facebook
instagram

Recept na buřtguláš z Lokálu, který bude milovat i vaše babička

18. července 2024
Foto:Kateřina Antoš
Klasika, která nikdy neomrzí. Pokud máte rádi buřtguláš, vyzkoušejte recept, který s námi sdílel Libor Baďura, výkonný šéfkuchař Lokálu. Podle něj buřtguláš chutná nejlépe v hlubokém talíři a s čerstvým chlebem.

Pokud chceme jít po stopách buřtguláše, daleko nedojdeme. Z různých zdrojů však vyplývá, že vznikl jako levnější varianta tradičního hovězího guláše. Ať už je historie tohoto pokrmu jakákoli, jedno je jasné. Jde o výborné jídlo, které si můžete připravit třeba ve chvíli, kdy vám po letní grilovačce zbude několik špekáčků.

Na 4 porce: 

  • 4 špekáčky (cca 400 g)
  • 400 g cibule 
  • 50 g česneku
  • 400 g brambor
  • 150 g vepřového sádla
  • 75 g hladké mouky
  • 5 g celého kmínu 
  • 10 g mleté sladké papriky
  • 1,2 l vepřového vývaru
  • 5 g majoránky
  • černý mletý pepř dle chuti
  • sůl

Postup:

  1. Oloupejte špekáčky, cibuli, česnek a brambory. Cibuli nakrájejte na středně velké kostičky a dejte stranou. Brambory pokrájejte na kostičky o hraně asi 2,5 cm a vložte do mísy se studenou vodou, aby nezčernaly. 
  2. Špekáčky nakrájejte na stejnou velikost jako brambory. 
  3. Česnek rozmačkejte a přesekejte najemno. 
  4. Z poloviny sádla si připravte zlatavou jíškou: Zahřejete sádlo, vsypte mouku a orestujte dozlatova. Nechte vychladnout. Takto připravená jíška vám vydrží v lednici až 14 dnů, takže ji můžete použít i příště. 
  5. V kastrůlku rozehřejte zbylé sádlo, přidejte cibuli, kmín a v polovině restování také česnek. Orestujte dozlatova. Následně přisypte kostičky špekáčků a společně opékejte, dokud nebudou lesklé. Poté přidejte papriku, vše promíchejte, zalijte vývarem a přiveďte k varu. 
  6. Přihoďte brambory, dochuťte majoránkou, solí i pepřem a vařte, až budou brambory na skus.
  7. Zahustěte jíškou a vařte ještě 10 až 15 minut, tak aby se jíška provařila, ale zároveň aby se nerozvařily brambory. 
  8. Po libosti dochuťte a podávejte.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.