Facebook

Pražská pivní zoo

399
31. srpna 2018 Autor: Lukáš Svoboda

Tygr, lev, pštros, had nebo štika – to jsou stará pražská domovní znamení, která nabízejí živý pohled do minulosti Prahy. Na výpravě po pražské zoo se o zážitek postará nejen historie, ale i skvěle načepované pivo!

O pražské pivní zoo mi jako první řekli štamgasti v hospodách U Pinkasů a Konvikt, kde jsem býval výčepním. Už tehdy jsem si v praxi ověřil, jak dobrá věc to je!

Bratránek, který u mě pracoval v Konviktu, přemlouval přítelkyni, aby za ním přijela. Moc se jí nechtělo, neboť se bála, že budeme vysedávat po hospodách a na památky nezbude čas. A vtom jsem dostal nápad a říkám bratránkovi: „Takhle to nepůjde. Slib jí, že uvidí Hradčany, Pražský hrad, Nerudovku, Malou Stranu, Karlův most, Staré Město, Nové Město i Národní divadlo…“  

Nechala se přesvědčit a ani si nevšimla, že s námi prochází stezku pražské pivní zoo. Byla to holka z Moravy a turistické restaurace po cestě ji nelákaly ani interiérem, ani cenami, proto dala na mou radu a radši s námi zašla do tradičních malebných hospůdek jaksi mimo hlavní turistickou trasu. Vždyť to znáte: „A mě bolí nohy a já mám žízeň a já potřebuju na záchod…“ Už tehdy jsem si říkal, jaká by to byla pomoc pro spoustu rodin, které se nedokážou dohodnout, jestli na Hrad, nebo k Tygrovi.

Pár let poté jsem si přečetl knížku Lukáše Berného Kde pijí múzy. To je krásné čtení! Mimo jiné se tam popisuje zážitek kreslíře Jana Vyčítala kdysi daroval kreslený vtip na toto téma pivnici U Zlatého tygra, jenže obrázek se velmi rychle „ztratil“… Když jsme pak s Janem Vyčítalem probírali výzdobu plzeňského Lokálu Pod Divadlem, vzpomněl jsem si na tuhle historku. Poprosil jsem ho, aby ilustraci našel, a odkoupili jsme ji. A to byl poslední impuls k tomu, abychom pražskou pivní zoo ukázali i vám! 

Škola čepování Lukáše Svobody

Škola čepování Lukáše Svobody

Trénink dělá mistry, proto vás mistr výčepní Lukáš Svoboda postaví za výčep a naučí čepovat hladinku, šnyt, mlíko, na dvakrát, řezené..

Ikonická jídla v Londýně

Načíst další článek...