Pasta, ryby, šunky! Co všechno vás naučí Instagram?

16. července 2021
Foto: Getty Images/ Westend61
Další porce virtuální inspirace, která vás přiměje vyrábět těstoviny, koupit (nebo chytit!) čerstvou rybu a usušit si vepřovou kýtu. Scrolujte s námi!

Když víte, kam jít, funguje Instagram jako zdroj geniálních nápadů. Zároveň pootevírá dveře do restaurací a kuchyní, kde se vaří čerstvé těstoviny, porcují mořské i sladkovodní ryby a plátkují voňavé šunky. Kým se necháte motivovat vy?

Na skok do Itálie

Vášeň pro těstoviny nakonec pohltí každého. Stačí navštívit profily pasta makerů, jako jsou šéfkuchaři Matt Zielonka a Anthony Andiario, Gennaro Contaldo nebo JOE SASTO, a vyhledat si instagramové účty Pasta Social Club i projekt Pasta Grannies, který dokumentuje tradiční receptury a kulinářské dědictví italských žen.

View post on Instagram
 

Milovníky pasty nadchne Instagram i kniha Claudia Del Principe nebo přehled spisovatelky Rachel Roddy, která fanoušky seznamuje s desítkami druhů těstovin. Cestu k inspiraci vám zkrátí i šéfkuchařky Alex George nebo účet Pasta.

View post on Instagram
 

Barevnou, hravou pastu vyrábějí Linda Miller Nicholson a Fiona Afshar, která pracuje s kvasem, šéfkuchařům i hobíkům se vyplatí zajít také na profily kuchařek Giulie Scarpaleggie nebo Emiko Davies. Recepty sdílí i Japonec Keita Yuge, vítěz světového šampionátu v přípravě těstovin, a tvarovat těsto z různých druhů mouky vás naučí šéfkuchařka @miyukiadachi.

View post on Instagram
 

Vůni čerstvých těstovin a kouzlo (moderní) italské kuchyně prezentují šéfkuchaři jako Niko Romito, Rob Gentile a Joseph Trivelli, restaurace Buca a podniky Massima Bottury Franceschetta58 a Gucci Osteria, kde vám přes IG vysvětlí třeba přípravu autentické carbonary.

Kuchaře zaujme také berlínská MINE nebo Mani in Pasta, dánská Barabba a norská SALOME anebo dění v londýnských restauracích manteca, Pasta Evangelists UK a Norma – kousek Sicílie v podání šéfkuchaře Bena Tishe.

View post on Instagram
 

Tip navíc: Posedlost italskou kuchyní probouzejí instagramové účty magazínů La Cucina Italiana nebo Great Italian Chefs. Přesvědčte se sami!

Na ryby

Snad nejvíc osvěty kolem ryb vnáší do kuchyní šéfkuchař Josh Niland a jeho podniky Fish Butchery nebo Charcoal Fish. Excelentní práci s rybím masem předvádějí na Instagramu profíci Liwei Liao, Jeremy Chan a Tobi z restaurace XO seafoodbar, ale také šéfkuchař hank shaw, který píše oceňovaný blog plný receptů.

View post on Instagram
 

Mezi experty na seafood patří Faruk GEZEN nebo Anthony Schifilliti, ale také obchodník Costa Nemitsas. Humr, ančovičky, ústřice a další speciality lákají kuchaře na sociální sítě australských restaurací poly či Ester Restaurant & Bar a stejně tak je oslovuje i přístup šéfkuchaře JAMIEHO LEEA z dánské Kødbyens Fiskebar nebo tvorba Mikkela Karstada, autora knihy Gone Fishing.

View post on Instagram
 

Pověst kapra se u nás rozhodl vylepšit nově otevřený koncept táborského Thiru, o kulinářském potenciálu sladkovodních ryb přesvědčuje i menu Chabrybárny, kde se kapr udí nebo mele do kapří salsiccii.

Pro zajímavost: Japonskou techniku usmrcení ryb ikejime uznává a vysvětluje šéfkuchař Yoshinori Ishii a jeho restaurace Umu Mayfair.

Umění uzenářů

Řezníci a uzenáři sledují instagramové účty jako BeefZavod, Home Made Charcuterie a The Gastrochemist, který do tématu pouští i z pohledu vědy. Ten, kdo chce sušit nebo udit maso, by měl mrknout na profil brazilské školy a CAVA – Charcutaria Escola či Secret Meat Club a přebrat zkušenosti od Charcuterie DIYer a @salt_meat_time, Pietera Decostera nebo šéfkuchařů Richard Bosmana a Michaela Combse.

View post on Instagram
 

Uzenářské řemeslo můžete obdivovat v italských charcuteriích MEAT & FOOD STORE a Prosciutto di San Daniele, u španělského výrobce Sáncheze Romera Carvajala i na Instagramu podniků jako London Smoke & Cure, SaltPig Curing Company a Not Your Usual Cured Meats!, The Holy Smokery nebo East Coast Cured.

View post on Instagram
 

Mezi řezníky je známá lektorka a autorka knížek Meredith Leigh, ale také práce české Pršutérie Chovaneček nebo hlavního uzenáře Amasa Vojty Kaláška, který využívá při sušení i japonskou plíseň koji, podobně jako Craig Grozier nebo Jeremy Umansky.

View post on Instagram
 

Tipy na servírování a vaření s voňavým masem odkoukáte z příspěvků Katie Krauss-Mitchell, chuť usušit si vlastní šunku pak dostanete i při návštěvě profilů jako Real Cure Charcuterie a Prosciutto di Parma.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.