„Na zimním treku se podíváte pravdě do očí, proto se vážně nevyplácí podcenit zásoby jídla. Pamatuju kamaráda, co si na přechod rumunského Lotru vzal vaničku vlašského salátu a hned první den tahal z batohu vlašákový nanuk. Od té doby si balil jen to, co zůstává jedlé i v minus pěti,“ říká food novinářka a autorka outdoorové kuchařky Petra Tajovský Pospěchová, která nám dala tipy na pár chutných a skladných jídel. Zvládnete je s vařičem i bez něj!
Obědy pod nulou
Ten, kdo se chystá na delší zimní výšlap a plánuje si vařit po cestě, ocení různá masová ragú, která se během vaření zredukují tak, aby v nich zůstalo co nejméně vody, a převážejí se v PET lahvích s širším hrdlem. Zatímco v létě by se taková jídla zkazila, v zimě vydrží až do chvíle, kdy se naředí sněhem a ohřejí na vařiči.
Hvězdou mezi horskými svačinami je taky vývar – v kvalitní termosce (!) zůstane teplý několik hodin a s trochou domácích nudlí a sušenou zeleninou zasytí každého vymrzlého turistu. Pokud si chcete dopřát výživnou přestávku a doplnit vitaminy, smíchejte vývar se lžící miso pasty a šťávou z kysaného zelí.

Vývar je vizitkou kuchaře. Jaký recept je ten váš a na co si dát pozor?
Do termosky na jídlo si můžete zabalit i rizoto nebo krémovou polévku, anebo si v ní za chůze uvařit oběd. Stačí, když ráno zalijete horkou vodou (nebo vývarem) suroviny, které postupně dojdou, a v poledne máte o hostinu postaráno. Příkladem je kuskus, čočka nebo bílá rýže. Před zalitím ji můžete promíchat s dobrou polévkou v sáčku nebo se sušenou zeleninou.
Ingredience (na 2 porce):
Rychlý oběd na sněhu
Čas i zátěž v batohu šetří vychytané rychlovky. V pořádných mrazech je to nutností, protože se s teplotou snižuje i výkon vařiče. Na zimní menu se proto nehodí jinak praktická červená čočka a další suroviny, které se od určitého stupně Celsia nepovede uvařit doměkka.
Za několik minut připravíte například polentový koláč se sušenými rajčaty. Energii vám dodá taky sladká nebo slaná ovesná kaše, která vyžaduje pouze několik základních, (převážně) sypkých ingrediencí, a v krosně tak zabere minimum prostoru. Vločky se kombinují třeba s rajčatovou pastou, předem nastrouhaným parmazánem, pepřem a sardinkami v plechovce, anebo jen se sýrem a sušenými houbami. Ty stačí předem krátce namočit do vody a pak povařit v kaši.
Ingredience (na 2 porce):
Svačina do ruky
Netradiční, ale jednoduchou svačinu představuje slané müsli. Můžete si ho upéct večer před výletem a chroupat, kdykoli vás dožene hlad. Žádný horal nepohrdne ani zapečenými jídly do ruky, přestože si je obvykle vychutná až studená. Z krabičky se na treku vytahují nejrůznější sendviče, třeba s domácí majonézou, dijonskou hořčicí a čedarem, ale taky jáhly s cibulkou, máslovou dýní, parmazánem a kysaným zelím, které se po upečení dají sníst i bez příboru jako slaný koláč.
Ingredience (na 2 porce):
Zdroj: Outdoorová kuchařka Petry Tajovský Pospěchové