facebook
instagram

Recept na buřtguláš z Lokálu, který bude milovat i vaše babička

18. července 2024
Foto: Kateřina Antoš
Klasika, která nikdy neomrzí. Pokud máte rádi buřtguláš, vyzkoušejte recept, který s námi sdílel Libor Baďura, výkonný šéfkuchař Lokálu. Podle něj buřtguláš chutná nejlépe v hlubokém talíři a s čerstvým chlebem.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso

Pokud chceme jít po stopách buřtguláše, daleko nedojdeme. Z různých zdrojů však vyplývá, že vznikl jako levnější varianta tradičního hovězího guláše. Ať už je historie tohoto pokrmu jakákoli, jedno je jasné. Jde o výborné jídlo, které si můžete připravit třeba ve chvíli, kdy vám po letní grilovačce zbude několik špekáčků.

Na 4 porce: 

  • 4 špekáčky (cca 400 g)
  • 400 g cibule 
  • 50 g česneku
  • 400 g brambor
  • 150 g vepřového sádla
  • 75 g hladké mouky
  • 5 g celého kmínu 
  • 10 g mleté sladké papriky
  • 1,2 l vepřového vývaru
  • 5 g majoránky
  • černý mletý pepř dle chuti
  • sůl

Postup:

  1. Oloupejte špekáčky, cibuli, česnek a brambory. Cibuli nakrájejte na středně velké kostičky a dejte stranou. Brambory pokrájejte na kostičky o hraně asi 2,5 cm a vložte do mísy se studenou vodou, aby nezčernaly. 
  2. Špekáčky nakrájejte na stejnou velikost jako brambory. 
  3. Česnek rozmačkejte a přesekejte najemno. 
  4. Z poloviny sádla si připravte zlatavou jíškou: Zahřejete sádlo, vsypte mouku a orestujte dozlatova. Nechte vychladnout. Takto připravená jíška vám vydrží v lednici až 14 dnů, takže ji můžete použít i příště. 
  5. V kastrůlku rozehřejte zbylé sádlo, přidejte cibuli, kmín a v polovině restování také česnek. Orestujte dozlatova. Následně přisypte kostičky špekáčků a společně opékejte, dokud nebudou lesklé. Poté přidejte papriku, vše promíchejte, zalijte vývarem a přiveďte k varu. 
  6. Přihoďte brambory, dochuťte majoránkou, solí i pepřem a vařte, až budou brambory na skus.
  7. Zahustěte jíškou a vařte ještě 10 až 15 minut, tak aby se jíška provařila, ale zároveň aby se nerozvařily brambory. 
  8. Po libosti dochuťte a podávejte.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme