Lucie Janečková: Vánoční procházka po slavných pražských pivnicích a hospodách

29. listopadu 2022
Hlavní výčepní Lokálu Lucka Janečková žije pivem, a proto není divu, že má pražské hospody dokonale prošlápnuté. Dejte si její trasu chronologicky a na konci dne budete mít v merku celou pražskou hospodskou scénu. Pro méně zdatné máme dobrou zprávu – trasu si lze i rozdělit na několik etap, a pořád bude stát za to!

Pivnice U Černého vola

Věděli jste, že tady vám pivo načepují už v deset dopoledne? Teď už víte, kde začít – v jedné z nejstarších českých pivnic, která sídlí na Loretánském náměstí. Na čepu mají samozřejmě Plzeňský Prazdroj. My ale doporučujeme objednat si hladinku Velkopopovického Kozla, kterého zde čepují už od roku 1965.

Kuchyň

Perfektně načepovaná hladinka s tím nejkrásnějším výhledem? Tak to vám můžou v Kuchyni zaručit! A pro nepivaře tu samozřejmě teď přes zimu mají i pěkně vymazlený svařák.

PS: Říká se, že nejlepší fotky jsou ze třetího schodu.

View post on Instagram
 

U Hrocha

Jen o pár schodů níž stojí pivnice z roku 1994. Sice se vyznačuje svérázným přístupem, ale kde jinde si dát rum, utopence nebo pivo za vysloveně lidové ceny? Na čepu mají plzeňské pivo, jak taky jinak. 

Lokál U Bílé kuželky

V pořadí druhý nejstarší Lokál, který se zabydlel v Míšeňské ulici. Pivo z Lokálu asi netřeba představovat. Ale neodpustím si říct, že tady dostanete pečlivě ošetřené pivo, které si vychutnáte do posledního loku. K tomu doporučuju čerstvě namíchaný tatarák nebo smažený sýr. A věděli jste, že tu původně byl hampejz? Anebo že se tady opravdu hrály kuželky?

View post on Instagram
 

U Zlatého tygra

Po procházce po Karlově mostu, kde jste se nejspíš tlačili v davu turistů, určitě potřebujete obnovit síly. Zamiřte proto do Husovy ulice, kde najdete pivnici U Zlatého tygra. Otevírají až ve tři odpoledne, a pokud sem přijdete o malinko dřív, narazíte na frontu nedočkavců. Tohle se vám stane jedině u Tygra. Tahle pivnice má nezaměnitelnou atmosféru, takže do vás pivo prostě přímo padá. Není divu, že sem rád chodil i Bohumil Hrabal nebo Václav Havel.

U Zlatého slona

Tady se dá spojit příjemné s užitečným. Nakoupíte pár dárků a pak spláchnete žízeň pivem. Třeba i na zahrádce, kterou mají otevřenou celoročně.

Střídačka

Hned za Staroměstským náměstím, v Týnské uličce, najdete hospodu Střídačka. Výčep si vzal na starost Marcel Šos, kterého jistě spousta z vás zná z předního výčepu v Lokále Dlouhááá. Takže si tu dáte skvělé plzeňské pivo načepované tak, jak se sluší a patří!

Lokál Dlouhááá

Když už jsme se zmínili o Lokálu Dlouhááá, tak sem na pivo prostě musíte. Hned po vstupu uvidíte nejmodernější výčep, za jehož vznikem nestojí nikdo jiný než Lukáš Svoboda. Cesta piva je tak zachlazená až k výčepnímu kohoutu a desku výčepu tvoří ohromný kámen. Takže honem, jedno rychlý na posilněnou – a jdeme na poslední zastávku.

Pult

Tento podnik na podzim oslavil první narozeniny. A že to byla oslava velmi povedená! Na čepu vás přivítají šesti ležáky a třemi speciály. A kdybyste si náhodou nevybrali, rádi vám doporučí z nepřeberného množství lahvového piva, které umějí bravurně servírovat. A nejlepší na tom všem je, že zavírají až v jednu ráno!

Teda, bylo to náročné, že? Celodenní procházka je za námi. Nezapomeňte se průběžně posilňovat i jídlem, ať kocovina druhý den tolik nebolí.

A kdybyste náhodou nenašli parťáka na tuto vánoční pouť, přihlaste se na Pražskou pivní zoo a my půjdeme s vámi!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.