Recept na buřtguláš z Lokálu, který bude milovat i vaše babička

Klasika, která nikdy neomrzí. Pokud máte rádi buřtguláš, vyzkoušejte recept, který s námi sdílel Libor Baďura, výkonný šéfkuchař Lokálu. Podle něj buřtguláš chutná nejlépe v hlubokém talíři a s čerstvým chlebem.
Pokud chceme jít po stopách buřtguláše, daleko nedojdeme. Z různých zdrojů však vyplývá, že vznikl jako levnější varianta tradičního hovězího guláše. Ať už je historie tohoto pokrmu jakákoli, jedno je jasné. Jde o výborné jídlo, které si můžete připravit třeba ve chvíli, kdy vám po letní grilovačce zbude několik špekáčků.
Na 4 porce:
- 4 špekáčky (cca 400 g)
 - 400 g cibule
 - 50 g česneku
 - 400 g brambor
 - 150 g vepřového sádla
 - 75 g hladké mouky
 - 5 g celého kmínu
 - 10 g mleté sladké papriky
 - 1,2 l vepřového vývaru
 - 5 g majoránky
 - černý mletý pepř dle chuti
 - sůl
 
Postup:
- Oloupejte špekáčky, cibuli, česnek a brambory. Cibuli nakrájejte na středně velké kostičky a dejte stranou. Brambory pokrájejte na kostičky o hraně asi 2,5 cm a vložte do mísy se studenou vodou, aby nezčernaly.
 - Špekáčky nakrájejte na stejnou velikost jako brambory.
 - Česnek rozmačkejte a přesekejte najemno.
 - Z poloviny sádla si připravte zlatavou jíškou: Zahřejete sádlo, vsypte mouku a orestujte dozlatova. Nechte vychladnout. Takto připravená jíška vám vydrží v lednici až 14 dnů, takže ji můžete použít i příště.
 - V kastrůlku rozehřejte zbylé sádlo, přidejte cibuli, kmín a v polovině restování také česnek. Orestujte dozlatova. Následně přisypte kostičky špekáčků a společně opékejte, dokud nebudou lesklé. Poté přidejte papriku, vše promíchejte, zalijte vývarem a přiveďte k varu.
 - Přihoďte brambory, dochuťte majoránkou, solí i pepřem a vařte, až budou brambory na skus.
 - Zahustěte jíškou a vařte ještě 10 až 15 minut, tak aby se jíška provařila, ale zároveň aby se nerozvařily brambory.
 - Po libosti dochuťte a podávejte.
 
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.



