Pozoruhodný pastinák

19. listopadu 2020
Foto: Honza Zima
Delikatesa, léčivka a podle Římanů taky afrodiziakum. Čím vás dost možná překvapí „obyčejný“ pastinák, který se začíná znovu objevovat v repertoáru šéfkuchařů?

1. Pastinák se pěstuje v různých odrůdách a velikostech. Při nákupu vybírejte středně dlouhé, pevné a krémově bílé kořeny bez hnědých skvrn a povadlé natě. Čím je pastinák menší, tím lépe – příliš velké kořeny bývají vláknité a dřevnaté.

2. Kořen pastináku má tendenci po oloupání hnědnout. Pokud chcete zachovat jeho bělost, před použitím ho ponořte do vody s citronovou šťávou.

3. Skladovat můžete pastinák i celé měsíce, a to na tmavém, suchém a chladném místě, ideálně při teplotě pod 1 °C ve sklepě (například v bedně s pískem) nebo v lednici – v boxu na zeleninu a zabalený do vlhké utěrky. Dlouhým skladováním v chladničce však může částečně přijít o chuť a o pevnou texturu, stejně jako v mrazáku. Před zmrazením je dobré pastinák krátce blanšírovat.

Kořen pastináku odolává mrazům, a proto ho farmáři často nechávají ležet na poli celou zimu a postupně ho vykopávají. Kořen si tak zachovává vláhu.

4. Rozhodně vyzkoušejte pastinákové pyré podle šéfkuchaře Thomase Kellera a také obměny s brambory, mrkví, květákem nebo pečeným česnekem.

5. Důležitou roli měl pastinák v lidovém léčitelství, ordinoval se při horečkách nebo onemocnění ledvin a doporučuje se při revmatismu. Šťáva z pastináku údajně platila za lék v době morové rány ve 14. století, a proto se v Německu setkáte s přezdívkou Pestnacke (Pest = mor). Římané zase dali pastináku název pastus (= potrava), uznávali ho jako základní potravinu bohatou na sacharidy, ale taky jako afrodiziakum.

6. Pastinák je velmi dobře stravitelný a obsahuje spoustu prospěšných látek a vitaminů. Příkladem je polysacharid inulin, který dobře snášejí diabetici a který prospívá střevní mikroflóře, nebo třeba alkaloid pastinacin. Ten povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání a tlumí křeče hladkého svalstva.

7. Staré recepty zmiňují i pastinákové víno, v Irsku se zase údajně pilo pastinákové pivo. V Itálii se touto zeleninou krmí prasata chovaná na parmskou šunku.

8. Uvádí se, že ve 100 gramech pastináku přijmeme až 26 miligramů hořčíku – v porovnání s jinými druhy zeleniny je to průměr, i tak ale pastinák podporuje náš nervový a svalový systém.

9. Část vlákniny v pastináku obsahuje pektin, který podporuje trávení a prodlužuje pocit zasycení. Zklidňující účinky mají éterické oleje, kterým pastinák vděčí i za své aroma.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.