Recept z Lokálu: Rýže vařená v troubě jako univerzální příloha k tmavým omáčkám

V Lokále ji podávají ke španělskému ptáčkovi, játrům či ledvinkám na cibulce i k vepřovému masu na houbách. Dušená rýže se totiž skvěle hodí ke všem druhům hnědých omáček.
Metoda pečení příloze propůjčí intenzivnější vůni a chuť – obě složky zůstanou i po upečení koncentrované uvnitř zrna. Taková rýže se krásně sype, ale zároveň umí držet tvar v kopečku. Schválně to příště vyzkoušejte, zaboduje třeba i jako příloha ke kuřeti na paprice. A tady už je recept.
Ingredience na 4 porce:
- 20 ml rostlinného oleje (řepkového nebo slunečnicového)
- 400 g jasmínové rýže
- 4 g soli
- 520 ml vody
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- V hrnci, který může přijít do trouby, rozehřejte olej. Vsypte nepromytou jasmínovou rýži a promíchejte, aby se každé zrnko obalilo v oleji.
- Přidejte sůl, zalijte studenou vodou a zamíchejte. Přiveďte k varu.
- Jakmile voda vaří po celém povrchu, přesuňte hrnec do trouby. Pečte 25 minut.
Dobrou chuť!
Hotovky ve skle

Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí přibalit na chalupu nebo do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva! Kupujte na e-shopu Našeho masa.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.