Rozestupy mezi stoly a roušky v horkých kuchyních už nejsou povinné

22. června 2020
Foto: Vojtěch Tesárek
Rozhánění hostů, kteří jsou příliš blízko sebe, rozestupy mezi stoly a roušky v horkých provozech už nejsou ode dneška povinné. Jaká opatření dál zůstávají?

Výjimka z nošení roušek ve vnitřních prostorách budov se podle vyjádření Ministerstva zdravotnictví vztahuje na zákazníky, kteří jedí a pijí u stolu a také na všechny zaměstnance, kteří se pohybují na pracovišti s teplotou víc než 22 °C – podmínkou je zvýšení objemu a frekvence větrání. Co to znamená v praxi? Odstavec sice doslovně nezmiňuje zaměstnance stravovacích služeb, nicméně znamená to, že v kuchyních už se (za dané teploty a při správném odvětrávání!) nemusí nosit ochranný prostředek dýchacích cest.

S otazníkem však zůstává rouška pro obsluhu. Pro tu platí stejné podmínky jako pro kuchaře, ale zároveň je důležité zvážit pocit hosta, který by se při kontaktu s personálem bez ochranné masky nemusel cítit komfortně.

Aktuální opatření ministerstva zdravotnictví udává, že majitelé podniků už nemusí hosty usazovat 1,5 metru od sebe, ani nemusí aktivně bránit lidem ve shlukování. Ministerstvo ovšem nadále ukládá povinnost hosty na rozestupy upozorňovat.

Nařízení i nadále omezuje pobyt hostů v provozovnách na dobu od 6:00 do 23:00. Výjimkou jsou zahrádky a prodej přes výdejové okénko.

I nadále je povinné umožnit dezinfekci rukou při vstupu do venkovního a vnitřního prostoru restaurace, dezinfikování židlí a stolů před usazením nové skupiny hostů a pravidelné čištění židlí, stolů a dotykových ploch v rámci výdejního okénka alespoň každé 2 hodiny. Součástí preventivních opatření je pozorování zdravotního stavu zaměstnanců, kteří mají v případě zvýšené tělesné teploty nad 37 °C nebo jiných příznaků onemocnění COVID-19 zakázaný přístup do podniku.

Další rozvolnění, které se předpokládá 1. července, by mohlo prodloužit otevírací dobu podniků a kompletně zrušit povinnost nasazení roušek ve vnitřních prostorách provozoven, a to v místech mimo ohnisko nákazy, kam v této chvíli spadá Praha a Karviná. Pražské podniky si tak zřejmě na úplné rozvolnění počkají o něco déle.

Zdroj: ČTK a Ministerstvo zdravotnictví ČR

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.