Prázdné mrazáky a židle, které přežijí i hospodskou rvačku. Co jste možná nevěděli o Lokálech?

6. března 2024
Foto: Jan Zima
Devět Lokálů možná na první pohled vypadá stejně, ale přitom je každý jiný. Některé zásady ale dodržují všichni do jednoho. Které to jsou? A co jste o těchto hospodách možná vůbec netušili?

Na poctivé české kuchyni si v Lokálech zakládáme. A tak by vás možná pár věcí mohlo překvapit. Třeba že mikrovlnky nevedeme a mrazáky máme skoro prázdné. Zaprvé – suroviny úpravou v mikrovlnkách ztrácejí živiny. Zadruhé – jídlo nepotřebujeme ohřívat, protože to, co uvaříme, hned prodáváme. A zatřetí? O horký talíř se studenou omáčkou nikdo nestojí, že? A ty mrazáky? Pokud to potřebujete vědět přesně, máme v nich jen slepice na vývar a špenát na přílohy.

Řízek rovnoměrně osmažený ze všech stran? Takový asi z domova neznáte – a nesetkáte se s ním ani v Lokálech. Smažíme řízky, které vás omámí vůní másla, ne přepáleným tukem. Friťáky nemáme a mít nebudeme.

View post on Instagram
 

Někde rádi našim hostům připravíme i tradiční lokální speciality. V Lokále Pod Divadlem v Plzni hostům čas od času uvaříme typická plzeňská jídla jako vošouch, karbanátek nakládaný nakyselo a další lahůdky. Na místě Lokálu Nad Stromovkou zase býval hostinec, kde se podávala především zvěřina, a něco z něj tu zůstalo dodnes. Třeba hlava divočáka na stěně nebo občasná zvěřinová nabídka na menu.

Omáčky, co hrdlo ráčí

Víte, že v každém Lokále najdete bufet, odkud vydáváme hotovky? Ale bacha, v Korunní máme ještě jednu specialitku – krásná kachlová kamna, ze kterých servírujeme polévky. U Caipla máme stále (to znamená každý den od rána do noci) dršťkovou polévku. A rádi o ní prohlašujeme, že je nejlepší ve střední Evropě. A pokud budete mít málo omáčky, rádi vám přidáme. Obsluha vám zdarma dá klidně i přílohu, ať máte v omáčce co namáčet.

View post on Instagram
 

A jak to vypadá u nás v kuchyni? Ta v Lokále Nad Stromovkou je jednou z nejmenších a nejteplejších v celém Ambiente. A stejně jako tady, tak i v brněnském Lokálu U Caipla je kuchyň v suterénu. Obsluha z obou podniků je proto pověstná silnými stehny a namakanými lýtky.

U Zavadilů máme letní kuchyň s udírnou a rožněm, takže hádejte, co se tu děje celé léto? Grilujeme, slavíme, pijeme, hostíme rodinky, výletníky, cyklisty, místní i štamgasty. Jsme prostě něco jako zájezdní hostinec.

View post on Instagram
 

Co na srdci, to na toaletě

V Lokálech najdete i spoustu zajímavostí a specialit. Třeba knihu přání a stížností. Tak nám dejte vědět, co máte na srdci. A až si zase zajdete „na jedno“ a začne se vám stýskat po domově, můžete svým drahým polovičkám poslat z Lokálu pohled. Stačí vzít si místní pohlednici a rovnou ji tady i odeslat – u vstupních dveří najdete speciální poštovní schránku.

View post on Instagram
 

Toalety zdobí unikátní tapeta, která je odlišná na „pánech” a na „dámách”. Pánové mají navíc k dispozici zeď, na kterou mohou napsat jakýkoliv vzkaz. Říkáme jí Zeď nářků. Radši ani nechceme vědět, co všechno tam je! A všimli jste si, že v Lokálech nehraje žádná hudba? Necháváme to tady hučet jako v úle a kromě smíchu a křiku můžete slyšet jen cinkání skla a příborů. To je totiž ten nejlepší playlist.

Ilustrace na stěnách se dělají pěkně hezky růčo fůčo. Rýpání do dřevěného obložení je ale pořádná makačka! Buď ilustrátor obrázky nakreslí přímo na obložení, nebo se tam promítnou projektorem a potom se frézují.

View post on Instagram
 

Ve všech Lokálech se sedí na židlích Ton. Prý přežijí i hospodskou rvačku – alespoň to říká architekt Václav Červenka, který podobu Lokálů navrhl. Některé stoly jsou rezervovány pouze pro štamgasty, kteří mohou mít na poličce u výčepního i svoje půllitry. Ale to už asi víte. Že tam ten váš není? Tak to rychle napravte!

A nakonec troška historie

Věděli jste, že všechny prostory, ve kterých sídlí Lokály, mají zajímavou hospodskou historii? O některých z nich si už teď můžete poslechnout v podcastu Co dům dal. A všechny kromě toho brněnského se zabydlely v rohovém domě.

Víte, kde se vyučil číšníkem Josef Jirát, historicky první provozovatel hospody ve Vodičkově ulici, podle něhož je pojmenovaný Lokál U Jiráta? V hostinci U města Hamburku, kde dnes stojí také Lokál! Stalo se tak před více než 136 lety.

Mimochodem, ve svých počátcích býval karlínský hostinec Hamburk známé místo neřesti. První zmínky o hospodě, kde dnes stojí Lokál Hamburk, pocházejí z roku 1829. Zhruba v té době fungoval v prvním patře nevěstinec. K neřestné historii Hamburku odkazuje piktogram na dnešním výčepu – znázorňuje prsa a rozkrok. Všimli jste si?

Text vyšel v novinách Štamgast, které si můžete zdarma brát v restauracích Lokál. Přejeme zábavné čtení!

Zapoj se!

Dělá vám radost dobré jídlo, skvělá parta lidí a úsměv na tváři hosta? Zamiřte na web Zapoj se a začněte pracovat v některém z podniků Ambiente.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.