Přišli jsme, viděli jsme, inspirovali jsme se

9. dubna 2018
Foto: Tomáš Hlava
Láska, vášeň a víc než 50 odstínů chuti kávy. To všechno jste mohli zažít 7. a 8. dubna v industriálních prostorech pražské Pragovky. Soutěž o nejlepšího baristu České republiky pro vás komentují hlavní barista Ambiente Ondřej Štökl a manažerka Myšáka Zlata Kadrabová.

„Letošní ročník v Pragovce podle mě přinesl hlavně nové tváře. Z finalistů znám jen Adama Obrátila, Adama Neubauera a Ondřeje Petruse,“ říká Zlata Kadrabová z cukrárny Myšák. Ondřej Štökl přitakává: „Adam Neubauer obhájil vítězství potřetí, poprvé vyhrál už v roce 2012, vítězství obhájil o tři roky později v roce 2015. Tušil jsem, že se bude rozhodovat mezi ním a druhým Adamem (Obrátilem, který nakonec skončil stříbrný). Zaslouží si to, protože odvádí perfektní práci a je to zkušený profesionál na kávové scéně.

Adam Neubauer sbíral zkušenosti v EMA espresso baru, Café Lounge, ale také v Londýně. Z Prahy pak přesídlil do Brna, kde působil v kavárně V Melounovém cukru, nyní ho zastihnete v Monogramu. Na kontě má také deváté místo v celosvětové soutěži baristů v americkém Seattlu.

Podle Zlaty Kadrabové se čeští baristé rozhodně nemusí bát srovnání se zahraničními kolegy. Perfektně se orientují v trendech, rychle se učí a s chutí vyrážejí na zkušenou do světa. „Domnívám se, že by naše kávová scéna uspěla i v konkurenci s Londýnem nebo Kodaní,“ tvrdí Zlata.

Noví lidé, nové vzorky
„Také v Ambiente jsou kvalitní baristi, kteří mohou útočit na finále. Už se těšíme, až se příští rok do soutěže zapojíme. Letos nás zastupovala Sofee, která se podávala u stánku, kde se propojovala káva a alkohol. Naše personalistka Hanka Smítalová zase přednášela o tom, jak jsou baristi v Ambiente oceňováni a jaké mají benefity,“ vypočítává Ondřej.

Se Zlatou zde během dvoudenního festivalu potkali téměř všechny své kolegy baristy, ať už z Esky, Café Savoy, anebo Myšáka. „Měli upravené směny tak, aby se prostřídali a mohli se sem zajít podívat,“ vysvětluje Zlata.

S Ondřejem se shodují, že soutěž je ideální příležitost, jak načerpat inspiraci, ochutnat nové vzorky a seznámit se s dalšími pražírnami.

Vítězům gratulujeme a už se těšíme na další ročník!

Naučíme tě nakreslit labuť!

Napiš víc o sobě na webu Zapoj se a pracuj s námi!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.