Salátový bar z masivního brazilského kamene. „Nový oltář Brasileira“ vykresluje designérka Denisa Strmisková

8. června 2024
Foto: Archiv Ambiente
Dánské židle, salátový bar z kvarcitu a jemný odstín zelené. V novém interiéru Brasileira U Zelené žáby hrají zásadní roli kvalitní materiály i funkční prvky. A celou hru pak dotváří vůně. Jakých interiérových změn se po desetidenní rekonstrukci dočkal jeden z nejstarších podniků Ambiente?

Oběd po brazilsku

Velký hlad, času méně? Poobědvejte z nekonečného pestrobarevného salátového baru se sushi a pečivem pão de queijo v jedné z restaurací Brasileiro. A pokud vám zbude čas i chuť, nechte pasadory, ať vám nosí na stůl voňavé maso z grilu, a dopřejte si malou brazilskou hostinu i v poledne.

Deniso, co je cílem rekonstrukce v Brasileiru? 

Celkový refresh, potřebujeme restauraci po nějaké době osvěžit. Spolu s manažerem Radkem Macurou jsme vymysleli jak funkční, tak i vizuální změny. Během těch dvaceti let, co podnik funguje, proběhlo několik dílčích rekonstrukcí. Tentokrát budou změny větší a týkají se například osvětlení, které v prostoru zásadně dotváří atmosféru.

Jak se osvětlení změní?

Na světlech spolupracujeme s firmou Etna a jejich light designéry. Vymysleli pro Brasileiro odlišnou světelnou atmosféru v různých částech dne. Zaměstnanci budou moct ladit odpovídající barevné podtóny. Bylo to přání Radka Macury, chtěl restauraci barevně rozehrát. Viděla jsem světelné zkoušky a vypadá to krásně. Světlo vizuálně podtrhává kamenné zdivo a jeho plasticitu.

Které další prvky budou v interiéru nové? 

Hodně jsme se věnovali nábytku. Židle máme od dánské firmy Carl Hansen & Søn a původní stoly z exotického masivního dřeva renovujeme. Lehce měníme barvu čalounění sedaček. Navrhli jsme i nábytek pro obsluhu, skříňky na nádobí a skleničky, tam jsme trochu ubrali dřeva a naopak přidali nerez, a tedy i lesk.

View post on Instagram
 

Proč zrovna nerez?

Připadá mi hezký v kombinaci s kamenem a toho je v Brasileiru hodně, v dolním patře jsou kamenné celé zdi. Náš největší počin je ovšem salátový bar v horním patře, kterému jsme věnovali velkou péči a rozšířili ho. Dodá podniku spoustu nových možností. Bude ze zelenkavého kvarcitu, který pomocí kvalitního osvětlení zvýrazníme v prostoru. Bude to takový oltář restaurace. Přáli jsme si, aby vybrané materiály korespondovaly s kvalitou jídla a ta je v Brasileiru vysoká. Kámen je navíc výborná investice. Naopak ostatní prvky jsme se snažili vizuálně zklidnit, ale o stupínek povýšit jejich kvalitu.

Brasileiro je brazilská restaurace nejen kuchyní, ale i duchem. Jak konkrétně se to promítlo v redesignu?

Brazílie se odráží zejména v kuchyni a v atmosféře. V prostoru nadále pracujeme se zelenou barvou, jelikož se nacházíme v domě U Zelené žáby. Kámen, ze kterého je vytesaný salátový bar, pochází z Brazílie. Celkový dojem pak dotvářejí vůně.

Vůně? 

Interiérové vůně. Oslovili jsme spolupracovníky, kteří s námi konzultují výběr vůní, jejich proudění prostorem i správné momenty, kdy by je měl host zaznamenat. Zážitek by měl být komplexní, ale hranice je citlivá. V dolní části podniku se griluje maso a podle toho to tam voní. Musí se to míchat rafinovaně, promyšleně.

Kteří další řemeslníci se na proměně podílejí? 

Kromě stavařů tam pracují také zámečníci, truhláři, nerezáři, stěrkaři, malíři, elektrikáři, topenáři a light designéři. Přijdou kobercáři, sklenáři, čalouník a do toho se přidávají i zaměstnanci Brasileira, kteří si dělají pořádek v kuchyni a přikládají ruku k dílu, kde můžou.

Denisa Strmisková

Pochází z Olomouce. Vystudovala scénografii na pražské Divadelní akademii múzických umění. Už během studia se zabývala interiérovým designérstvím a nakonec ji chytlo natolik, že se mu po škole začala věnovat naplno. Po dvouleté práci na projektu restaurace a hostelu Long Story Short založila vlastní designérské studio, které sdílí s pěti kolegy. Specializují se na návrhy gastronomických a ubytovacích zařízení, ale čas od času pracují také na interiérech kanceláří nebo na rekonstrukcích soukromých bydlení. „Baví mě propojovat moderní prvky se starou architekturou,“ dodává Denisa. V roce 2023 navrhla také zahrádku restaurace Čestr.

Na rekonstrukci dvoupatrového podniku máte s týmem deset dní. Jak se taková blesková akce plánuje? (Pozn. red.: Rozhovor probíhal v době rekonstrukce.) 

Velkou roli hraje pečlivost a dobrá příprava. Rekonstrukci chystáme ve studiu zhruba rok a jdeme do toho s tím, že na fyzickou akci nedostaneme víc času než těch deset dní. Vytvořili jsme si detailní harmonogram. Jednotlivé firmy a řemeslníci počítají s tím, že se tam budou míjet, a vědí, že si musí v prostoru vyjít vstříc. Je hezké pozorovat, jak mile se k sobě všichni aktéři chovají, na stavbě se vše krásně prolíná. Některé práce se musí dělat přes noc. Zapojili se i zaměstnanci, manažer Radek i šéfkuchař Martin Matys. Master plán každého dne jsme probírali s Radkem a s panem Slavíčkem, vedoucím stavby, a den po dni podle něj postupujeme.

Kterých změn si host všimne na první dobrou? 

Myslím, že si všimne nového nábytku, stolů a židlí – v tom množství to bude velká změna. Věřím, že i osvětlení udělá dojem. Trochu měníme barvy v interiéru, i to by host mohl při první návštěvě zaznamenat. A samozřejmě salátový bar v horním patře, který přinese větší pohodlí. Tomu jsme věnovali hodně péče. 

Restaurace je známá konceptem all you can eat, zároveň sem hosté chodí slavit významné události. Je něco specifického, co jste museli vzít v potaz? 

Frekvence návštěvníků je v Brasileiru vysoká a interiér dostává zabrat. Pracuju s Brasileirem už delší dobu a vyzkoušeli jsme více materiálů, které fungují. Občas narazíme na něco, co se nám líbí, ale nezvládne to větší nápor. Proto je důležité najít materiály, které hodování doslova unesou. Jídla je v Brasileiru hodně, je všude okolo vás a s tím je důležité pracovat.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.