Outdoorové svačiny do zimních hor

18. února 2021
Foto: David Turecký/ Julian Hanslmaier
Připravte si vařič, termosku, nebo jen místo v batohu! Máme pro vás několik tipů a receptů na jídla, která zahřejí, potěší, a hlavně zasytí na výletech do zimní přírody.

„Na zimním treku se podíváte pravdě do očí, proto se vážně nevyplácí podcenit zásoby jídla. Pamatuju kamaráda, co si na přechod rumunského Lotru vzal vaničku vlašského salátu a hned první den tahal z batohu vlašákový nanuk. Od té doby si balil jen to, co zůstává jedlé i v minus pěti,“ říká food novinářka a autorka outdoorové kuchařky Petra Tajovský Pospěchová, která nám dala tipy na pár chutných a skladných jídel. Zvládnete je s vařičem i bez něj!

Obědy pod nulou

Ten, kdo se chystá na delší zimní výšlap a plánuje si vařit po cestě, ocení různá masová ragú, která se během vaření zredukují tak, aby v nich zůstalo co nejméně vody, a převážejí se v PET lahvích s širším hrdlem. Zatímco v létě by se taková jídla zkazila, v zimě vydrží až do chvíle, kdy se naředí sněhem a ohřejí na vařiči.

Hvězdou mezi horskými svačinami je taky vývar – v kvalitní termosce (!) zůstane teplý několik hodin a s trochou domácích nudlí a sušenou zeleninou zasytí každého vymrzlého turistu. Pokud si chcete dopřát výživnou přestávku a doplnit vitaminy, smíchejte vývar se lžící miso pasty a šťávou z kysaného zelí.

Do termosky na jídlo si můžete zabalit i rizoto nebo krémovou polévku, anebo si v ní za chůze uvařit oběd. Stačí, když ráno zalijete horkou vodou (nebo vývarem) suroviny, které postupně dojdou, a v poledne máte o hostinu postaráno. Příkladem je kuskus, čočka nebo bílá rýže. Před zalitím ji můžete promíchat s dobrou polévkou v sáčku nebo se sušenou zeleninou.

Kančí ragú na hruškách

Ingredience (na 2 porce):

  • 400 g vykostěné plece z divočáka
  • 1/3 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané cibule
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • ½ šálku suchého červeného vína
  • 30 g hruškových křížal
  • 2 bobkové listy
  • 7 kuliček jalovce
  • sůl, pepř
  1. Jalovcové bobule zabalte do utěrky a lehce podrťte paličkou na maso. 
  2. Maso nakrájejte na kusy přibližně o velikosti 3 x 3 cm. 
  3. V hlubší pánvi rozpalte olej a vložte do ní tolik masa, aby nebyla přeplněná. 
  4. Jednotlivé kousky opečte za stálého obracení dohněda, poté je vyjměte z pánve a odložte na talíř. Takhle orestujte všechno maso.
  5. Do oleje, který zbyl na pánvi, přisypte nasekanou cibuli a restujte ji dozlatova. Potom na pánev vraťte maso, přilijte vinný ocet i víno a půl minuty zprudka vařte. 
  6. Přidejte sušené hrušky, bobkové listy a drcený jalovec. 
  7. Stáhněte plamen na minimum, vše promíchejte, osolte a opepřete. Znovu zamíchejte a nakonec pánev zakryjte dobře těsnící pokličkou. 
  8. Maso duste asi dvě hodiny, dokud není po vpichu vidličky měkké. 
  9. Stáhněte plamen na minimum a nechte ragú probublávat, až se odpaří většina vody a šťáva výrazně zhoustne. 
  10. Vychlazené ragú přesuňte do půllitrové PET lahve se širším hrdlem.

Rychlý oběd na sněhu

Čas i zátěž v batohu šetří vychytané rychlovky. V pořádných mrazech je to nutností, protože se s teplotou snižuje i výkon vařiče. Na zimní menu se proto nehodí jinak praktická červená čočka a další suroviny, které se od určitého stupně Celsia nepovede uvařit doměkka.

Za několik minut připravíte například polentový koláč se sušenými rajčaty. Energii vám dodá taky sladká nebo slaná ovesná kaše, která vyžaduje pouze několik základních, (převážně) sypkých ingrediencí, a v krosně tak zabere minimum prostoru. Vločky se kombinují třeba s rajčatovou pastou, předem nastrouhaným parmazánem, pepřem a sardinkami v plechovce, anebo jen se sýrem a sušenými houbami. Ty stačí předem krátce namočit do vody a pak povařit v kaši.

Polentový koláč se sušenými rajčaty

Ingredience (na 2 porce):

  • 125 g kukuřičné mouky
  • 1 lžíce parmazánu
  • 1 lžíce sušených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  1. Do ešusu nalijte asi ½ l osolené vody, vsypte do ní strouhaný sýr a kousky sušených rajčat a přiveďte k varu.
  2. Jakmile se voda vaří, postupně do ní vmíchejte kukuřičnou mouku, až vznikne hustá kaše.
  3. Do té pak nakrájete česnek a přilijte olivový olej.  
  4. Polentovou kaši nechte vychladnout, v závislosti na venkovní teplotě to zabere 3 až 5 minut. Při drsnějších minusových teplotách si dejte pozor, aby se z polenty nestala zmrzlina. 
  5. Po ztuhnutí získá polenta konzistenci koláče, který si užijte nakrájený na menší kousky.

Svačina do ruky

Netradiční, ale jednoduchou svačinu představuje slané müsli. Můžete si ho upéct večer před výletem a chroupat, kdykoli vás dožene hlad. Žádný horal nepohrdne ani zapečenými jídly do ruky, přestože si je obvykle vychutná až studená. Z krabičky se na treku vytahují nejrůznější sendviče, třeba s domácí majonézou, dijonskou hořčicí a čedarem, ale taky jáhly s cibulkou, máslovou dýní, parmazánem a kysaným zelím, které se po upečení dají sníst i bez příboru jako slaný koláč.

Slané müsli

Ingredience (na 2 porce):

  • 120 g ovesných vloček
  • 50 g parmazánu
  • 75 ml olivového oleje
  • hrst sušených rajčat
  • 1 tenká suchá klobása (typu chorizo), pokrájená na kostičky
  • pepř, sůl
  1. Všechny ingredience promíchejte v míse a nechte asi dvacet minut odležet.
  2. Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozvrstvěte na něj připravenou směs. 
  3. Pečte 20 až 25 minut. Po vytažení z trouby müsli mírně rozhrňte vařečkou, aby se v něm nevytvořily příliš velké kousky, a nechte ho vychladnout.

Zdroj: Outdoorová kuchařka Petry Tajovský Pospěchové

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.