Kočovníci z Moravy

7. prosince 2017
Foto: Kym Ellis
Vína zrající v dubových a akátových sudech, spontánní kvašení a návrat do časů, kdy ještě nikdo neznal slovo „ekologické“ a kdy se do vína kromě trochy síry přidávala jen vděčnost za úrodu. To všechno přinese festival autentických vín v Čechách. Odehraje se 12. prosince v pražském Slovanském domě.

Od roku 2008 začal na Moravě vznikt spolek vinařů z Velkopavlovické a Slovácké podoblasti, který si říká Autentista Moravia Magna. Po třech vydařených ročnících Autentikfestu Moravia v Boleradicích a květnové předpremiéře v Bokovce přichází něco většího. Autentikfest Prague 2017 je začátkem kočovného projektu, se kterým chtějí Autentisté vyjíždět i do zahraničí.

„Do Prahy bychom se chtěli v předvánoční době vracet každý rok, a to vždy s nejnovějšími výsledky naší práce,“ plánuje jeden z Autentistů Ota Ševčík. Exkluzivita autentických vín spočívá v ruční výrobě a velmi osobním přístupu vinařů. „Máme malá vinařství, která stojí na jednom člověku. Jedině tak můžete mít s vínem skutečně blízký vztah, rozumět mu a mít ho pod kontrolou. Někdy je třeba přibrat na pomoc rodinu a přátele nebo i drobnou agrotechniku, ale kombajny nikdy neposbírají ty nejlepší hrozny. To zvládnou jenom moje ruce,“ říká Ota Ševčík.

Sklenka pro každého

Zatímco na Západě a ve Skandinávii jsou autentická vína jasným trendem, u nás se tento tradiční a zároveň alternativní pohled na vinařství prosazuje zatím spíš v gastronomii, než že by se ve velkém šířil do domácností. Sommelieři a kuchaři oceňují, že chuťová pestrost a odlišnost mezi jednotlivými víny umožňuje zajímavé a v důsledku i snadnější párování s jídly.

Autentikfest Prague však není jen pro návštěvníky z oboru. Jedna z 250 vstupenek, sklenka a neomezená degustace čekají na všechny, kteří mají rádi víno a chtějí si rozšířit vinné obzory. První ročník festivalu neslibuje velkou show s doprovodným programem, ale přátelskou atmosféru a prostor pro otázky. Sedm vinařů se sedmi stánky pro příchozí přichystali přechutnávku ročníku 2016. Kromě mladých vín se budou koštovat i ta archivní nebo třeba autentický sekt.

Vína s rukopisem

Autentická vína, která budete moct 12. prosince degustovat i zakoupit od 16 do 22 hodin v malém sále Slovanského domu, nenabízejí standardizovanou chuť, prozrazují svoje terroir a nematou výrazným aromatem. „Často se stává, že víno líp voní, než chutná. Autentická vína ale mají obě složky vyvážené. Jejich chuťová rozmanitost je obrovská, protože jim při zrání dáváme daleko větší svobodu, a navíc má každý z nás vlastní rukopis,“ vysvětluje Zdeněk Vykoukal, další z autentických vinařů.

Naturální charakter vína někdy rozpoznáte dřív, než se napijete. „Stylů a typů autentických vín je spousta. Některá bílá vína jsou kalná, jiná přírodně perlivá nebo křišťálově čistá s výraznější barvou. To způsobují slupky, na nichž pomleté hrozny leží nějaký čas před lisováním, anebo čerstvé dřevo sudů, ve kterých víno kvasí. Není to ale pravidlem. Spíš jde o to, že používáme minimum oxidu siřičitého, který víno zesvětluje,“ objasňuje Zdeněk Vykoukal.

Zastavte se!

Richard Stávek, Petr Koráb, Ota Ševčík, Zdeněk Vykoukal, Tomáš Čačík, Petra Brédová a Jaroslav Tesařík se rozhodli šířit osvětu autenticky – na vlastní ochutnání, bez řízené degustace, s možností najít si to své a porozumět přístupu, který prosazuje vína „vyprávějící opravdový a nezkreslený příběh“. „To hlavní, co chceme, je, aby lidé otevřeli mysl a věnovali vínu trochu víc času, protože si ho zaslouží. Jak autentické víno, ve kterém mnozí objeví nečekané věci, tak i návštěvníci, kteří v dnešním uspěchaném světě zapomínají brzdit,“ dodává Zdeněk Vykoukal.

Lístky na Autentikfest Prague 2017 můžete koupit zde.

Tip: Pokud to 12. prosince nestihnete, zajděte si na sklenku autentického vína třeba do Esky, Bokovky, Café Savoy nebo Pizzy Nuovy.

Autentické víno je...

spontánně kvašené, nemanipulované;
z ekologické produkce, bez použití průmyslových hnojiv a postřiků;
bez aditiv a přidaných kvasinek;
většinou nečiřené a nefiltrované;
90 % zraje v dřevěných (dubových nebo akátových) sudech.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.