom to celé stojí,“ vysvětluje Tomáš Karpíšek, v čem bude výdej v novém podniku specifický.

Tváře

Šéfkuchařem se stane Radek Pecko, který v Ambiente vaří už 23 let. „Těším se na všechno. Teď hlavně na to, až bude Burger Service otevřený a přijdou lidi. Kdybych to přirovnal k těhotenství, tohle už je tak pátý trimestr,“ vtipkuje Radek.

S přípravami a otevřením mu pomáhá Petr Benda, který má ke konceptu poctivého fastfoodu přirozeně blízko – a v hlavě nosí spoustu další inspirace. „Hlavní myšlenkou Burger Service je poptávka po malém rychlém jídle do ruky, které mohou lidé hned sníst,“ shrnuje Petr. První hamburger vám v Burger Service zabalí v srpnu.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.