Eleven Madison Park: The Next Chapter
Tříhvězdičková newyorská restaurace Eleven Madison Park zrevidovala svou původní dvoudílnou kuchařku a teď ji vydává v jednom svazku. Je plný receptů, lákavých fotografií, akvarelových maleb a inspirace od slavného šéfkuchaře Daniela Humma. Nová edice se rozšířila o třicet pokrmů, vypráví o nedávné renovaci podniku a odráží jeho výstup k titulu nejlepší restaurace světa.
Modernist Bread
2 642 stran oslavují jednu z nejdůležitějších potravin světa a shrnují výsledek čtyřletého výzkumu, který dokazuje, že chleba je umění i věda. Modernist Bread obsahuje 1200 receptů a nových pohledů na tradici. Sada pěti knih a návod k přípravě však popisuje i historii, roli chleba v různých kulturách, staré i moderní techniky, ingredience a základní vybavení. Autorům několika dílů Modernist Cuisine se podařilo vytvořit další bibli, která by neměla chybět v kuchyni profesionálů ani zapálených amatérů.
SILO: The Zero Waste Blue Print
Poněkud radikální, ale velmi upřímná, a hlavně užitečná výpověď Dougha McMastera, šéfkuchaře první zero waste restaurace SILO, popisuje způsob myšlení a vaření, který zabraňuje plýtvání potravinami, snižuje množství odpadu a maximálně využívá toho, co nám dává příroda.
Dough se rozhodl bojovat za deindustrializaci potravinového systému a svoje poznatky zpracoval v knize, která předává inspiraci i kuchařské know-how. „Je to pohled do jeho mysli a zároveň plán pro budoucnost, která má omezené zdroje a čím dál vyšší požadavky,“ hodnotí dílo šéfkuchař Dan Barber.
Black Axe Mangal
Dlouho očekávaná kuchařka kultovní londýnské restaurace Black Axe Mangal je konečně tady! Šéfkuchař Lie Tiernan v ní kombinuje vaření na otevřeném ohni, málo využívané suroviny a lásku k hudbě a skejtařské kultuře. Najdete tu recepty na hity podniku, jako jsou donuty s prasečími líčky a sušenými švestkami nebo chlebové placky obarvené inkoustem z olihně a plněné uzenými tresčími jikrami, a krok po kroku se seznámíte se třemi základy tamní kuchyně: chlebem, uzením a grilováním.
Coffee Sapiens: Innovation Through Understanding
Už jen jméno autora slibuje pořádnou dávku vědění, zajímavostí a odpovědí na nejrůznější otázky ze světa kávy. Ferran Adrià, někdejší šéfkuchař světoznámé restaurace elBulli a spoluzakladatel elBullifoundation, vytvořil ve spolupráci se značkou Lavazza encyklopedii o historii a druzích kávy, technikách její přípravy i o realitě kávového průmyslu. Ideální společník pro zvědavé milovníky kávy i ostřílené profesionály, kteří se chtějí na oblíbený nápoj podívat z praktického i vědeckého hlediska.
Tu Casa Mi Casa
Mexická kuchyně je v kurzu. Pro ty, kdo se zrovna nechystají za oceán, je tu o něco levnější vstupenka do země plné barev a chutí, a to od Enriqueho Olvery, uznávaného šéfkuchaře restaurace Pujol. Letos vydal rovnou stovku receptů základních mexických jídel, která se vzdalují fine diningu a přibližují jeho vášni – domáckému vaření tradičních pokrmů s ohledem na chutě a ingredience dnešního Mexika. Tahle óda na domov vám bude chutnat!
Taková normální kuchařka
A co čeští šéfkuchaři? Zdeněk Pohlreich se zamyslel nad významem slova „normální“ a pojmenoval tak svoji novou kuchařku, která lidi vybízí, aby se nebáli vařit si doma. Těšit se můžete na obyčejná jídla z dostupných surovin, jejichž příprava nezabere půl dne a nestojí půl výplaty, a na tipy, čím doplnit zásoby, aby se vám na stole střídala široká paleta chutí i potravin. Mezi hlavními jídly, omáčkami nebo recepty, které zpracují to, co zbylo, si vybere každý, kdo chce rychle vařit a jíst do spokojenosti.
Ti, kdo svoje ratolesti chtějí okouzlit u stolu a přilákat do kuchyně, ocení kuchařku manželů a rodičů Luise Vindahlové a Davida Frenkiela, kteří po úspěchu knihy The Green Kitchen nechali svázat další várku receptů. Tentokrát se podělili o nápady, jak zdravě a hravě nakrmit malé strávníky, zapojit je do vaření a strávit spolu příjemný čas v kuchyni. Na vlastní rodině si své kulinářské nápady ověřovala i Dita Pecháčková a po třech letech je nechala otisknout na 365 stranách s fotkami a recepty pro děti, ale i pro dospělé. Pozor, nejspíš už nebudete mít co dojídat! Vaše děti nebo sourozenci budou milovat Kukuchařku – vtipný manuál, jak si připravit hudební špízy, potetovat banán, anebo si zahrát jednohubkové piškvorky. Když si ji pořídíte v rámci akce cook2help, podpoříte tak organizaci Lékaři bez hranic.
Chlebíčky a další recepty z bistra Sisters
Hana Michopulu, zakladatelka podniku Sisters, dala vzpomínkám na své chlebíčkové bistro a jeho zákazníky opravdu lahodnou formu. Ve své kuchařce prozradila recepty na originální variace české klasiky, jakou je třeba chlebíček s červenou řepou nebo koprovkový s rostbífem, ale i na polévky, dezerty a nápoje.
„Tohle je příběh chlebíčkového bistra Sisters, ve kterém jsme zkusili dát tradiční české lahůdce tu nejkvalitnější možnou podobu, jakou kdy měla,“ řekla Hanka o novince, která se vám bude hodit nejen při přípravě silvestrovské oslavy.
12 měsíců v české kuchyni
V šestnácti už blogoval a stážoval v Esce, teď najdete v knihkupectvích jeho první kuchařku. Martin Legeza v ní rozdělil recepty podle měsíců v roce – první kapitolu věnoval září a začátku školního roku, poslední, srpnová zachycuje prázdninová jídla od babičky a podle té lednové si můžete hned na Nový rok upéct žemlovku ze zbylé vánočky, anebo si přivolat dostatek peněz čočkovou polévkou ozdobenou pečenými rajčaty, vejcem a osmaženou cibulkou.
#Upgrade
Další mladý talent, který svoji kreativitu přenesl do knižní podoby, je vítězka soutěže MasterChef Kristína Němečková. Na souboj vyzvala tradici a modernu – o klasické verze českých i slovenských jídel se postarala její babička, která je kuchařkou z povolání, a dokonce vlastnila restauraci. Kristína je potom různými technikami přeměnila v originální kombinace chutí, textur a konzistencí. Rodinný duel skončil 40:39 – po otevření knihy pochopíte, co tahle čísla znamenají a proč nepadla remíza.
Pivařka ²
O pivu už toho víte dost? V tom případě je načase zkusit si ho uvařit. S teorií i praxí vám pomůže druhý díl průvodce domácím vařením piva. Petr Novotný do něj zařadil více než 110 receptů od 66 domácích sládků, ale taky spoustu tabulek, fotografií a informací o surovinách, pivních stylech i o historii pivovarnictví. Tomu se říká kniha „Na zdraví!“.
Pro ty, kterým se nechce vařit, ale to nic nemění na tom, že rádi jedí, je tu Gastromapa Lukáše Hejlíka. Netřeba představovat, nutno prolistovat a vyrazit za gastro zážitkem! Ten bude o něco intenzivnější, když se ponoříte do Historie chuti od Paula Freedmana a pochopíte, jak se vyvíjela a stále vyvíjí chuť, stolování a tradice. Na fakt, že se časy mění, reaguje i Kuchařka pro naši babičku. Zkusí vaše prarodiče nalákat na změnu: seznámí je s netradičními surovinami, odlehčenou verzí české kuchyně a moderní gastronomií. Skvělá příležitost, jak zpevnit most mezi generacemi. Za zahraničních kuchařek vřele doporučujeme také South od šéfkuchaře Seana Brocka, horkou novinku Kuk [cook] od Sebastiana Franka, The World Atlas of Gin nebo Story On A Plate od Rebeccy Flint Marx a o rok starší, přesto stále aktuální kousky The Noma Guide to Fermentation a Finding Fire: Cooking at its most elemental od Lennoxe Hastie.